Η μπασκετική αντίληψη είναι το μεγαλύτερο όπλο του Παναθηναϊκού

Φωτ. IMAGO

i

Ματίας Λεσόρ, Ντίνος Μήτογλου / © IMAGO

Η μπασκετική αντίληψη είναι το μεγαλύτερο όπλο του Παναθηναϊκού

Απόστολος Μαυράκης 13:41 - 11.10.2024 / Ανανεώθηκε: 19:49 - 11.10.2024

Ο Παναθηναϊκός έκανε το 2/2 στην Ευρωλίγκα με το 94-79 κόντρα στην Μπάγερν και όπως φαίνεται από το σκορ, το επιθετικό ταλέντο των πράσινων ξεδιπλώθηκε ξανά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν στοιχεία τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα της ομάδας του Αταμάν, που προκύπτουν όχι μόνο λόγω του ταλέντου, αλλά και της αντίληψης των παικτών του.

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κερδίσει με 94-79 την Μπάγερν όντας καλός και στις δυο μεριές του γηπέδου. Καταφέρνοντας να περιορίσει τα «όπλα» του Χέρμπερτ με ενεργητική άμυνα και βάζοντας ζόρια με το physical μπάσκετ και την γρηγοράδα της στην επίθεση, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έκανε στο... ρελαντί το 2/2 στην Ευρωλίγκα.

Η άμυνα είναι το... ήμισυ του παντός θα μπορούσαμε να πούμε. Και αυτό ο Παναθηναϊκός το απέδειξε περίτρανα στο ματς με την Μπάγερν. Όπως είπαμε, οι πράσινοι έπαιζαν ενεργητικά στην άμυνα, κυνηγώντας παίκτη και μπάλα, από την δυνατή και την αδύνατη πλευρά.

Αυτό φάνηκε ήδη από τις αρχές του παιχνιδιού, με τους ψηλούς του Παναθηναϊκού και πιο συγκεκριμένα τους Λεσόρ και Μήτογλου να μην διστάζουν να... παρατείνουν τα hedge-out τους. Μένοντας κολλημένοι πάνω στους Νέιπιερ και Έντουαρντς, δινόταν η εντύπωση πως οι πράσινοι σχεδόν αντιμετώπιζαν τα pick n roll με παγίδες.

Και όταν βέβαια έχεις μπροστά σου τέτοιους «πύργους», είναι λογικό να περιοριστεί και η ορατότητά σου. Για αυτό και οι Βαυαροί τα βρήκαν σκούρα στην αρχή και έκαναν περίπου 3 λεπτά να σκοράρουν, αφού ο,τι πάσα έκαναν ήταν υπό κακές συνθήκες για εκείνους, υπό ιδανικές όμως για τον Παναθηναϊκό.

Η πολύ καλή αμυντική λειτουργία μεταφραζόταν συνήθως σε καλάθι για τους παίκτες του Αταμάν, αφού κατάφερναν να τρέξουν στους σωστούς διαδρόμους που προορίζονται για τον καθένα (κεντρικός για τους ψηλούς, «φτερά» για τα γκαρντ). Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις κακές επιστροφές τις Μπάγερν, έφερε από νωρίς το πράσινο προβάδισμα σε διψήφια επίπεδα.

Ένα τρίλεπτο ποιότητας ξεκλείδωσε το «κουτί» του Χέρμπερτ!

Ένα τρίλεπτο ποιότητας ξεκλείδωσε το «κουτί» του Χέρμπερτ!

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει για το «δύο στα δύο» του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα και συμφωνεί τόσο με τον Κέντρικ Ναν όσο και με τον Έργκιν Άταμαν ως προς τον βαθμό ετοιμότητας των πρωταθλητών Ευρώπης. Όσο για το «glass floor» του ΟΑΚΑ; Απλά δεν παίζεται!

Χαρακτηριστικό των σετ επιθέσεων του Παναθηναϊκού ήταν το down screen στο γκαρντ και το pick n roll στην κορυφή. Τα 5άρια κυρίως του Παναθηναϊκού (Γιουρτσεβέν και Λεσόρ) κατέβαιναν χαμηλά και βάζοντας ένα σκριν στον εκάστοτε γκαρντ (συνήθως ο Ναν ή ο Γκραντ), δημιουργούσαν χώρο για εκείνον στην κορυφή. Έπειτα, προχωρούσαν σε νέο σκριν ψηλά, πράγμα που «μπέρδευε» αρκετά τους παίκτες της Μπάγερν, δημιουργώντας ολόκληρο... αεροδρόμιο στο ζωγραφιστό. Εξ' ου και τα σουτ μέσης απόστασης του Ναν που είναι το «ψωμί» του και τα καρφώματα του Λεσόρ.

Και μιας και πιάσαμε τον Γάλλο, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τον τρόπο με τον οποίο δημιουργεί άπλετο χώρο στον εαυτό του. Μόλις κάποια φάση «κολλήσει», ο Λεσόρ απλώς αρχίζει δειλά-δειλά να ποστάρει τον αντίπαλό του, παίζοντας το λεγόμενο «bully-ball», μέχρι να φτάσει με δύναμη και πολύ σπρώξιμο κάτω από το καλάθι και χρησιμοποιήσει μία από τις πολλές post-moves που διαθέτει στην φαρέτρα του.

Ο Χέρμπερτ από την άλλη φαίνεται να έχει μεταλαμπαδεύσει στους παίκτες του τις αρχές ενός πιο... νοικοκυρεμένου μπάσκετ, δίνοντας αρκετή βάση στο να βλέπουν οι παίκτες του την αδύνατη πλευρά και έπειτα να κάνουν την ή τις έξτρα πάσες. Αυτό είχε μεν ως αποτέλεσμα οι Βαυαροί να βρουν αρκετά σουτ, όντας δε σε αρκετά κακό βράδυ εκτελεστικά (9/27 τρίποντα).

Η άμυνα των Γερμανών δεν εντυπωσίασε, ωστόσο υπήρξαν κάποιες εκλάμψεις. Σε ανύποπτους χρόνους οι Βαυαροί έκλειναν με δύο παίκτες τους Ναν και Μπράουν, χωρίς βέβαια να κατορθώνουν πάντα να τα βγάζουν πέρα, αφού η εκρηκτικότητα των δυο γκαρντ του Παναθηναϊκού τους επέτρεπε να απομακρυνθούν και να βρουν πάσα, είτε απλώς να περάσουν ανάμεσα.

Το... μαύρο πρόβατο όμως για την άμυνα των Γερμανών ήταν ο Ντέβιν Μπούκερ. Ο Αμερικάνος δεν κατάφερε να... κάνει καλά τον Λεσόρ, ενώ υπήρξαν πολλές στιγμές που ο ίδιος δεν συνεννοούταν καλά με τους συμπαίκτες του, με αποτέλεσμα στα pick n roll αλλά και τις περιστροφές να είναι πάντα «χαμένος».

Οι ανισορροπίες στην άμυνα της Μπάγερν φάνηκαν με τον πλέον καθαρότερο τρόπο, στα ριμπάουντ που έχασαν. Πέραν του γεγονότος πως ο Παναθηναϊκός τελείωσε το παιχνίδι με παραπάνω αμυντικά ριμπάουντ (29) από τα αντίστοιχα συνολικά της Μπάγερν (27), οι πράσινοι μάζεψαν... ένα κάρο επιθετικά έχοντας 17 έναντι μόλις 9 των Βαυαρών. Δέκα με τόνο στο κομμάτι αυτό, παίρνει ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ.

Ο Ισπανός φαίνεται να έχει επιστρέψει ανανεωμένος και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, πράγμα που... μαρτυρά η ενέργεια του στο παρκέ -ή καλύτερα στο glassfloor. Στατιστικά μιλώντας, έκανε το double-double των 12 πόντων και των 11 ριμπάουντ (5 επιθετικά), όμως η στατιστική δεν μπορεί να καταγράψει την αντίληψή του στο ζωγραφιστό και την σχεδόν... αυτόματη αμυντική του λειτουργία.

Ο Κέντρικ Ναν στο Sportal: «Θα είναι δύσκολο το back to back - Όλοι θέλουν να κερδίσουν τον πρωταθλητή Ευρώπης» (vid)
EUROLEAGUE

23:39 - 10.10.2024

Ο Κέντρικ Ναν στο Sportal: «Θα είναι δύσκολο το back to back - Όλοι θέλουν να κερδίσουν τον πρωταθλητή Ευρώπης» (vid)

Ο Κέντρικ Ναν μίλησε στην κάμερα του Sportal μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου (94-79) για τη δεύτερη αγωνιστική της Euroleague και σημείωσε ότι το back to back θα είναι δύσκολο για το τριφύλλι.

Ο Χουάντσο φαίνεται να έχει στο μυαλό του κάποιες αρχές και σταθερές, οι οποίες βοηθούν τον Παναθηναϊκό τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Ξέρει που να βρίσκεται ώστε να βρει το αγαπημένο του σουτ από τις 45 μοίρες, αλλά κυρίως ξέρει που ακριβώς πρέπει να βγει στην περιστροφή της άμυνας, προκειμένου να μην βρεθεί ο παίκτης που πρέπει να αναλάβει μόνος του.

Πέραν του Χουάντσο ωστόσο, η μπασκετική αντίληψη είναι επίσης κάτι που χαρακτηρίζει τον Λορέντζο Μπράουν. Μπορεί ο ίδιος να μην παίρνει πολλές επιθέσεις πάνω του, ωστόσο έχει και εκείνος -ως πλέιμεικερ- κάποιες σταθερές στο δημιουργικό κομμάτι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίος ο αριθμός «5» που έχει στην στατιστική κατηγορία «ασίστ» στα τρία πρώτα επίσημα παιχνίδια του με τους πράσινους.

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να είχε κάποια νεκρά διαστήματα και να φάνηκε να επαναπαύεται στα τέλη των δεκαλέπτων, ωστόσο το σύνολό του εμπνέει μια αυτοπεποίθηση και κυρίως μια θετική διάθεση. Η Μπάγερν δεν φάνηκε να απειλεί ιδιαίτερα τον Παναθηναϊκό και όποτε πήγε να γίνει επικίνδυνη, έφταναν 2 λεπτά για τους πράσινους να χτίσουν ξανά το μαξιλάρακι ασφαλείας τους.

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Όλα αυτά βέβαια στην... θαλπωρή του καινούργιου ΟΑΚΑ, που για τα επόμενα τρία ματς δεν θα έχουν στο πλευρό τους. Οι πράσινοι θα ξαναμπούν στο ανακαινισμένο τους σπίτι για αγώνα τις Euroleague στις 30/11 κόντρα στην Βιλερμπάν και μέχρι τότε θα κληθούν να αντιμετωπίσουν Παρί, Ρεάλ και Φενέρμπαχτσε εκτός. Αυτό θα είναι ένα ενδιαφέρον challenge για το σύνολο του Αταμάν, ώστε να δει εάν οι παίκτες του μπορούν να λειτουργήσουν με την ίδια άνεση και εκτός ΟΑΚΑ.

00:25 - 11.10.2024

Τα highlights από τη νίκη του Παναθηναϊκού κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου

Δείτε τις καλύτερες φάσεις από τη νίκη του Παναθηναϊκού κόντρα στην Μπάγερν (94-79) για τη δεύτερη αγωνιστική της Euroleague.