«Προσγείωση» από την Μακάμπι για τον νωθρό Παναθηναϊκό, κέρδισε το τουρνουά και τους «νέους»

«Προσγείωση» από την Μακάμπι για τον νωθρό Παναθηναϊκό, κέρδισε το τουρνουά και τους «νέους»

Ηλίας Λαλιώτης 21:15 - 16.09.2024 / Ανανεώθηκε: 22:06 - 16.09.2024

Ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν ανέβασε στροφές στο δεύτερο σερί φιλικό του στην Κύπρο, ηττήθηκε με 88-75 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά είχε κορυφαίους τους Λορέντζο Μπράουν, Ομέρ Γιούρτσεβεν και Τσεντί Οσμάν και κέρδισε το τουρνουά στη διαφορά των πόντων.

Με φυσιολογικό έλλειμμα ενέργειας παρουσιάστηκε ο Παναθηναϊκός AKTOR στο δεύτερο σερί φιλικό παιχνίδι που έδωσε στην Κύπρο για το τουρνουά "Νεόφυτος Χανδριώτης".

Μετά τη χθεσινή άνετη νίκη επί της Μπάγερν Μονάχου, οι πράσινοι ηττήθηκαν με 88-75 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία είχε μια μέρα ξεκούρασης παραπάνω, παρουσιάζοντας αμυντική «αδιαθεσία» και μεγάλη αστοχία.

Το πιο σημαντικό, όμως, για τον Εργκίν Αταμάν (που αποβλήθηκε για διαμαρτυρία στους διαιτητές και δεν είχε στη διάθεσή του τον Κέντρικ Ναν) είναι πως είδε τις τρεις νέες μεταγραφές του να μπαίνουν ακόμα περισσότερο στο κλίμα και να βρίσκουν ρυθμό. Ο Λορέντζο Μπράουν ήταν ο κορυφαίος των πρωταθλητών Ευρώπης με 14 πόντους και 4 ασίστ, ενώ ο Ομέρ Γιουρτσεβέν επιβεβαίωσε πως αποτελεί σημαντική αναβάθμιση στη θέση του σέντερ, μετρώντας 12 πόντους και 5 ριμπάουντ. Πολύ καλύτερο πρόσωπο έδειξε και ο Τσεντί Οσμάν (8 πόντοι, 4 ριμπάουντ και 6 κερδισμένα φάουλ), αν και είναι φανερό πως ακόμα χρειάζεται χρόνο.

Η Μακάμπι, από την πλευρά της, είχε το προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, εκμεταλλευόμενη τις λύσεις που βρήκε από την γραμμή των τριών πόντων (12/25 τρίποντα) σε συνδυασμό με την μεγάλη αστοχία των πράσινων από την περιφέρεια (3/18 τρίποντα). Ο Ρόμαν Σόρκιν ξεχώρισε με 18 πόντους (2/3 τρίποντα) και 5 ριμπάουντ, με τον Ρόκας Γιοκουμπάιτις να προσθέτει 13 πόντους (3/3 τρίποντα).

Η εξέλιξη του αγώνα

Ο Εργκίν Αταμάν άλλαξε κατά 4/5 την πεντάδα του, σε σχέση με το ματς της προηγούμενης μέρας με την Μπάγερν Μονάχου, αφήνοντας σε αυτή μόνο τον Γκραντ και βάζοντας μαζί του τους Σλούκα, Οσμάν, Ερνανγκόμεθ και Γιουρτσεβέν. Οι «πράσινοι» πήραν ένα προβάδισμα τριών πόντων μετά από 4 λεπτά αγώνα με καλάθι και φάουλ του Οσμάν, αλλά μέσα σε λιγότερο από 2 λεπτά η Μακάμπι Τελ Αβίβ έτρεξε σερί 0-7 κι εν συνεχεία με «βομβαρδισμό» από την περιφέρεια βρέθηκε και στο +9 (14-23 στο 8’). Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός είχε προβλήματα στις αμυντικές περιστροφές στο 5 εναντίον 5, ήταν άστοχος από το τρίποντο (2/8), ενώ έχασε σχεδόν όλες τις μάχες στο αμυντικό ριμπάουντ, μιας και από τα 8 που διεκδικήθηκαν η ομάδα του Οντέντ Κάτας πήρε τα 5! Το αποτέλεσμα ήταν η ομάδα του Ισραήλ να βρει διψήφια διαφορά λίγο πριν το τέλος του δεκαλέπτου (19-30 με 5/6 τρίποντα), το οποίο έκλεισε με μακρινό σουτ του Μήτογλου (22-30).

Η Μακάμπι διατήρησε το προβάδισμα στο πρώτο τρίλεπτο της δεύτερης περιόδου (24-35), με τον Αταμάν να επιστρατεύει δίδυμο Σλούκα και Μπράουν στα γκαρντ και τον Αμερικανό να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο σκοράρισμα απέναντι στην πρώην ομάδα του. Με αυτόν κύριο εκφραστή των πράσινων επιθέσεων, οι πρωταθλητές Ευρώπης «έτρεξαν» ένα σερί 11-0 και έφεραν στα ίσα το σκορ (35-35). Σε αυτή την αλλαγή εικόνας έπαιξε ρόλο η ενέργεια που έβγαλαν αμυντικά, αλλά και το γεγονός ότι «ασφάλισαν» τη ρακέτα τους, παίρνοντας και τα 7 αμυντικά ριμπάουντ που διεκδικήθηκαν. Η Μακάμπι βρήκε λύσεις με τους Σόρκιν και Ράντολφ από την περιφέρεια, αλλά ο Τσεντί Οσμάν πήγε αρκετά στο ένας εναντίον ενός, κέρδισε φάουλ και έδωσε συνεχόμενους πόντους στον Παναθηναϊκό, που έκλεισε το ημίχρονο στο -3 (44-47). Διάστημα κατά το οποίο είχε κορυφαίους σκόρερ τους τρεις νεοαποκτηθέντες, Μπράουν (10), Οσμάν (8) και Γιουρτσεβέν (6).

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με κακές επιλογές στην επίθεση και αρκετά λάθη (4 σε 5 λεπτά), ενώ ταυτόχρονα ο Λεσόρ χρεώθηκε με το 4ο προσωπικό του φάουλ. Παρόλο αυτά οι πράσινοι διατηρήθηκαν κοντά στο σκορ, μιας και μετά το 51-55 στο 26’, οι δύο ομάδες επιδόθηκαν σε ένα… ρεσιτάλ αστοχίας για περισσότερα από 3 λεπτά. Για να το σπάσει ο Γκριγκόνις στο τελευταίο λεπτό της περιόδου, η οποία ολοκληρώθηκε στο 55-58 υπέρ των Ισραηλινών.

Το τελευταίο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τον Αταμάν να δοκιμάζει σχήμα με τρεις φόργουορντ, έχοντας τους Οσμάν, Παπαπέτρου και Ερνανγκόμεθ μαζί με τους Σλούκα και Γιουρτσεβέν, ωστόσο ο Τούρκος τεχνικός δεν έμεινε περισσότερο από 1 λεπτό στο παρκέ, καθώς 8:57 πριν το τέλος του αγώνα αποβλήθηκε με δύο τεχνικές ποινές στην ίδια φάση. Αφορμή αποτέλεσε ένα επιθετικό φάουλ που δόθηκε στον Οσμάν με το σκορ στο 57-63. Η Μακάμπι βρέθηκε γρήγορα στο +11 (59-70), με τον Παναθηναϊκό, πάντως, να τρέχει σερί 6-0 και να μειώνει 5 λεπτά πριν από το τέλος. Δύο σερί τρίποντα των εξαιρετικών Σόρκιν και Γιοκουμπάιτις, σφράγισαν τη νίκη για την ομάδα του Κάτας, αλλά όχι και την κατάκτηση του τροπαίου, το οποίο πήρε το Τριφύλλι στη διαφορά των πόντων (μιας και η Μακάμπι είχε χάσει με 12 από την Μπάγερν, την οποία κέρδισε με 17 ο Παναθηναϊκός).

Δεκάλεπτα: 22-30, 44-47, 55-58, 75-88

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ AKTOR (Αταμάν): Μπράουν 14 (2/5 δίποντα, 1/1 τρίποντο), Σλούκας 5 (1/2 τρίποντα, 5 ασίστ), Οσμάν 8 (6/9 βολές, 4 ριμπάουντ), Γκραντ 3, Ερνανγκόμεθ 2 (9 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 μπλοκ), Γιούρτσεβεν 12 (5 ριμπάουντ), Μωραΐτης, Σαμοντούροφ, Παπαπέτρου 9 (3/3 δίποντα, 3/3 βολές), Λεσόρ 11 (4/5 δίποντα, 5 λάθη), Γκριγκόνις 8 (2 ριμπάουντ), Μήτογλου 3 (1/3 τρίποντα)

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Κάτας): Λόιντ 4 (5 ριμπάουντ), Σόρκιν 18 (2), Ριβέρο 8 (5 ριμπάουντ), Ράντολφ 10 (1), Μπλατ 6 (2/8 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 10 ασίστ), Χόαρντ 6, Σίμονς 4, Μένκο 9 (3/4 τρίποντα), Μάιερ, Ρέιμαν, Κοέν 3 (1), Γιοκουμπάιτις 13 (3/3 τρίποντα, 4 ασίστ), Γκάμπριελ 7 (6 ριμπάουντ).

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα στατιστικά της αναμέτρησης