Η «πρωτάρα» Παρί και οι γαλλικές...επιτυχίες στην Euroleague
i

Παρί / © IMAGO

Η «πρωτάρα» Παρί και οι γαλλικές...επιτυχίες στην Euroleague

Μιχάλης Καλογήρου • 10:13 - 18.09.2024 / Ανανεώθηκε: 13:18 - 18.09.2024

Η Παρί μετρά αντίστροφα για την πρώτη της χρονιά στην Euroleague και ετοιμάζεται να γίνει η 22η γαλλική ομάδα που θα αγωνιστεί «στα μεγάλα σαλόνια» του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Λίγες μέρες απέμειναν για την πρεμιέρα της Ευρωλίγκα για την σεζόν 2024-25. Μια σεζόν που αναμφίβολα αποτελεί μια από τις ποιοτικότερες, τουλάχιστον από άποψη ποιότητας των ομάδων, στην ιστορία της διοργάνωσης. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος περιμένουμε να δούμε ομάδες-έκπληξη, αλλά και απογοητεύσεις. Μια ομάδα από την οποία δεν ξέρουμε ακριβώς τι να περιμένουμε είναι η Παρί και αυτό γιατί δεν την έχουμε ξαναδεί να αγωνίζεται σε αυτό το επίπεδο.

Η κάτοχος του Eurocup αναμένεται να κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο και θα γίνει η 22η γαλλική ομάδα που το καταφέρνει. Παρά το γεγονός ότι η Γαλλία είναι μια παραδοσιακή δύναμη στο ευρωπαϊκό και όχι μόνο μπάσκετ (τόσο από άποψη θρύλων του αθλήματος, αλλά και της παρουσίας της εθνικής Γαλλίας ανα τα χρόνια), σε διασυλλογικό επίπεδο τα πράγματα διαφέρουν πολύ. Η Γαλλία μετρά μόλις μια Euroleague στην ιστορία της διοργάνωσης, αυτή της Λιμόζ την σεζόν 1992-93.

Ακόμα και οι παρουσίες γαλλικών ομάδων σε final four (είτε ημιτελικά παλαιότερα) είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Δύο συνεχόμενες παρουσίες μετρά η Μπέρκ (1974,1975), δύο μετρά και η Βιλερμπάν (1976,1997) και τρείς η Λιμόζ με την μια εξ αυτών να συνδυάζεται με την κατάκτηση του τροπαίου. Χαρακτηριστικό ότι, ακόμα και η Μονακό, που αν και αγωνίζεται στο γαλλικό πρωτάθλημα λογίζεται ως ομάδα από το ομώνυμο Πριγκιπάτο, έχει καταφέρει μόλις μια φορά να φτάσει μέχρι το Final Four (2022-23).

Συνολικά μόλις επτά παρουσίες σε ημιτελικά ή Final Four για τους Γάλλους, με μια ενδεχόμενη 8η να μην μοιάζει και πολύ κοντά δεδομένης της παρουσίας της Βιλερμπάν τα τελευταία χρόνια στην Euroleague. Για την ιστορία η Γαλλία κατατάσσεται 9η σε κατακτήσεις Euroleague, ισόβαθμη με την Λιθουανία (Ζαλγκίρις 1998-99).

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, η Παρί θα επιδιώξει, αρχικά να συνεχίσει να αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα και τα επόμενα χρόνια και μετέπειτα(ενδεχομένως με ένα αρκετά μεγαλύτερο μπάτζετ από το φετινό) να γίνει η πρώτη γαλλική ομάδα που θα βρεθεί σε Final Four μετά το 1997.