Οι... πρωτάρηδες Παρί και Σπλίτερ γράφουν ιστορία!

Φωτ. IMAGO

Οι... πρωτάρηδες Παρί και Σπλίτερ γράφουν ιστορία!

Απόστολος Μαυράκης 11:33 - 04.10.2024 / Ανανεώθηκε: 14:23 - 04.10.2024

Ο,τι και να γίνει στο παιχνίδι της Παρί με τον Ερυθρό Αστέρα, το βράδυ της Παρασκευής (4/10) οι Παριζιάνοι και ο προπονητής τους, Τιάγκο Σπλίτερ, θα έχουν γράψει ήδη ιστορία από... το πρώτο δευτερόλεπτο!

Μπορεί η Βραζιλία να έχει την φήμη της... ποδοσφαιρομάνας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει καμία συμβολή και στον χώρο του μπάσκετ. Ένεκα της παρθενικής συμμετοχής της Παρί στην Euroleague, παρακάτω θα δούμε το προφίλ του Βραζιλιάνου προπονητή της ομάδας, Τιάγκο Σπλίτερ, ο οποίος μαζί με την ομάδα του, θα γράψει και ο ίδιος ιστορία το βράδυ της Παρασκευής (4/10)!

Ο Τιάγκο Σπλίτερ αποτελεί έναν παίκτη-ορόσημο για το Βραζιλιάνικο μπάσκετ. Ξεκινώντας την καριέρα του από το 1999 και την Ιπιράνγκα, ο θεόρατος σέντερ από την Σάντα Καταρίνα δεν άργησε να «τραβήξει» τα βλέμματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Από το 2000 έως και το 2010 ανήκε στην Μπασκόνια, κάνοντας μια ενδιάμεση στάση (2001-2003) στην Μπιλμπάο. Το 2007 ο Σπλίτερ είχε επιλεχθεί στο NBA Draft από τους Σαν Αντόνιο Σπερς και το καλοκαίρι του 2010 αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την οψιόν για το NBA στο συμβόλαιό του και μετακόμισε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ο ίδιος έμελλε να καταξιωθεί εκεί και να γίνει το 2014 ο πρώτος Βραζιλιάνος που κατακτά το NBA. Από το 2015 έως και το 2017 αγωνίστηκε σε Χοκς και 76ers, χωρίς να στεριώσει ουσιαστικά κάπου και το 2018 ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση.

Ο ίδιος ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί την ενασχόλησή του με το μπάσκετ, καθώς το 2019 ανέλαβε χρέη βοηθού προπονητή στους Χιούστον Ρόκετς. Το 2023 συνέχισε στο ίδιο πόστο, αλλά στο Μπρούκλιν και τους Νετς, με το 2024 να τον βρίσκει υπό Ευρωπαϊκή στέγη και στην πρώτη του θητεία ως βασικός προπονητής.

Το ταξίδι της Παρί από το «μηδέν» μέχρι την ελίτ: Η Euroleague προβάλει το τρίτο επεισόδιο της σειράς για τους... νέους της διοργάνωσης
EUROLEAGUE

15:09 - 27.09.2024

Το ταξίδι της Παρί από το «μηδέν» μέχρι την ελίτ: Η Euroleague προβάλει το τρίτο επεισόδιο της σειράς για τους... νέους της διοργάνωσης

Η Euroleague Basketball προανήγγειλε τη μέρα και την ώρα προβολής του τρίτου επεισοδίου της σειράς «Making of a Euroleague Team» με επίκεντρο την... πρωτάρα Παρί. Και ο κόουτς Τιάγκο Σπλίτερ, σταρ της διοργάνωσης, αλλά και του NBA στα νιάτα του, παίρνει τον λόγο...

Η νεοφώτιστη στην Euroleague Παρί, εμπιστεύτηκε τον Σπλίτερ για την παρθενική της σεζόν στην λίγκα. Ο ίδιος μάλιστα γίνεται ο πρώτος προπονητής βραζιλιάνικης καταγωγής που αναλαμβάνει ομάδα της Euroleague. Σημειωτέον πως ο Σπλίτερ ήταν και προπονητής της εθνικής Βραζιλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Η Παρί ετοιμάζεται για μια καινούργια σεζόν, σε μία καινούργια λίγκα, με καινούργιους παίκτες και προπονητή. Όπως και να έχει, το 2024 ήδη αποτελεί μια χρονιά-ορόσημο για τους Γάλλους, αφού στα μόλις 6 χρόνια της βραχύχρονης ιστορίας τους, έχουν καταφέρει αρκετά... πραγματάκια.

Σίγουρα πάντως οι Γάλλοι δεν έχουν έρθει απλώς για να πάρουν μέρος. Έχουν έρθει για να διεκδικήσουν το μερίδιο που τους αναλογεί και να εκμεταλλευτούν το γεγονός πως είναι μία ολόφρεσκια και απρόβλεπτη παρουσία για τους αντίπαλούς της.

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Ο Σπλίτερ θα γράψει ιστορία όντας ο πρώτος Βραζιλιάνος προπονητής ομάδας Euroleague το βράδυ της Παρασκευής 4/10 και ώρα 22:00, στον αγώνα της Παρί κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Όπως και ο Σπλίτερ, έτσι και η Παρί θα γράψει ιστορία, δίνοντας τον πρώτο της αγώνα στην Euroleague, μπροστά μάλιστα στο κοινό της που αναμένεται να κατακλύσει το «Πορτ ντε λα Σαπέλ».