H Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα του Παναθηναϊκού για να διοργανώσει στο Παναθηναϊκό Στάδιο (γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο) το τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος». Σε ένα αρχαίο οικοδόμημα, ανακατασκευασμένο και αναμαρμαρωμένο τον 19ο αιώνα από τον Τσίλερ και τον Μεταξά, που κάποτε χωρούσε 80.000 κόσμο, αλλά η σημερινή μελέτη αναφέρει πως μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 45.000!
Περιμένοντας την οριστική απόφαση και τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μετά την έγκριση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Παναθηναϊκός αρχίζει από τώρα να ονειρεύεται και να προγραμματίζει τη διεξαγωγή του τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος». Ενός θεσμού, που περιλαμβάνει φιλικούς αγώνες προετοιμασίας και που κάθε χρόνο γίνεται στο ΟΑΚΑ, αλλά φέτος αναμένεται να διεξαχθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο: Απέναντι από το Ζάππειο, επί της οδού Καλλιρόης, σε ένα από τα πιο επιβλητικά αρχαία οικοδομήματα της Αθήνας.
Όταν ο Λυκούργος αποφάσισε περίπου το 400 π.Χ. πως ανάμεσα στους λόφους Άγρα και Αρδηττού θα χτίσει ένα στάδιο, το έκανε με σκοπό εντός του να τελούνται αγώνες προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Γι' αυτό και όταν δημιουργήθηκε ονομάστηκε Παναθηναϊκό Στάδιο.
Αρχικά δεν ήταν καθόλου... Καλλιμάρμαρο, όπως έχει συνηθίσει να αποκαλείται στις μέρες μας. Άλλωστε τα πρώτα του καθίσματα ήταν ξύλινα. Αργότερα ορθομαρμαρώθηκε και το 140 μ.Χ., επί Ηρώδη του Αττικού, πήρε μία μορφή που θυμίζει (σε κάποιο βαθμό) τη σημερινή. Η χωρητικότητά του εκείνη την εποχή ήταν 50.000 θεατών.
Από τότε μέχρι και την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων (1896) το Παναθηναϊκό Στάδιο πέρασε πολλές φάσεις. Κατ' αρχάς, στον Μεσαίωνα απογυμνώθηκε από το μάρμαρά του, όπως άλλωστε σχεδόν όλα τα αρχαία κτήρια. Όταν όμως ο Όθωνας, κήρυξε την Αθήνα πρωτεύουσα του Ελληνικού Βασιλείου το 1833 είχε σχέδια για το Στάδιο και ήθελε να το κάνει ξανά με μάρμαρα. Ο Ευάγγελος Ζάππας αρχικά (1856) και ο Γεώργιος Αβέρωφ αργότερα (λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896) έβαλαν τα χρήματα και το Καλλιμάρμαρο επέστρεψε! Και μάλιστα πιο εντυπωσιακό από ποτέ.
Ο Γερμανός αρχιτέκτονας Έρνεστ Τσίλερ, που πέρασε σχεδόν όλη του την επαγγελματική καριέρα στην Ελλάδα και έφτιαξε αμέτρητα κτήρια (ανάμεσά τους το Προεδρικό Μέγαρο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), μαζί με τον συνάδελφό του Αναστάσιο Μεταξά, ο οποίος εκτός από αρχιτέκτονας υπήρξε και δύο φορές ολυμπιονίκης στη σκοποβολή, έβαλαν τα σχέδια και το Παναθηναϊκό Στάδιο ανακαινίστηκε με τη νέα χωρητικότητα να φθάνει τις 80.000.
Μάλιστα, 72 χρόνια μετά του πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, έγινε και το απόλυτο ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα μπάσκετ. Ο μύθος λέει πως τη βραδιά της 4ης Απριλίου του 1968, όταν η ΑΕΚ νίκησε στον τελικό την Σλάβια Πράγας στο τσιμεντένιο πάτωμα του γηπέδου μπάσκετ που είχε στηθεί στον χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου και κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία, οι μαρμαρένιες κερκίδες ήταν ασφυκτικά γεμάτες από 80.000 κόσμο. Μπορεί και παραπάνω, διότι δεν υπάρχουν καθίσματα, οπότε αν οι φίλαθλοι στριμωχνόντουσαν μπορούσαν κάλλιστα να ξεπεράσουν την προβλεπόμενη μελέτη του Τσίλερ.
Στις μέρες μας, ο αριθμός του κόσμου που μπορεί να φιλοξενήσει το Στάδιο σύμφωνα με τα στοιχεία που επίσημα προσφέρονται, έχει περιοριστεί στις 45.000 καθήμενων. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο χώρος έχει χρησιμοποιηθεί για συναυλίες. Ο Πλάσιδο Ντομίνγκο, οι Depece Mode, οι The Cure, ο Τζέρι Λι Λιούις, η Joan Jet, ακόμα και ο Σάκης Ρουβάς έχουν τραγουδήσει εκεί. Μάλιστα, ο τελευταίος είχε επίσης ένα ρεκόρ προσέλευσης. Την 1η Ιουλίου 2009 συγκέντρωσε στο Καλλιμάρμαρο 50.000 κόσμο (μαζί με τους ορθίους), ενώ στις 14 Ιουνίου του 2023 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου γιόρτασε με μία συναυλία εκεί, τα 50 χρόνια του στη δισκογραφία. Και στο Στάδιο παρευρέθηκαν πάνω από 50.000 φαν του.
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σκοπεύει να σπάσει και αυτά το ρεκόρ, τη βραδιά που θα διοργανώσει το τουρνουά που γίνεται στη μνήμη του πατέρα του, Παύλου και θέλει να χρησιμοποιήσει το Στάδιο και τη δυναμική του για ένα event που θα μείνει στην ιστορία. Όχι την αρχαία, αλλά τη σύγχρονη!