Έτσι έριξε την «βόμβα»: Πώς η Χάποελ Τελ Αβίβ έπεισε τον Πάτρικ Μπέβερλι να αφήσει το ΝΒΑ

Έτσι έριξε την «βόμβα»: Πώς η Χάποελ Τελ Αβίβ έπεισε τον Πάτρικ Μπέβερλι να αφήσει το ΝΒΑ

Χρήστος Τσάλτας 21:59 - 16.07.2024 / Ανανεώθηκε: 23:01 - 16.07.2024

Από το ΝΒΑ, στο Τελ Αβίβ για χάρη της «πεινασμένης» Χάποελ του Στέφανου Δέδα. Η ομάδα του Ισραήλ έριξε την «βόμβα» του καλοκαιριού και το Sportal αποκαλύπτει όλες τις αθέατες πλευρές του μεγάλου deal.

Το φετινό καλοκαίρι δεν ανήκει σε κάποια ομάδα της Euroleague, αλλά σε μια άκρως φιλόδοξη ομάδα του Eurocup που έχει γεμίσει το ρόστερ της με παίκτες που κάλλιστα θα μπορούσαν να βρεθούν στην κορυφαία λίγκα της Ευρώπης. Η Χάποελ Τελ Αβίβ έχει κλέψει την παράσταση αυτό το καλοκαίρι.

Η ομάδα που έχει στην άκρη του πάγκου της τον Στέφανο Δέδα και στη θέση του General Manager τον Γιώργο Χήνα, το φετινό καλοκαίρι κάνει πράγματα και θαύματα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως την σεζόν 2024-25 θέλει να κερδίσει τα πάντα, εκθρονίζοντας την Μακάμπι Τελ Αβίβ εντός των συνόρων.

Η αρχή έγινε με τους Τζο Ράγκλαντ, Τζόναθαν Μότλεϊ, Νοάμ Γιάκοβ, όμως η συνέχεια ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή. Μάρκους Φόστερ, Μπεν Μπέντιλ, Ισ Ουέινραϊτ μπήκαν στο ρόστερ για να το ισχυροποιήσουν. Το κερασάκι στην τούρτα όμως ήρθε στα μέσα Ιουλίου. Αυτό γιατί η ομάδα του Τελ Αβιβ έντυσε στα «κόκκινα» τον Πάτρικ Μπέβερλι για τα επόμενα δύο χρόνια, πυροδοτώντας τη βόμβα του καλοκαιριού.

Την αρχή έκανε ο ίδιος ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού, που επιβεβαίωσε τη μετακίνησή του στο Ισραήλ. «Μου έδιναν ό,τι ήθελα, δεν μπορούσα να αρνηθώ», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτησή του στο Pat Bev Pod, πόντκαστ που διαθέτει ο ίδιος τα τελευταία χρόνια και αλληλεπιδρά με τον κόσμο. Μια φράση που είχε τη σημασία της, όπως θα δείτε παρακάτω.

Μια υπόθεση που σε καμία περίπτωση δεν ήταν απλή και δεν θύμιζε σε τίποτα τη διαδικασία συζητήσεων στην Ευρώπη. Βλέπετε, ο «PatBev» είναι ένα... brand από μόνος του, καθώς έπρεπε να ρυθμιστούν μια σειρά από λεπτομέρειες και για καταστάσεις έξω από τα στενά όρια του μπάσκετ. Οι δραστηριότητές του άλλωστε είναι τέτοιες που δεν είναι απλά μια μπασκετική φιγούρα, είναι πολλά περισσότερα.

Για να μπορέσει να πείσει η Χάποελ Τελ Αβίβ έναν παίκτη σαν τον Μπέβερλι έπρεπε να κινηθεί αποφασιστικά. Όλα ξεκίνησαν από τον Στέφανο Δέδα. Ο έμπειρος προπονητής γνώριζε καλά τον Pat Bev από τα χρόνια που αγωνιζόταν στην Ευρώπη και έριξε το όνομά του στο τραπέζι για την ενίσχυση της ομάδας. Οι δυο τους γνωρίζονταν άλλωστε από την τελευταία ευρωπαϊκή παρουσία του Μπέβερλι, στην Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης και από τότε είχαν πολύ καλή σχέση. Ήξερε το background του παίκτη και γνώριζε καλά πως η υπόθεση απαιτούσε λεπτούς χειρισμούς. Για το λόγο αυτό οι άνθρωποι της ομάδας έκαναν τα πάντα.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα μέλη της Χάποελ με επικεφαλής τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της ομάδας, ταξίδεψαν στο Λας Βέγκας όπου βρισκόταν και ο ίδιος ο παίκτης, λόγω του Summer League. Μαζί τους ήταν και ο ευρωπαίος εκπρόσωπός του, ο οποίος αποτέλεσε άνθρωπο-κλειδί στην υπόθεση. Οι τελευταίες 5 μέρες ήταν καταιγιστικές, με τις συναντήσεις των δύο πλευρών να είναι διαδοχικές και τους ιθύνοντες την ομάδα να παρουσιάζουν με κάθε λεπτομέρεια το πλάνο τους στον βετεράνο άσο.

Στο μεταξύ, υπήρχε ενδιαφέρον και από ομάδες της Κίνας για τον παίκτη, αλλά και από το ΝΒΑ. Εσχάτως, Ντιτρόιτ Πίστονς και Χιούστον Ρόκετς εξέφρασαν ενδιαφέρον για να τον κάνουν δικό τους, όμως όχι με μεγάλο συμβόλαιο, αλλά με το μίνιμουμ των βετεράνων. Κάτι που δεν... συγκίνησε σε καμία περίπτωση τον έμπειρο γκαρντ. Την ίδια ώρα οι εκπρόσωποί του δεν είχαν βγάλει τον παίκτη στην ευρωπαϊκή αγορά. Και ούτε χρειάστηκε, καθώς η Χάποελ είχε κάνει την κίνησή της. Δίνοντας παράλληλα και ένα ηγεμονικό συμβόλαιο στον παίκτη που έφτανε περίπου τα 2 εκατ. δολάρια ετησίως. Ποσό μεγαλύτερο από τα «καθαρά» χρήματα που θα έπαιρνε από ένα συμβόλαιο ΝΒΑ (veteran's minimum).

Η ατάκα του Μπέβερλι «Μου προσέφεραν ό,τι ζήτησα», ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Η Χάποελ έδωσε τα πάντα στον παίκτη για να τον πείσει να υπογράψει. Κυρίως του προσέφερε κίνητρο για νίκη. «Σε θέλουμε στην ομάδα για να ηγηθείς και να μας βοηθήσεις να κερδίσουμε το πρωτάθλημα και το Eurocup. Θα είναι κάτι που δεν θα έχει κάνει κανένας άλλος στην ηλικία σου», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα που... χτύπησε τον Μπέβερλι στο «ευαίσθητο σημείο» του. Στο κίνητρο που έχει για να πετύχει.

Οι άνθρωποι της Χάποελ τον έκαναν από την πρώτη στιγμή να νιώσει πολύ άνετα, κάτι που ήθελε και ο ίδιος και έβαλε την υπογραφή του στο διετές συμβόλαιο με την ομάδα του Τελ Αβίβ, επιστρέφοντας στην Ευρώπη μετά από μια «γεμάτη» καριέρα στο κορυφαίο επίπεδο του ΝΒΑ. Όχι όμως για τα τελευταία... γραμμάτια, αλλά για να φτάσει σε επιτυχίες με την Χάποελ Τελ Αβίβ εντός και εκτός συνόρων.