Το ντέρμπι «αιωνίων» μπορεί να βάφτηκε... ερυθρόλευκο, όμως Μπαρτζώκας και Αταμάν είχαν μία σημαντική ομοιότητα
i

© Intime

Το ντέρμπι «αιωνίων» μπορεί να βάφτηκε... ερυθρόλευκο, όμως Μπαρτζώκας και Αταμάν είχαν μία σημαντική ομοιότητα

Ευτυχία Οικονομίδου 12:30 - 30.09.2024 / Ανανεώθηκε: 13:41 - 30.09.2024

Το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» για τη φετινή σεζόν ανήκει πλέον στο παρελθόν με τον Ολυμπιακό να κατακτά τον τίτλο του Stoiximan Super Cup απέναντι στον Παναθηναϊκό AKTOR, ωστόσο ο Γιώργος Μπαρτζώκας και ο Εργκίν Αταμάν μπορεί να έχουν περισσότερα κοινά απ' όσα τελικά νομίζουν.

Ο ήχος του buzzer που σήμανε το φινάλε του πρώτου ντέρμπι «αιωνίων» ακούστηκε το βράδυ της Κυριακής (29/09) στο Κλειστό της Καλλιθέας Ρόδου με τον Ολυμπιακό να επικρατεί του Παναθηναϊκού AKTOR στον πόντο σε ένα χορταστικό και πολύ απολαυστικό παιχνίδι.

Μάλιστα, το πρώτο ντέρμπι της σεζόν σημαίνει παραδοσιακά πως κρίνεται και ο πρώτος τίτλος και συγκεκριμένα εκείνος του Stoiximan Super Cup που λαμβάνει χώρα στο «σμαραγδένιο» νησί και φιλοξενεί αυτή τη μπασκετική γιορτή. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα επικράτησε με 86-85 και έβαψε «ερυθρόλευκο» το Κύπελλο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ξεκινώντας τη νέα σεζόν με το... δεξί.

«Ερυθρόλευκη» η πρώτη ντερμπάρα και ο πρώτος τίτλος της σεζόν!
STOIXIMAN SUPER CUP

23:07 - 29.09.2024

«Ερυθρόλευκη» η πρώτη ντερμπάρα και ο πρώτος τίτλος της σεζόν!

Με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ να ξεκινά «καυτός» και τον Σάσα Βεζένκοφ να κάνει τρομερό δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός επικράτησε 86-85 του Παναθηναϊκού στη Ρόδο και κατέκτησε τον τίτλο του Σούπερ Καπ.

Δύο ομάδες που δεν είναι ακόμα έτοιμες για τις απαιτήσεις που τις περιμένουν ρίχτηκαν στη «μάχη», όμως μία ήταν εκείνη που έφυγε από το Κλειστό με χαμόγελο και με σημαντική ψυχολογική ώθηση λίγες μέρες πριν το τζάμπολ της πρεμιέρας της EuroLeague. Πάντως και οι δύο ομάδες και οι δύο προπονητές είχαν ένα κοινό στη χθεσινοβραδινή αναμέτρηση. Δεν θέλησαν να ρισκάρουν επικεντρώνοντας την προσπάθεια στην χρήση περιορισμένου αριθμού παικτών αποφεύγοντας το rotation. Τους βγήκε όμως σε καλό;

Από τη μία έχουμε τον Παναθηναϊκό AKTOR. Τον πρωταθλητή Ευρώπης και ελληνικού πρωταθλήματος που κράτησε όλα του τα «όπλα», που τον οδήγησαν στην επιτυχία της περσινής σεζόν, ενώ παράλληλα έκανε σημαντικότατες και ποιοτικές προσθήκες για να ενισχύσει το ήδη υπάρχων και λαμπερό ρόστερ του. Λορέντζο Μπράουν, Ομέρ Γιουρτσεβέν και Τσέντι Οσμάν, λοιπόν, ήταν οι λίγοι και... εκλεκτοί του Εργκίν Αταμάν. Οι Μπράουν και Οσμάν δεν ήταν σε θέση να ενισχύσουν τους «πράσινους» στο πρώτο επίσημο τεστ, οπότε ο Τούρκος προπονητής προτίμησε να κινηθεί σε πιο ασφαλή... νερά με το σκεπτικό «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», όμως έχασε.

Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι οι Τζέριαν Γκραντ και Ματίας Λεσόρ εξάντλησαν τον χρόνο συμμετοχής τους στο ντέρμπι «αιωνίων» με χρόνο συμμετοχής 31 και 32 λεπτά αντίστοιχα, ενώ οι Ιωάννης Παπαπέτρου, Κέντρικ Ναν, Κώστας Σλούκας και Μάριους Γκριγκόνις ακολούθησαν με όλους να ξεπερνούν τα 22 λεπτά εντός των τεσσάρων γραμμών. Μάλιστα, όλοι οι υπόλοιποι παίκτες των «πράσινων» εμφανίστηκαν στο παρκέ κάτω από 14 λεπτά προκαλώντας εντύπωση ειδικότερα τα μόλις 6 λεπτά που αγωνίστηκε ο Ομέρ Γιούρτσεβεν.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο Εργκίν Αταμάν γινόταν να διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο το ρόστερ του, καθώς είχε την ευκαιρία να ξεκουράσει τους παίκτες του και ειδικότερα τον Ματίας Λεσόρ που προέρχεται από μία άκρως εξαντλητική σεζόν με EuroLeague, ελληνικό πρωτάθλημα και Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο και στο αντίπαλο δέος του Ολυμπιακού τα πράγματα δεν ήταν διαφορετικά.

Ο Ολυμπιακός προχώρησε φέτος σε μία μικρή... αναδόμηση ενισχύοντας σημαντικά το ρόστερ του, αφού και οι απαιτήσεις πλέον έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ο Σάσα Βεζένκοφ επέστρεψε στο «σπίτι» του, το ίδιο και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, ο Λούκα Βιλντόζα μετακόμισε από τον έναν «αιώνιο» στον άλλον, ενώ η άφιξη του Εβάν Φουρνιέ τάραξε για τα καλά τα νερά στο Λιμάνι. Κι όμως και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Γιώργος Μπαρτζώκας εμφανίστηκε φειδωλός με τις επιλογές του στον τελικό του Stoiximan Super Cup.

Όπως και ο κόουτς Αταμάν, έτσι και ο προπονητής των «ερυθρόλευκων» περιορίστηκε στην χρήση έξι παικτών με πάνω από 20 λεπτά χρόνο συμμετοχής στην αναμέτρηση. Νάιτζελ Ουίλιαμς - Γκος, Σάσα Βεζένκοφ, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Εβάν Φουρνιέ, Τόμας Ουόκαπ και Φιλίπ Πετρούσεφ ήταν οι εκλεκτοί του με τους νεοαποκτηθέντες Βεζένκοφ και Φουρνιέ να βρίσκονται στο παρκέ για περίπου 30 λεπτά έκαστος. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση ο Γιώργος Μπαρτζώκας έδωσε περισσότερο χρόνο συμμετοχής στα βαριά... πυροβολικά του ρόστερ, παρά το γεγονός ότι αποτελούν νέες προσθήκες, αν και ο Σάσα πραγματοποιεί εμφανίσεις σαν να μην έλειψε ποτέ.

Οι υπόλοιποι παίκτες των Πειραιωτών αγωνίστηκαν για λιγότερα από 14 λεπτά με τον Άλεκ Πίτερς να δίνει τα φόντα του πατώντας παρκέ για μόλις 9 λεπτά. Ο προπονητής του Ολυμπιακού αναγνώρισε, ωστόσο το συγκεκριμένο ζήτημα και το έθιξε και στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της αναμέτρησης. «Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησα τον Φουρνιέ 30 λεπτά. Κακώς. Ήταν λάθος μου για την εποχή, με αποτέλεσμα να είναι κουρασμένος στο τέλος και να έχει μία στις τέσσερις βολές».

Πάντως ο Ολυμπιακός έδειχνε να ελέγχει το ντέρμπι κατά το μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης ακόμη κι αν ο Παναθηναϊκός μείωσε επικίνδυνα στα τελευταία δευτερόλεπτα. Οι δύο προπονητές έδειξαν πως πήραν το πρώτο τεστ της σεζόν πολύ σοβαρά και δεν θέλησαν να ρισκάρουν απέναντι στον μεγαλύτερό τους αντίπαλο, ωστόσο έχασαν την ευκαιρία να «ανοίξουν» λίγο το ρόστερ τους και να δοκιμάσουν μερικές συνεργασίες μερικές μόνο μέρες πριν το τζάμπολ της νέας σεζόν της EuroLeague.