O CEO της Euroleague αποκάλυψε το πρόβλημα που... έρχεται για το ευρωπαϊκό μπάσκετ - Τι είναι το NIL του NCAA που αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα
i

© Euroleague Basketball

O CEO της Euroleague αποκάλυψε το πρόβλημα που... έρχεται για το ευρωπαϊκό μπάσκετ - Τι είναι το NIL του NCAA που αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα

Γιώργος Γαβριλάκης 22:26 - 25.05.2024 / Ανανεώθηκε: 23:59 - 18.06.2024

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague, Παούλιους Μοτιεγιούνας, αναφέρθηκε σε έναν σχετικά νέο κανονισμό των Κολεγιακών σπορ στις ΗΠΑ (NIL) που επιτρέπει στους αθλητές-σπουδαστές να κερδίζουν χρήματα μέσω της... φήμης τους. Αυτό πλέον αρχίζει να έχει επίδραση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και ο Λιθουανός εξήγησε το πως και το γιατί...

Για πολλές δεκαετίες στα Κολεγιακά πρωταθλήματα στις ΗΠΑ, σε όλα τα σπορ (ομαδικά και ατομικά) δεν επιτρεπόταν οι σπουδαστές-αθλητές να λαμβάνουν οποιουδήποτε είδους χρηματικές αμοιβές. Ούτε από τα Πανεπιστήμια (π.χ. για να τους... πείσουν να επιλέξουν τα δικά τους προγράμματα), μηδέ από αθλητικές εταιρείες ως χορηγία ή οτιδήποτε άλλο. Και τις φορές που παρανόμως συνέβη κάτι τέτοιο, οι τιμωρίες ήταν βαρύτατες. Κολέγια αποκλείονταν για χρόνια, το ίδιο και οι νεαροί αθλητές που καταπατούσαν τους νόμους.

Από το Ιούλιο του 2021 και κατόπιν χρόνιας μελέτης το NCAA (National Collegiate Athletics Association, δηλαδή η Ομοσπονδία των Κολεγιακών σπορ στις ΗΠΑ) ενέκρινε την επιλογή οι... εκκολαπτόμενοι αστέρες, να αποκτήσουν το δικαίωμα από το πρώτο έτος της παρουσίας τους να κλείνουν συμφωνίες και να γεμίζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Μια συνθήκη και ένας κανονισμός που είναι γνωστός ως NIL (Name, Image, Likeness) και δίνει τη δυνατότητα οι «αστέρες» να εκμεταλλεύονται τη φήμη, την προοπτική τους με οργανισμούς που θέλουν να επενδύσουν, όχι αγωνιστικά αλλά επιχειρηματικά, πάνω τους.

Έτσι, οι παγκόσμιοι κολοσσοί, εταιρίες αθλητικής ένδυσης, ενεργειακών ποτών και όποιο brand θέλει να διαφημιστεί (έστω και μέσω social media) από τα κολεγιόπαιδα, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν μεγάλη επιρροή σε εθνικό, ακόμα και παγκόσμιο επίπεδο κάποιες φορές, μπορεί να το κάνει.

Αυτό ευνοεί φυσικά και τις δύο αυτές πλευρές, ενώ η λογική των Αμερικάνων έχει θετικό πρόσημο και στα... χρηματιστήρια, αλλά και στις ζωές των αθλητών-σπουδαστών. Διότι, μέχρι το 2021 σπανίως παιδιά που έρχονται από χαμηλού οικονομικού background οικογένειες επέλεγαν, ακόμα κι αν είχαν πλήρη υποτροφία να αποφοιτήσουν. Κυρίως επέλεγαν έπειτα από ένα ή δύο έτη να γίνουν επαγγελματίες: Στο ΝΒΑ αν βρίσκονταν στο υψηλό επίπεδο ή στην Ευρώπη, την Κίνα, την Αυστραλία (οπουδήποτε) αν τους δινόταν η ευκαιρία.

Αυτή η αλλαγή στους κανονισμούς, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Euroleague, Παούλιους Μοτιεγιούνας, «είναι μία... τρελή κατάσταση». Και τι σχέση ή επίδραση μπορεί να έχει κάτι τέτοιο σε μία κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση; Ο Λιθουανός CEO εξήγησε ακριβώς τι εννοεί μιλώντας για τα... πάντα στην συνέντευξη Τύπου την δεύτερη και μη ενεργή αγωνιστική μέρα του Final Four που ολοκληρώνεται την Κυριακή (26/5) το βράδυ με τον τελικό ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Ρεάλ Μαδρίτης.

«Αυτό που συμβαίνει πλέον στο NCAA ανατρέπει πολλά δεδομένα. Πλέον, νεαροί παίκτες μπορούν να βγάζουν χρήματα στο κολέγιο και αυτό... σπάει την αγορά», είπε και συνέχισε λέγοντας πως «αυτό επηρεάζει και το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Γιατί, ένας νεαρός ευρωπαίος που πρώτα θα προσπαθούσε να καταξιωθεί στην ομάδα που τον ανέδειξε και η ομάδα επένδυε πάνω του, τώρα ξαφνικά στα 18 του χρόνια έχει τη δυνατότητα να πάει στις ΗΠΑ, να σπουδάσει και πέραν από αυτό να βγάλει και χρήματα. Ποσά που σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν κατά πολύ ακόμα και έναν ετήσιο μισθό που θα μπορούσε να του δώσει μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης».

Επίσης, ο Μοτιεγιούνας θεωρεί πως «δεν νομίζω ότι είναι καλό για τους νεαρούς παίκτες κάτι τέτοιο. Γιατί το να κυνηγάν τα λεφτά και μάλιστα τα πολλά λεφτά, κρύβει κινδύνους. Πρέπει να έχεις ισχυρή προσωπικότητα για να διαχειριστείς αυτά τα χρήματα και την τεράστια δημοτικότητα σε αυτή την ηλικία».

Αυτό που τον απασχολεί στην ουσία είναι η θέλησή του «να αναπτύσσουμε στην Ευρώπη τα ταλέντα μας», σημείωσε και κατέληξε πως «μακάρι να είχα μία απάντηση σε όλο αυτό το ζήτημα που θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να δημιουργήσει καταιγίδα. Θα ήταν εύκολο να σταματήσει αν για παράδειγμα στο NCAA δεν υπήρχαν συμβόλαια με οικονομικές παροχές ή αν για παράδειγμα δεν υπήρχαν αυτοί οι μισθοί στην Ιαπωνία ή την Αυστραλία. Δεν ξέρω όμως, αν γίνεται να σταματήσει όλο αυτό!».