Προσπάθεια αντίδρασης: Το πλάνο του Ιτούδη για να καλυφθεί η απώλεια Μήτογλου

Δημήτρης Ιτούδης

i

@Intime

Προσπάθεια αντίδρασης: Το πλάνο του Ιτούδη για να καλυφθεί η απώλεια Μήτογλου

Χρήστος Τσάλτας 18:09 - 25.08.2023 / Ανανεώθηκε: 13:59 - 14.08.2024

Η μπάλα στον προπονητή. Ο σοβαρός τραυματισμος του Ντίνου Μήτογλου, που τον έθεσε εκτός Εθνικής ομάδας για το Παγκόσμιο Κύπελλο, φέρνει στο προσκήνιο τον Δημήτρη Ιτούδη, που πλέον θα πρέπει να καλύψει με λύσεις εκ των έσω το μεγάλο κενό.

Αποστολή στη Μανίλα

Ο σοβαρός τραυματισμός του Ντίνου Μήτογλου σόκαρε άπαντες. Στην Εθνική ομάδα έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρεία αυτή η είδηση, καθώς ο διεθνής φόργουορντ ήταν ένας από τους πλέον βασικούς πυλώνες στο πλάνο της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη. Σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας ήταν καθοριστικός παράγοντας, τόσο στο σκοράρισμα, όσο και στα ριμπάουντ.

Στα τελευταία παιχνίδια μάλιστα είχε παγιωθεί η παρουσία του στη θέση 5, όταν ο Γιώργος Παπαγιάννης δεν βρισκόταν στο παρκέ. Ο «Μήτο» έκανε πολλές δουλειές, έβγαλε ενέργεια και έδινε αυτό που έλειπε στην Εθνική ομάδα στο μπροστά κομμάτι του παρκέ.

Πλέον πολλά από τα σχέδια, αν όχι όλα, έχουν ανατραπεί. Η απουσία του άσου του Παναθηναϊκού «πονάει» την Εθνική ομάδα, καθώς χάνει ένα πυλώνα της, ενώ ταυτόχρονα «δένει» τα χέρια του Δημήτρη Ιτούδη, που θα πρέπει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να αλλάξει κατεύθυνση και να βρει με άλλους τρόπους τους πόντους και τα ριμπάουντ του χαρισματικού άσου.

Ντίνος Μήτογλου

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής στο ρόστερ, η Εθνική θα πορευτεί με αυτούς που έχει στην φροντ λάιν. Γιώργος Παπαγιάννης και Μάνος Χατζηδάκης στο 5, Θανάσης Αντετοκούνμπο στο 4 και σε χαμηλά σχήματα οι δύο «Παπ», Κώστας Παπανικολάου και Ιωάννης Παπαπέτρου θα ανεβάζουν στο 4.

Η προετοιμασία έδειξε πως διάθεση του Ιτούδη ήταν να χρησιμιποιήσει χαμηλά σχήματα που φέρνουν ευελιξία. Ουόκαπ στο 1, Λούντζης στο 2, Ρογκαβόπουλος στο 3, Παπαπέτρου στο 4, Μήτογλου στο 5. Ήταν ένα σύστημα το οποίο είδαμε αρκετά λεπτά στα φιλικά και έδειξε την διάθεση του προπονητή. Βέβαια σε αυτό το σχήμα βασικός πυλώνας ήταν ο Μήτογλου, καθώς είχε το μέγεθος να καλύψει -για κάποια λεπτά- τη θέση 5, ενώ είχε και την ικανότητα επιθετικά να «ανοίξει» το γήπεδο με κάποιο τρίποντο.

Υπάρχει και ένα καραίο σενάριο, στο οποίο ο Ρογκαβόπουλος θα πάρει λεπτά στη θέση 4. Μια σκέψη που ίσως αποδειχθεί game changer, αν και εκ πρώτης μοιάζει με δίκοπο μαχαίρι αμυντικά και επιθετικά.

Αυτό το στερείται η Εθνική που πλέον θα πρέπει να βασιστεί στην ενέργεια του Θανάση Αντετοκούνμπο, στη θέση 4, αλλά και στην ικανότητα του Παπαπέτρου. Ο «Πάπι» έχει περάσει πολύ περισσότερη ώρα στο 4 απ' ότι ο Παπανικολάου, κάτι που αναμένεται να φανεί και στην πορεία του τουρνουά.

Σε κάθε περίπτωση πλέον το ροτέισιον της Εθνκής γίνεται γόρδιος δεσμός, καθώς ο Ιτούδης θα πρέπει να καλύψει το μεγάλο κενό του Μήτογλου με λύσεις εκ των έσω και με τα κουκιά μετρημένα. Κι αν αυτό δεν γίνει φανερό σε απόλυτο βαθμό κόντρα στην Ιορδανία, στη συνέχεια και σε παιχνίδια με μεγάλο «πρέπει» ίσως αυτή η απώλεια στο 4 να αποβεί καθοριστική.