Το γρήγορο και τακτικό μπάσκετ της Παρί που «πλήγωσε» τον Παναθηναϊκό

Φωτ. IMAGO

Το γρήγορο και τακτικό μπάσκετ της Παρί που «πλήγωσε» τον Παναθηναϊκό

Απόστολος Μαυράκης 15:28 - 16.10.2024 / Ανανεώθηκε: 15:50 - 16.10.2024

Με έναν γρήγορο και ταυτόχρονα «νοικοκυρεμένο» τρόπο παιχνιδιού, η Παρί κατάφερε να επιβάλλει τον ρυθμό της στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος απλώς δεν... γύρισε ποτέ τον διακόπτη.

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από την Παρί όντας σε ένα κακό βράδυ τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά. Η αφηρημάδα των πράσινων στην άμυνα αλλά και η έλλειψη συγκέντρωσης στις επιθετικές τους αποφάσεις, έδωσαν πολλά δικαιώματα στην Παρί, τα οποία οι πρωτευουσιάνοι δεν άφησαν ανεκμετάλλευτα.

Η αργή αντιμετώπιση της γρήγορης Παρί

Το aggressive και ταχύτατο παιχνίδι της Παρί, της δίνει την πολυτέλεια να προχωρά σε γρήγορες αλλά και αποτελεσματικές επιθέσεις. Οι Γάλλοι δείχνουν να μην το πολυσκέφτονται πριν σουτάρουν ή διεισδύσουν, με αυτήν την οριακά... άγνοια κινδύνου ίσως να λειτουργεί ευεργετικά για εκείνους.

Ο Παναθηναϊκός έδειχνε να μην μπορεί πολλές φορές να ακολουθήσει τον ρυθμό της Παρί, δημιουργώντας την εντύπωση πως ουσιαστικά δεν ήταν προετοιμασμένος για τα όσα έκαναν οι Γάλλοι στο παρκέ.

Η ένας-εναντίον-ενός άμυνα των πρασίνων αποτέλεσε και την αχίλλειο πτέρνα τους, πράγμα που η Παρί τράβηξε... από τα μαλλιά. Χιφί (20 πόντοι) και Σορτς (16 πόντοι) εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την χαλαρή αμυντική λειτουργία του Παναθηναϊκού περιφερειακά και ένα γρήγορο πρώτο βήμα έφτανε για τους δυο «σίφουνες» των Παριζιάνων να περάσουν ανενόχλητοι τα γκαρντ του Αταμάν.

Σε αυτό το κομμάτι φυσικά τίθεται και το ζήτημα των κακών βοηθειών του Παναθηναϊκού, αφού άπαξ και ο αμυντικός «χάσει» τον παίκτη του, τότε ο κοντινότερος συμπαίκτης του πρέπει να τον καλύψει. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν συνέβη και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός δέχθηκε μεγάλη ζημιά από τις κακές προσωπικές άμυνες, αλλά και την έλλειψη της βοήθειας.

Ο X-Factor Μάλκομ

Πέραν ωστόσο των Χιφί και Σορτς, ο Σπλίτερ είδε και τον Κόλιν Μάλκολμ να καταγράφει φοβερές επιδόσεις. Ο Αμερικανός είχε 3 τρίποντα, όσα και ο Χιφί, από τα συνολικά 7 της Παρί. Οι Γάλλοι έψαχναν το γρήγορο σουτ, πράγμα που μαρτυρά και η παρακάτω φάση που ενίοτε επεδίωκαν να «βγάλουν».

Στην συγκεκριμένη φάση, παρατηρούμε τον Μάλκολμ να «κόβει» διαγώνια, από το κέντρο του γηπέδου προς τις 45 μοίρες. Ο ίδιος δέχεται ένα σκριν από τον συμπαίκτη του στην κορυφή και έπειτα ο πλέιμεικερ του δίνει την μπάλα ώστε να βρει γρήγορα ένα σουτ.

Η αοριστία του Παναθηναϊκού στην επίθεση

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη δεν φάνηκε να έχει ιδιαίτερο πλάνο στην επίθεση και έμοιαζε κάπως αφηρημένος στον τρόπο με τον οποίο οργάνωνε τις επιθέσεις του. Ένα pick n' roll στην κορυφή ή στο πλάι και έπειτα η αναζήτηση της πάσας στο dive του ψηλού ή της πάσας στην αδύνατη, ήταν το κύριο κομμάτι της επίθεσης των πρασίνων.

Και εάν τα πράγματα κολλήσουν τότε... Λεσόρ ή Ναν και άγιος ο θεός! Ο δεύτερος μάλιστα φάνηκε να μην πατά καλά από την αρχή, κάνοντας 3 λάθη σε σχεδόν 2 λεπτά στο πρώτο δεκάλεπτο.

Τα συνολικά 15 λάθη του Παναθηναϊκού ουσιαστικά ακύρωσαν τις ισάριθμες ασίστ του, διαμορφώνοντας μια αναλογία ενός λάθους για κάθε ασίστ. Αξιοσημείωτο πως η Παρί σημείωσε 21 πόντους προερχόμενους από τα λάθη του Παναθηναϊκού.

Οι επιθετικές αποφάσεις του Παναθηναϊκού κόντρα στην Παρί δεν ήταν μόνο προβλέψιμες, αλλά και αργές, με αποτέλεσμα το εκρηκτικό και οριακά... NBA-ίστικο μπάσκετ των Γάλλων να θέσει τον απόλυτο ρυθμό στο παιχνίδι.

Βέβαια, ο Παναθηναϊκός δεν έδειχνε να πελαγώνει από αυτόν τον γρήγορο ρυθμό. Ίσα-ίσα αυτό το μπάσκετ του ταιριάζει και διαθέτει παίκτες που αρέσκονται στο run n' gun. Παρόλα αυτά, η Τρίτη κόντρα στην Παρί απλά δεν ήταν αυτή η μέρα.

Αυτή η ράθυμη προσέγγιση δεν του βγήκε σε καλό, αφού είχε απέναντί του μια ομάδα που πρωτίστως θέλει να ευχαριστηθεί την πρώτη της συμμετοχή στην Euroleague και δευτερευόντως να διεκδικήσει παραπάνω πράγματα.

Επιστρέφει ο Καμπάτσο για την Ρεάλ κόντρα στον Παναθηναϊκό - Παίζει το... κεφάλι του ο κόουτς Ματέο στην Μαδρίτη
EUROLEAGUE

13:20 - 16.10.2024

Επιστρέφει ο Καμπάτσο για την Ρεάλ κόντρα στον Παναθηναϊκό - Παίζει το... κεφάλι του ο κόουτς Ματέο στην Μαδρίτη

Η επιστροφή του Φακούντο Καμπάτσο από την τιμωρία του, δίνει έξτρα επιλογές στον κόουτς Τσους Ματέο εν όψει του ματς της Πέμπτης (17/10, 21:45) με τον Παναθηναϊκό στο WizInk Center της Μαδρίτης, αλλά οι απουσίες για την Ρεάλ παραμένουν... εμπόδιο εξέλιξης. Το ίδιο και οι ψυχολογία από τις τέσσερις ήττες σε έξι αγωνιστικές στο ισπανικό πρωτάθλημα και στην Euroleague.

Όταν η τακτική συναντά την ταχύτητα

Οι παίκτες του Σπλίτερ κατάφεραν να συνδυάσουν το γρήγορο μπάσκετ με την τακτική, χωρίς να όμως να βιάζονται. Αυτό ήταν και το κλειδί των Γάλλων.

Είδαμε αρκετά «κλασικά» συστήματα όπως το Spain (ο παίκτης που βάζει σκριν, δέχεται επίσης σκριν και «κόβει» στο ζωγραφιστό) και το Iverson Screen, που ουσιαστικά ο εκάστοτε γκαρντ κόβει οριζόντια από τις 45 μοίρες της μίας πλευράς στις αντίστοιχες της άλλης, δεχόμενος δύο σκριν από τους ψηλούς.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως αν και η Παρί μάζεψε 17 επιθετικά ριμπάουντ, κατάφερε να σημειώσει μόλις 11 πόντους από αυτά. Ο Παναθηναϊκός αν και είχε 3 λιγότερα (14), τα εκμεταλλεύτηκε με ποιοτικότερο τρόπο βάζοντας 14 πόντους δεύτερης ευκαιρίας.

Τι θέλει να βελτιώσει ο Παναθηναϊκός

Τα ποσοστά ευστοχίας και τα ριμπάουντ του Παναθηναϊκού δεν ήταν αυτά που έκριναν το αποτέλεσμα. Ίσα-ίσα οι πράσινοι ήταν πιο εύστοχοι (44% έναντι 43% εντός πεδιάς, 77% έναντι 68% στις βολές) και μάζεψαν περισσότερα ριμπάουντ από την Παρί (42 έναντι 38).

Το γρήγορο ωστόσο μπάσκετ των νεοφώτιστων, σε συνδυασμό με τα πολλά και αβίαστα λάθη της ομάδας του Αταμάν, έδωσαν την ευκαιρία στους νεοφώτιστους να έχουν παραπάνω επιθέσεις και ευκαιρίες, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με 11 παραπάνω προσπάθειες εντός πεδιάς (70 η Παρί, 59 ο Παναθηναϊκός).

Ακόμα κι αν οι Γάλλοι ήταν αναλογικά πιο άστοχοι, έβαλαν απλώς περισσότερα καλάθια και στο τέλος της ημέρας αυτό είναι που μετρά. Αν ο Παναθηναϊκός πρέπει να πάρει κάποιο μάθημα από αυτό το παιχνίδι, σίγουρα θα είχε να κάνει με την προσωπική άμυνα και την δημιουργία χώρων στην επίθεση.

Τα απανωτά drive των Παριζιάνων αποδιοργάνωσαν πλήρως την πράσινη άμυνα, ενώ οι αργές, προβλέψιμες και χωρίς ιδιαίτερη έμπνευση επιθέσεις του Παναθηναϊκού οδήγησαν στα 15 λάθη.

Προφανώς και όλοι δικαιούνται να έχουν κακές ημέρες, ιδίως και λόγω του φορτωμένου προγράμματος. Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει το βράδυ της Πέμπτης (17/10) την Ρεάλ Μαδρίτης, με τους Μαδριλένους να βρίσκονται σε κακό φεγγάρι.

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Για πολλούς και διάφορους λόγους το σύνολο του Τσους Ματέο θέλει να πάρει το παιχνίδι αυτό και το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο Παναθηναϊκός είναι να μην αφήσει πίσω του το ματς με την Παρί, αλλά να το χρησιμοποιήσει ως μάθημα για την επερχόμενη «ρεπέτα» του περσινού τελικού της Euroleague.