Ο Ομέρ Γιουρτσεβέν είναι το... γινγκ στο γιανγκ του Ματίας Λεσόρ

Ο Ομέρ Γιουρτσεβέν είναι το... γινγκ στο γιανγκ του Ματίας Λεσόρ

Απόστολος Μαυράκης • 15:34 - 02.09.2024 / Ανανεώθηκε: 15:39 - 02.09.2024

Πώς ο ερχομός του Γιουρτσεβέν στον Παναθηναϊκό καλύπτει τις αδυναμίες του Ματίας Λεσόρ και πώς ο ίδιος ο Γάλλος θα βοηθήσει τον Τούρκο να ξεδιπλώσει τις αρετές του

Η έλευση του Ομέρ Γιουρτσεβέν στον Παναθηναϊκό σηματοδότησε το κλείσιμο του φετινού ρόστερ των "πράσινων". Όμως πέρα από αυτό, ο Τούρκος σέντερ καλείται και φαίνεται να έχει όλα τα φόντα να καλύψει τα αδύναμα σημεία του συγκινητικού την περασμένη χρονιά Ματίας Λεσόρ.

Δύο παίκτες και κορμιά εντελώς διαφορετικά, καλούνται να κουβαλήσουν το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου στην θέση "5" των πρωταθλητών Ευρώπης και να συμβάλλουν ενεργά στο back-to-back. Παρακάτω θα δούμε τα χαρακτηριστικά στα οποία αλληλοσυμπληρώνονται οι δύο centers.

Τα σωματικά χαρακτηριστικά

Το ύψος του Ματίας Λεσόρ ανέρχεται στα 206 εκατοστά, αποτελώντας ουσιαστικά έναν undersized center. Αυτό που τον βοηθά να καλύψει το όποιο κενό αφήνει το ύψος του είναι το 2.16 άνοιγμα χεριών του, αλλά και το σωματικό του βάρος που φτάνει τα 116 κιλά. Ιδίως χάρη στη μυϊκή του μάζα, καταφέρνει να ανταγωνίζεται στα ίσια αντιπάλους ψηλότερους από εκείνον.

Ο Γιουρτσεβέν έχει εντελώς διαφορετικό "καλούπι" από τον Γάλλο. Ύψος 2.11, βάρος 125 κιλών, με μόνο κοινό στοιχείο με τον Λεσόρ να αποτελεί το 2.16 άνοιγμα χεριών. Πιο ψηλός και πιο "βαρύς" από τον Γάλλο, πιάνοντας παράλληλα πολύ περισσότερο χώρο με το μάκρος του. Αυτά, είναι στοιχεία τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν στον Τούρκο παραπάνω λεπτά στο παρκέ, ιδίως κόντρα σε ψηλούς-πύργους όπως ο Ταβάρες και ο Φαλ, αντίπαλοι που πέρσι ταλαιπώρησαν πολύ τον Λεσόρ.

Διαφορετικό στυλ παιχνιδιού

Όπως είδαμε πέρσι, ο Λεσόρ ειδικεύεται στο προσωπικό παιχνίδι επαφής, κυρίως από το low-post. Έχοντας συγκεκριμένες -αλλά ποτέ προβλέψιμες- κινήσεις, ο Γάλλος χρησιμοποιεί με επιβλητικό τρόπο το κορμί του και καταφέρνει να δημιουργεί χώρο για τον εαυτό του εκτοπίζοντας τον αντίπαλο. Άλλο ένα χαρακτηριστικό του play-style του είναι η εκρηκτικότητά-αθλητικότητα που του επιτρέπει να βρίσκει εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό, αλλά και τα γρήγορα κοψίματα μετά το pick-n-roll. Μια αναδρομή στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού κόντρα στην Ρεάλ τον Φλεβάρη αρκεί για να καταλάβει κανείς το παιχνίδι του Γάλλου.

Από την άλλη, ο Γιουρτσεβέν αποτελεί έναν λιγότερο εκρηκτικό και αθλητικό σέντερ, ο οποίος θυμίζει ψηλό παλαιάς κοπής. Παρόλα αυτά, το μάκρος του τού δίνει την ευχέρεια περισσότερων follow και καλαθιών δεύτερης ευκαιρίας. Αμυντικά αποτελεί τον ορισμό του rim-protector, κάτι που ο Παναθηναϊκός φαίνεται πως χρειαζόταν.

Ένα στοιχείο ωστόσο που ο Τούρκος έρχεται να προσθέσει στο παιχνίδι των center του Παναθηναϊκού, είναι το spot τρίποντο. Μπορεί ο ίδιος να μην είναι δεινός σουτέρ, ωστόσο εν αντιθέσει με τον Λεσόρ που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο παιχνίδι της ρακέτας, ο Γιουρτσεβέν μπορεί να αναπτύξει τον ρόλο ως stretch-big στο σύνολο του Αταμάν. Στο NBA ο περιορισμένος ρόλος που είχε δεν του επέτρεψε να το "βρει" ποτέ, ωστόσο το 26/61 των κολεγιακών του χρόνων αποτελεί ενθαρρυντικό δείγμα.

Ευρώπη ο ένας, NBA ο άλλος

Η φετινή σεζόν αποτελεί ορόσημο για τον Ματίας Λεσόρ, καθώς συμπληρώνει τον 10ο χρόνο της καριέρας του. Από το 2014 ο Λεσόρ αγωνίζεται σε ευρωπαϊκές ομάδες, με την μόνη αμερικανική.. επίγευσή του να αποτελεί η επιλογή του στην 50η θέση του NBA Draft το 2017. Παρόλα αυτά, έχει αγωνιστεί σε ομάδες όπως ο Ερυθρός Αστέρας, η Παρτιζαν και η Μακάμπι, ενώ πέρα από την Euroleague με τον Παναθηναϊκό έχει κατακτήσει και το Eurocap με την Μονακό.

Ο Γιουρτσεβέν από την άλλη άρχισε να ζει από την ηλικία των 18 το... αμερικανικό όνειρο, παίζοντας στην κολλεγιακή ομάδα της North Carolina State και μετέπειτα της Georgetown έχοντας μέσο όρο 12 πόντους και 7 ριμπάουντ σε 3 σεζόν. Το 2020 δεν επιλέχθηκε στο Draft του NBA, ωστόσο οι Oklahoma Thunder του έδωσαν την ευκαιρία να αγωνιστεί στην ομάδα της G-League.

Από το 2021 έως και το 2023 αγωνίστηκε στους Miami Heat, ενώ την περσινή σεζόν βρισκόταν στο ρόστερ των Utah Jazz. Ο Τούρκος έχει πλέον εμπειρία που μετριέται σε 113 "αμερικάνικα" παιχνίδια, με 5 πόντους και 4.5 ριμπάουντ μέσο όρο. Όλα αυτά βέβαια σε περιορισμένο χρόνο συμμετοχής της τάξεως των σχεδόν 12 μόλις λεπτών ανά παιχνίδι.

Διαφορετικοί μα κατά βάθος ίδιοι οι δύο ψηλοί του Παναθηναϊκού; Αυτό μένει να αποδειχθεί εντός των τεσσάρων γραμμών, αρχής γενομένης από τα φιλικά προετοιμασίας των "πράσινων" που ξεκινούν στις 6/9.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!