Η Παρί τιμώρησε τον άνευρο Παναθηναϊκό κι έκανε την έκπληξη της αγωνιστικής

Η Παρί τιμώρησε τον άνευρο Παναθηναϊκό κι έκανε την έκπληξη της αγωνιστικής

Ηλίας Λαλιώτης 23:40 - 15.10.2024 / Ανανεώθηκε: 01:42 - 16.10.2024

Ο Παναθηναϊκός AKTOR παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων στο Παρίσι και γνώρισε ήττα-σοκ (84-80) από την «νεοφώτιστη» Παρί πριν τη μάχη στη Μαδρίτη.

Σε γαλλικά χέρια κατέληξε η νίκη στο Παρίσι, σε μια αναμέτρηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το ευρωπαϊκό... Σούπερ Καπ, μιας και στο Παλέ Ντε Μπερσί κοντράρονταν οι περσινοί τροπαιούχοι της EuroLeague και του EuroCup.

Η Παρί έκανε την έκπληξη της χρονιάς μέχρι τώρα, επικρατώντας 84-80 του Παναθηναϊκού AKTOR, έχοντας σε μεγάλη βραδιά τους Τι Τζέι Σορτς και Ναντίρ Χίφι. Αντίθετα, οι παίκτες του Τριφυλλιού φάνηκε να υποτιμούν τον αντίπαλο και όταν συνήλθαν από το «χτύπημα» στο πρώτο ημίχρονο, είδαν κάποιες αποφάσεις των διαιτητών να τους κόβουν κάθε ελπίδα για ανατροπή.

Τα πολλά λάθη και τα χαμένα ριμπάουντ ήταν καθοριστικά για την εξέλιξη του ματς και υποχρέωσαν τους πράσινους σε μια ήττα την οποία θα πρέπει να καλύψουν με ένα μεγάλο διπλό στη συνέχεια.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Εργκίν Αταμάν επέλεξε να ξεκινήσει με τους Γκραντ, Ναν, Γκριγκόνις, Μήτογλου και Λεσόρ, με την μπάλα να ακουμπά τα πρώτα λεπτά στον Γάλλο σέντερ, ο οποίος είτε σκόραρε, είτε δημιουργούσε με έξτρα πάσα για το 7-9 του πρώτου 5λέπτου. Οι πράσινοι όμως έκαναν πολλά «αβίαστα» λάθη (6 στην πρώτη περίοδο), κυρίως ο Κέντρικ Ναν, που βρέθηκε γρήγορα εκτός παρκέ. Η Παρί, όμως, εκμεταλλεύτηκε αυτή τη συνθήκη και βγάζοντας μπόλικη ενέργεια με τον εκπληκτικό Χίφι να δίνει τον ρυθμό, βρέθηκε στο +5 με 9 σερί πόντους του Γαλλοαλγερινού γκαρντ. Η απάντηση ήρθε από τον Λορέντζο Μπράουν, ο οποίος με 7 δικούς του στη σειρά, μείωσε στο 21-19 του δεκαλέπτου.

Η «σφαλιάρα» του ξεκινήματος δεν αφύπνισε τους πρωταθλητές Ευρώπης, καθώς η Παρί με τρομερή ενέργεια σε άμυνα κι επίθεση, σε ένα γήπεδο που είχε την ατμόσφαιρα... NBA, δυσκόλευε την κυκλοφορία της μπάλας και επιτεθόταν σε πρώτο χρόνο, για να βρει για πρώτη φορά διψήφιο προβάδισμα με τον Σορτς (36-25 μετά από 15 λεπτά). Μάλιστα με δύο τρίποντα των Μάλκολμ και Χίφι βρέθηκε και στο +15 (42-27), αφού ούτε το σχήμα με τρία γκαρντ έφερε αποτέλεσμα. Αντίθετα, αυτό που δούλεψε ήταν ένα ασυνήθιστο σχήμα με Μπράουν, Γκριγκόνις, Οσμάν, Παπαπέτρου και Λεσόρ. Με αυτή την πεντάδα ο Παναθηναϊκός μάζεψε τη διαφορά (44-37), έχοντας μεγάλο πρωταγωνιστή τον Γάλλο σέντερ, ενώ το πρώτο καλάθι του Ναν στο παιχνίδι (πέρασε αντί του Οσμάν), στην τελευταία επίθεση του ημιχρόνου, διαμόρφωσε το 44-39.

Ο Αταμάν ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο με την πεντάδα που τελείωσε το πρώτο και στο ξεκίνημα έβγαλε ενέργεια στην άμυνα, αλλά αστόχησε στις βολές και δεν μπόρεσε να μειώσει όσο θα ήθελε (47-44). Η συνέχεια ήταν απελπιστική για τους πράσινους. Μέσα σε 5 λεπτά έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο στην επίθεση, ενώ στην άμυνα έβλεπε τους Γάλλους να παίρνουν το ένα επιθετικό ριμπάουντ μετά το άλλο (5 σε 5 λεπτά, όσα είχαν σε όλο το πρώτο ημίχρονο). Το αποτέλεσμα; Η Παρί να βρεθεί ξανά στο +12 (60-48) και να απειλεί ευθέως τον σαστισμένο Παναθηναϊκό. Η κατάσταση δεν βελτιωνόταν μέσω της επίθεσης, αφού στην άμυνα, ούτε η ζώνη που δοκίμασε ο Αταμάν είχε αποτέλεσμα, με τους γηπεδούχους να πηγαίνουν στην 4η περίοδο με διψήφιο προβάδισμα (69-59).

Με προσύλωση στην άμυνα και καλές επιλογές επιθετικά ο Παναθηναϊκός μείωσε τη διαφορά στα μισά μετά από 3 λεπτά, αλλά δύο απίθανες διαιτητικές αποφάσεις του στέρησαν την ευκαιρία να απειλήσει ακόμα περισσότερο. Ο Σορτς έδωσε ελπίδα με 4 σερί χαμένες βολές, αλλά δύο λάθος αποφάσεις του Ερνανγκόμεθ σε επίθεση κι άμυνα έκοψαν τα πράσινα φτερά. Οι άμυνες έβγαιναν, αλλά στην επίθεση οι πράσινοι έτρωγαν ξύλο υπό την ανοχή των διαιτητών. Ο Αταμάν ξέσπασε σε μία από αυτές τις φάσεις και δέχθηκε τεχνική ποινή, ενώ ο Ναν χρεώθηκε με αντιαθλητικό ενώ το παιχνίδι δεν παιζόταν! Έτσι με 3 σερί βολές η Παρί ξέφυγε με 10 πόντους 3:42 πριν το τέλος και ουσιαστικά εξασφάλισε την παρθενική της νίκη στην EuroLeague, αφού η αντεπίθεση στο τέλος ήταν ανούσια.

MVP

Με 16 πόντους και 7 ασίστ ο Τι Τζέι Σορτς ήταν αυτός που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό στο δεύτερο ημίχρονο το αποτέλεσμα, βοηθώντας την Παρί να φτάσει στη νίκη.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Τα 17 επιθετικά ριμπάουντ της Παρί και τα 15 λάθη του Παναθηναϊκού...

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-19, 44-39, 69-59, 84-80

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα και των παικτών ΕΔΩ.