Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς παίρνει θέση στο FIBA Hall of Fame και θυμάται τον ΠΑΟΚ
i

Πέτζα Στογιάκοβιτς / © IMAGO

Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς παίρνει θέση στο FIBA Hall of Fame και θυμάται τον ΠΑΟΚ

Γιώργος Γαβριλάκης 15:54 - 14.09.2024 / Ανανεώθηκε: 17:47 - 14.09.2024

Μέρα τιμής από την FIBA για την 19χρονη καριέρα του Πέτζα Στογιάκοβιτς και ο Σερβοέλληνας σούπερ σταρ που το όνομά του θα τοποθετηθεί στο Hall of Fame της διεθνούς ομοσπονδίας, θυμήθηκε τους χαμένους τελικούς της Α1 με τον ΠΑΟΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό το 1998.

Το 1991, η FIBA αποφάσισε να ιδρύσει το... δικό της Hall of Fame. Το μουσείο του μπάσκετ δηλαδή, που όπως κάνουν οι Αμερικάνοι από το 1959 με το Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, εντάσσουν εντός του τους τιμώμενους θρύλους του αθλήματος.

Φέτος, είναι η σειρά του Πέτζα Στογιάκοβιτς να πάρει θέση ανάμεσα στους σπουδαιότερους όλων των εποχών. O Σερβοέλληνας πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, που... σάρωσε στο ΝΒΑ, ήταν πρωταθλητής το 2011 με τους Ντάλας Μάβερικς και τρεις φορές All-Star με τους Σακραμέντο Κινγκς (2002, 2003, 2004), και τώρα είναι ένας από τα οκτώ τιμώμενα πρόσωπα της τάξης του 2024.

Ο Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας έχρησε τον Αλ Χόρφορντ... Ιππότη της νησιωτικής χώρας! (vid)
NBA

10:06 - 14.09.2024

Ο Πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας έχρησε τον Αλ Χόρφορντ... Ιππότη της νησιωτικής χώρας! (vid)

Την υπέρτατη τιμή για κάθε Δομινικάνο δέχθηκε ο πρωταθλητής NBA, Αλ Χόρφοροντ, από τον πρόεδρο Λουίς Αμπιναδέρ, ο οποίος απένειμε στον σέντερ των Μπόστον Σέλτικς ένα παράσημο στο βαθμό του ιππότη που ποτέ κανένας αθλητής δεν είχε λάβει μέχρι τώρα...

Μαζί του και άλλοι εξι παίκτες-παίκτριες και ένας προπονητής. Ο Αμερικανός, θρύλος του NBA, Ρέτζι Μίλερ, ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Ρομέιν Σάτο από την Ερυθραία της Αφρικής, η Κινέζα, Μίαο Λίτζιε (πρωταθλήτρια ακόμα και στο WNBA), η 82χρονη Λετονή, Σκαϊντρίτε Σμιλντζίνα-Μπουντόβσκα με τα αμέτρητα χρυσά μετάλλια, η Ντάνιρα Νάκιτς-Μπίλιτς από την Κροατία, που ήταν μόνιμη MVP με την Γιουγκοσλαβία στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ο Κερκ Πένι από τη Νέα Ζηλανδία, που πρωταγωνίστησε στην Euroleague (με Μακάμπι, Ζαλγκίρις και Άλμπα από το 2005 έως το 2017). Ο προπονητής της... παρέας είναι ο Αμερικανός Νταν Πίτερσον, κατακτητής της Euroleague το 1987 με την Ολίμπι Μιλάνο.

Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς όμως, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και μάλιστα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Meridian Sports θυμήθηκε πολλά από τα στάδια της καριέρας του. Αυτή που ξεκίνησε το 1992 από τον Ερυθρό Αστέρα, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και ολοκληρώθηκε στο Ντάλας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Σε όλη τη διάρκεια είχα μια ανεξάντλητη αγάπη για το μπάσκετ», είπε ο Στογιάκοβιτς και «έπαιξα στο υψηλό επίπεδο με μεγάλη πίεση και πολλές προσδοκίες. Ήταν υπέροχη η διαδρομή και είμαι πολύ χαρούμενος για την τιμή που μου έκανε η FIBA». Oπως παραδέχθηκε και τις δύο στιγμές που θέλει να ξεχάσει και μετανιώνει ακόμα που δεν μπόρεσε να νικήσει.

«Η μία είναι στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος το 1998 όταν με τον ΠΑΟΚ χάσαμε το τρόπαιο από τον Παναθηναϊκό και η άλλη ήταν στους τελικούς της Δύσης του NBA το 2002 με τους Σακραμέντο Κινγκς. Τότε που χάσαμε στο Game 7 από τους Λέικερς».