Η Παρτίζαν έφερε στην Ευρώπη τον πρώτο NBAer για φέτος! (vids)

Η Παρτίζαν έφερε στην Ευρώπη τον πρώτο NBAer για φέτος! (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 09:50 - 21.06.2024 / Ανανεώθηκε: 09:55 - 21.06.2024

Η απευθείας διαδρομή από το ΝΒΑ στην Ευρώπη, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις παικτών που επιλέγουν να κάνουν αυτή τη διαδρομή, μόνο που για το καλοκαίρι του 2024, πρώτη η Παρτίζαν έπεισε έναν παίκτη να εγκαταλείψει τον «μαγικό πλανήτη». Ο Γάλλος, Φρανκ Ντιλικινά, θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Euroleague και θα το κάνει υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Τους δύο παίκτες που απέκτησε το περασμένο καλοκαίρι απευθείας από το ΝΒΑ η Παρτίζαν τους έχει αποχαιρετήσει ήδη. Ο Φρανκ Καμίνσκι και ο Πι Τζέι Ντοζίερ δεν θα συνεχίσουν να αγωνίζονται στην ομάδα του Βελιγραδίου, που συνολικά μετά από μία σεζόν τριπλής αποτυχίας (δεν προκρίθηκε στα Playoffs της Euroleague, έχασε την Λίγκα Αδριατική και το πρωτάθλημα Σερβίας από τον Ερυθρό Αστέρα) έχει ξεκινήσει ήδη την αναδόμηση τους ρόστερ της.

Ο Κέβιν Πάντερ επίσης έφυγε, με προορισμό τη Βαρκελώνη, ενώ έχουν αποκτηθεί ήδη τρεις παίκτες. Ο Βάνια Μαρίνκοβιτς της Μπασκόνια, ο Ίφε Λούντμπεργκ της Βίρτους Μπολόνια, αλλά η τελευταία και η πιο εντυπωσιακή προσθήκη έχει να κάνει με τον Φρανκ Ντιλικινά.

Μάλιστα, με το που η Παρτίζαν ανακοίνωσε την απόκτησή του, την ίδια στιγμή ο Γάλλος γκαρντ έγινε ο πρώτος παίκτης για το καλοκαίρι του 2024 που έρχεται στην Euroleague απευθείας από το NBA. Προφανώς θα ακολουθήσουν κι άλλοι, αλλά η... αμερικάνικη ιστορία της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου μόλις ξεκίνησε.

Αν και ο Ντιλικινά, στα τέλη του Ιουλίου, θα γίνει μόλις 26 ετών, έχει ήδη στο βιογραφικό του επτά σεζόν στον «μαγικό πλανήτη» και παρουσία σε τρεις ομάδες.

Το νέο American Dream δημιουργεί… εφιάλτες: Ο λόγος που οι ταλαντούχοι νεαροί εγκαταλείπουν μαζικά την Euroleague για το NCAA
EUROLEAGUE

10:41 - 20.06.2024

Το νέο American Dream δημιουργεί… εφιάλτες: Ο λόγος που οι ταλαντούχοι νεαροί εγκαταλείπουν μαζικά την Euroleague για το NCAA

Μία κομβική αλλαγή στον (για 118 χρόνια) απαράβατο νόμο του Κολεγιακού πρωταθλήματος των ΗΠΑ, οδηγεί πολλούς νεαρούς ευρωπαίους παίκτες, να εγκαταλείπουν την ήπειρο για να παίξουν μπάσκετ σε Πανεπιστήμια της Αμερικής. Διότι, πλέον μπορούν και εκεί να βγάλουν χρήματα και μάλιστα περισσότερα απ' ότι θα έβγαζαν στην Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα ή την Παρτίζαν. Άλλωστε τέσσερις 18χρονοι από αυτές τις ομάδες έχουν φύγει ήδη για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Όταν ήταν 18 χρονών κι ενώ αγωνιζόταν μέχρι τότε στη Στρασμπούρ, οι Νιου Γιορκ Νικς τον επέλεξαν στο Νο 8 του NBA Draft και μονομιάς του έδωσαν θέση και σημαντικό ρόλο στην ομάδα τους. Ξεκίνησε την καριέρα του στις ΗΠΑ με μεγάλη προοπτική και πολλές φιλοδοξίες. Παρουσίασε αρκετά από τα χαρίσματά του στο ξεκίνημα της καριέρας του, αλλά δεν κατάφερε να εξελιχθεί όπως οι Νικς είχαν προβλέψει και το ταλέντο του όριζε.

Την τέταρτη χρονιά του στη Νέα Υόρκη (2020-21) έχασε τον ρόλο του κι ενώ είχαν προηγηθεί τρεις σεζόν που έπαιζε πάνω από 20 λεπτά ανά αγώνα και στην καλύτερη εξ αυτών είχε 6,3 πόντους, 3 ασίστ και 2,2 ριμπάουντ.

Ακολούθως έπαιξε στους Ντάλας Μάβερικς για δύο χρόνια (2021-23) χωρίς να μπορέσει να... λάμψει, ενώ πέρσι βρέθηκε στη Σάρλοτ με τους Χόρνετς, αλλά λόγω τραυματισμών δεν μπόρεσε να παίξει παρά μόνο σε πέντε αγώνες.

Τώρα επιστρέφει στην Ευρώπη και θα τολμήσει ότι δεν έκανε στο NBA, να το κάνει στην Euroleague. Και την ευκαιρία αυτή του την δίνει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Οι αμυντικές ικανότητες του Γάλλου φαντάζουν ιδανικές για τον Σέρβο κόουτς, που αλλάζει μεγάλο μέρος το έμψυχου δυναμικού της Παρτίζαν, αλλά όχι τις απαιτήσεις που έχει από τους παίκτες του, αλλά και από τον εαυτό του.