Το case study των ψηλών του Παναθηναϊκού

Το case study των ψηλών του Παναθηναϊκού

Απόστολος Μαυράκης 15:59 - 22.10.2024 / Ανανεώθηκε: 16:00 - 22.10.2024

Οι θέσεις 4 και 5 στον φετινό Παναθηναϊκό παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον, πόσω μάλλον από τις επιδόσεις των παικτών που τις απαρτίζουν.

Το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στην φετινή Ευρωλίγκα έμοιαζε πως τίποτα ιδιαίτερο δεν άλλαξε από πέρσι και οι πράσινοι θα το έπιαναν από εκεί που το άφησαν. Παρόλα αυτά, ήρθε η πρώτη διαβολοβδομάδα για να μας δώσει μια διαφορετική εικόνα για τον φετινό Παναθηναϊκό.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης προφανώς και δεν έχουν αλλάξει φιλοσοφία στον τρόπο του παιχνιδιού τους. Ο Αταμάν αφήνει χώρο στους παίκτες του να εκμεταλλευτούν τα δυνατά τους στοιχεία, τα οποία είναι η αθλητικότητα, η ταχύτητά τους σε απόφαση και εκτέλεση, αλλά και η νοοτροπία του φαβορί που έχουν αναπτύξει.

Το γρήγορο και τακτικό μπάσκετ της Παρί που «πλήγωσε» τον Παναθηναϊκό
EUROLEAGUE

15:28 - 16.10.2024

Το γρήγορο και τακτικό μπάσκετ της Παρί που «πλήγωσε» τον Παναθηναϊκό

Με έναν γρήγορο και ταυτόχρονα «νοικοκυρεμένο» τρόπο παιχνιδιού, η Παρί κατάφερε να επιβάλλει τον ρυθμό της στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος απλώς δεν... γύρισε ποτέ τον διακόπτη.

Βέβαια, δεν μπορούν να είναι όλοι ίδιοι πέρσι. Και με την καλή, αλλά και με την κακή έννοια. Αυτό είναι κάτι που παρατηρείται φανερά στο κομμάτι των ψηλών του Παναθηναϊκού, όπου μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάποιες ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις.

Το... thunderstruck μεταξύ Μήτογλου και Χουάντσο

Το 2012 ο Κέβιν Ντουράντ πρωταγωνίστησε στη ταινία ονόματι «Thunderstruck», κατά την οποία με ένα απλό άγγιγμα, ο τότε σταρ των Θάντερ αντάλλαξε τις μπασκετικές του ικανότητες με ένα μικρό παιδί.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να έχει συμβεί και στην περίπτωση των Ντίνου Μήτογλου και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ, με τα δυο τεσσάρια του Παναθηναϊκού να έχουν... ανταλλάξει τις περσινές τους επιδόσεις.

Ο Μήτογλου εννοείται πως αποτελεί ένα παίκτη που μπορεί να αποβεί game-changer και με δυο σουτ ή την συνεπέστατη αμυντική του λειτουργία να κάνει την ομάδα του να αισθανθεί κυρίαρχη κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού.

Άλλωστε, κάτι τέτοιο το έδειξε πέρσι, ιδίως στο πρώτο μισό της σεζόν, αλλά και στον τελικό με την Ρεάλ Μαδρίτης, όπου ο ίδιος δήλωσε πως ήθελε να μπει μέσα και να αποδείξει στον Αταμάν πως έκανε λάθος που τον είχε για αρκετή ώρα στο πάγκο.

Η συνεισφορά παρόλα αυτά του Έλληνα φόργουορντ μοιάζει αρκετά μειωμένη φέτος, τουλάχιστον για τα πρώτα 4 παιχνίδια της Ευρωλίγκας. Σε αυτά τα ματς, ο ίδιος μετρά μόλις 2,8 πόντους σε 13,2 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο.

Και όταν αυτό το στατιστικό μπαίνει σε σύγκριση με τα περσινά τους 28,1 λεπτά παιχνιδιού, τους 11,3 πόντους του και την πληθώρα των νταμπλ-νταμπλ του, τότε σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πως ο ρόλος του Μήτογλου έχει περιοριστεί αρκετά, τουλάχιστον για αρχή.

Παναθηναϊκός και Μπράουν ξέσπασαν στην ΑΕΚ πριν πάνε σε Πόλη και ΣΕΦ
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

22:00 - 21.10.2024

Παναθηναϊκός και Μπράουν ξέσπασαν στην ΑΕΚ πριν πάνε σε Πόλη και ΣΕΦ

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έβγαλε μια πρώτη αντίδραση μετά τις ήττες σε Παρίσι και Μαδρίτη, επικρατώντας με 94-74 της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ για την 3η αγωνιστική της Stoiximan GBL, έχοντας κορυφαίο τον Λορέντζο Μπράουν.

Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει βέβαια και φωτιά και αυτή ακούει στο όνομα Χουάντσο Ερνανγκόμεθ. Και βέβαια καθόλου τυχαίο δεν είναι το παράδειγμα με την φωτιά, αφού ο ίδιος χρειάστηκε μόλις 4 παιχνίδια για να ξεπεράσει τους πόντους που την περσινή χρονιά είχε βάλει στα πρώτα 13 παιχνίδια της Euroleague (48 πόντοι).

Ο Ισπανός σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τον περσινό του εαυτό, καθώς σε κάθε μήκος και εύρος του γηπέδου πλέον... φαίνεται! Είναι εκεί για να κάνει την παρουσία του αισθητή και όχι να κρυφτεί ή να φοβηθεί να πάρει μια προσπάθεια.

Τα νούμερα πολλές φορές μας αποπροσανατολίζουν από την αλήθεια, όμως σε αυτή την περίπτωση μάλλον μας την παρουσιάζουν με τον πλέον ασφαλή τρόπο. 12 πόντοι με 5,5 ριμπάουντ, 9/18 δίποντα (50%) και ένα φοβερό 10/14 στα τρίποντα (71,4%).

Αυτά είναι τα νούμερα του Χουάντσο, τα οποία αν θέσουμε και σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του Μήτογλου και σκεφτούμε πως οι δυο τους είναι ομοθεσίτες στο «4», μπορούμε εύκολα να ερμηνεύσουμε τα όσα ειπώθηκαν προηγουμένως για τον Έλληνα ψηλό.

Και πως να βγάλεις έξω τον Λεσόρ;

Κάτι κερδίζεις κάτι χάνεις, λένε. Βέβαια, στην περίπτωση του Ματίας Λεσόρ, ο Αταμάν φαίνεται μόνο να κερδίζει. Αρχικά, ο ερχομός του Γιουρτσεβέν φάνηκε πως θα λειτουργούσε ευεργετικά για τον Γάλλο προκειμένου να ξεκλέβει λίγα παραπάνω πολύτιμα λεπτά ξεκούρασης κατά τη διάρκεια του ματς.

Ο Τούρκος σέντερ ωστόσο δεν φαίνεται ως τώρα να έχει εγκλιματιστεί ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, αφού όπως και του Μήτογλου, ο ρόλος του και το χρόνος συμμετοχής παραμένουν περιορισμένοι (12' κατά μέσο όρο).

Σε 41 παιχνίδια πέρσι στην Euroleague, ο Λεσόρ μετρούσε σχεδόν 30 λεπτά παιχνιδιού. Το σκηνικό δεν φαίνεται να αλλάζει φέτος, καθώς στα πρώτα 4 παιχνίδια ο Γάλλος έχει 27 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο.

Ο ίδιος βέβαια δεν αποτελεί λύση ανάγκης για την χλιαρή ακόμα απόδοση του Γιουρτσεβέν. Αντιθέτως, η σεζόν που φαίνεται πως πάει να κάνει ο Λεσόρ μοιάζει ιστορική.

Στα εν λόγω παιχνίδια (Άλμπα, Μπάγερν, Παρί, Ρεάλ) ο Γάλλος σέντερ μετρά 15,8 πόντους, 8 ριμπάουντ, 1,5 ασίστ, σχεδόν 1 κλέψιμο και 1 τάπα, σε μια συνολική κλίμακα αξιολόγησης του 22,5!

Ο ίδιος φιγουράρει στις πρώτες πεντάδες των περισσότερων στατιστικών κατηγοριών, αλλά άλλη μια κατηγορία η οποία δεν μπορεί να καταγραφεί με νούμερα, είναι εκείνη του hustle.

Τόσο σε επίθεση όσο και σε άμυνα, ο Λεσόρ δίνει για άλλη μια χρονιά την ψυχή του, θέτοντας πολύ υψηλά τον πήχη στο κομμάτι της ενέργειας για όποιον μπει να τον αντικαταστήσει. Και βέβαια ο Γιουρτσεβέν δεν αποτελεί τον θηριώδη, εκρηκτικό και αθλητικό ψηλό που θα κυνηγήσει και την πιο «χαμένη» κατοχή.

Είναι ένας πιο παλαιάς κοπής ψηλός, ο οποίος στηρίζεται στο hook-shot του, στο μάκρος του και την επιβλητικότητα του κορμιού του για να κάνει την παρουσία του αισθητή στο ζωγραφιστό.

Ο Λορέντζο Μπράουν στο Sportal: «Δεν θα έπρεπε να έχω να αποδείξω τίποτα»
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

13:04 - 22.10.2024

Ο Λορέντζο Μπράουν στο Sportal: «Δεν θα έπρεπε να έχω να αποδείξω τίποτα»

Ο Λορέντζο Μπράουν μίλησε στο Sportal μετά τη νίκη κόντρα στην ΑΕΚ Betsson και αναφέρθηκε στον χρόνο συμμετοχής του, αλλά έδειξε και τις... προθέσεις του ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Από την άλλη ο Λεσόρ αν και δεν είναι και από τα πρώτα... μπόγια, αποτελεί έναν mobile ψηλό που μπορεί να απειλήσει τόσο με το πλούσιο πακέτο των post-moves του στο ζωγραφιστό, όσο και με ντράιβ από κάποιο short-roll (μικρό κόψιμο μετά το σκριν, περίπου μέχρι την βολή) παίρνοντας «παραμάζωμα» οποιονδήποτε βρεθεί στο διάβα του.

Η απίστευτη ευστοχία του Λεσόρ στις προσπάθειες του εντός πεδιάς (25/31) λειτουργούν ακόμα πιο επιβαρυντικά για το μέτριο 50% του Γιουρτσεβέν (11/22), αφού ο Αταμάν βλέπει πως ο πρώτος του δίνει απλώς... περισσότερα καλάθια!

Ο ενδεχόμενος παράγοντας... «Κ»

Όπως και να έχει, οι ψηλοί του Παναθηναϊκού αποτελούν ένα δυνατό... case-study και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Βάσει βέβαια τις περσινής σεζόν, αναπόφευκτα σε κάποιο σημείο οι Γιουρτσεβέν και Μήτογλου θα πάρουν μπρος, ενώ όπως είναι απόλυτα λογικό οι επιδόσεις των Λεσόρ και Χουάντσο δεν θα είναι απόλυτα σταθερές και συνεπείς.

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Το μόνο που απομένει να δούμε είναι πως θα λειτουργήσει και ο Κώστας Αντετοκούνμπο μετά και την επιστροφή από τον τραυματισμό του. Την περασμένη σεζόν ο ίδιος αποτέλεσε μια σημαντική πηγή ενέργειας στο κομμάτι των ψηλών του Παναθηναϊκού, κάτι που ίσως λείπει αυτή τη στιγμή από τον Αταμάν, όταν δεν βρίσκεται στο παρκέ ο Λεσόρ.