Στην Ελλάδα ο Ρούντι Φερνάντεθ δεν θα γινόταν βουλευτής!

Στην Ελλάδα ο Ρούντι Φερνάντεθ δεν θα γινόταν βουλευτής!

Γιώργος Γαβριλάκης 16:09 - 03.08.2024 / Ανανεώθηκε: 15:33 - 08.08.2024

Ένα πράγμα είναι που συσπειρώνει τους Έλληνες φιλάθλους: Η αντιπάθεια τους προς τον Ρούντι Φερνάντεθ. Ο Ισπανός ολοκλήρωσε στο Paris 2024, την σπουδαία του καριέρα και παραλίγο να το κάνει στο ματς κόντρα στην Ελλάδα, που σχεδόν συλλογικά και συνολικά, ως φίλαθλη χώρα, τον θεωρεί είρωνα, εριστικό, φαφλατά και θεατρίνο. Χαρακτηριστικά βέβαια, ανθρώπων που συχνάζουν για δεκαετίες στο ελληνικό κοινοβούλιο…

Γενικά οι Έλληνες, ως ψηφοφόροι, μπορούν να συγχωρήσουν αλαζόνες, φαφλατάδες πολιτικούς και να διαγράψουν από τη συλλογική μνήμη, πράξεις τους που έγιναν ακόμα και με ύπουλο τρόπο. Όταν για παράδειγμα, εκατομμύρια φορές, καταδίκασαν ένα νομοσχέδιο και λίγο αργότερα το υπερψήφισαν. Με μαθηματική ακρίβεια οι υπέρμετροι εγωισμοί, οι θεατρινισμοί, οι ειρωνείες, επιβραβεύονται στην κάλπη. Στην κερκίδα όμως, μάλλον δεν συχνάζουν ψηφοφόροι.

Αν ο Ρούντι Φερνάντεθ, που προ ωρών ολοκλήρωσε την καριέρα του στο μπάσκετ, αποφάσιζε να κατέβει για βουλευτής στην Α’ Αθήνας, δεν θα τον ψήφιζε ούτε η μάνα του. Λογικό βέβαια, μιας και τα εκλογικά δικαιώματα της κυρίας Μαϊτέ Φαρές, όπως και του πατέρα του, Ροδόλφο Φερνάντεθ, βρίσκονται κάπου στην Ισπανία. Εκτός των γονιών του όμως, δεν θα τον ψήφιζε και κανείς άλλος. Δεν θα έπαιρνε ούτε έναν σταυρό. Θα προτιμούσαν κάποιον ηθοποιό, κάποιον youtuber ή έστω έναν influencer παίκτη Reality Show. Επιλογές υπάρχουν!  

Γιατί οι Έλληνες φίλαθλοι είναι απόλυτοι στις απόψεις τους (καλώς και κακώς). Κι αν κάποιον αθλητή δεν τον γουστάρουν, πάει και τελείωσε. Κάνουν cancel από την πρώτη φορά που προσπάθησε με… ψέματα να πάρει ένα επιθετικό φάουλ σε βάρος της ομάδας τους. Το «θέατρο» στο γήπεδο δεν συγχωρείται. Κι όταν εκείνος νικήσει και το πανηγυρίσει ή βάλει ένα κρίσιμο καλάθι, τότε αν οι κατάρες, ο μη γένοιτο, πιάσουν, μια τραγωδία περιμένει αυτόν και την οικογένεια του. 

Τις περισσότερες κατάρες από Έλληνες οπαδούς, στην ανεπίσημη κλίμακα μέτρησης της «κατάρας στα σπορ», τις έχει εισπράξει ο Ρούντι Φερνάντεθ αυτοπροσώπως. 

Ένας παίκτης σύμβολο για την Ρεάλ Μαδρίτης και το ισπανικό μπάσκετ και σύμβολο μίσους για το ελληνικό οπαδικό κοινό. Μάλιστα, για να βρεθεί στο No 1 των charts της αντιπάθειας, χρειάστηκε να σπάσει το ρεκόρ που είχε δημιουργήσει ένας άλλος συμπατριώτης του, ο Χουαν Κάρλος Ναβάρο

Οι δυο τους έλαμψαν με διαφορετικές ομάδες εντός των συνόρων και μάλιστα με τους δύο αντίθετους πόλους. Μοιραία, ο Ρούντι ως αστέρι της Ρεάλ έχει αντιπάθειες στη Βαρκελώνη και ο Ναβάρο ως ο αρχηγός (πλέον ο General Manager) της Μπαρτσελονα, υπάρχουν αρκετοί που τον κράζουν στη Μαδρίτη. Μαζί όμως, κατέκτησαν πολλές φορές στην κορυφή με την «Φούρια Ρόχα». Σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα.

Αρκετές ήταν οι φορές που απέκλεισαν την Ελλάδα στην πορεία τους αυτή. Άλλωστε, η Ισπανία στα βάθη των ετών έχει συναντήσει την «επίσημη αγαπημένη» 47 φορές και οι Ίβηρες πανηγύρισαν τις 34. Ο Ρούντι και ο Ναβάρο ήταν εκεί, όταν στην Σαϊτάμα στο Mundobasket του 2006, η Ελλάδα, που προερχόταν από το έπος κόντρα στις ΗΠΑ των ΛεΜπρόν Τζέιμς, Καρμέλο Άντονι, Ντουέιν Ουέιντ και Κρις Πολ, δεν κατάφερε καν να είναι ανταγωνιστική στον τελικό. Ισπανία είχε επικρατήσει με το επιβλητικό 70-47

Ίδια συναισθήματα και στο Eurobasket του 2009 στην Πολωνία, όταν οι Ισπανοί απέκλεισαν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στον ημιτελικό. Και τις δύο φορές η Εθνική πήρε μετάλλιο, αλλά ήταν οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις αγώνων που δημιούργησαν μία… εθνική κόντρα. Και όταν χρειάστηκε να επικεντρωθεί αυτή (η κόντρα) σε πρόσωπα, τότε με συνοπτικές διαδικασίες προέκυψαν δυο: Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο αρχικά, με τον τρόπο που αγωνιζόταν και κυρίως με το στυλ που διαμαρτυρόταν ή εκβίαζε καταστάσεις και ακολούθως, ο Ρούντι Φερνάντεθ, ο οποίος «υιοθέτησε» τις πρακτικές Ναβάρο και τις εξέλιξε. Έγιναν οι δυο τους, τα κόκκινα πανιά ενός ταυρομάχου που βασάνιζε τον ταύρο. 

Επίσης, ο Ναβάρο με την Μπαρτσελόνα, έγινε αντιπαθής κυρίως στην πράσινη κερκίδα, από τις μονομαχίες του, κυρίως με τον Δημήτρη Διαμαντίδη και συνολικά με τον Παναθηναϊκό. Όχι ότι η «ερυθρόλευκη» μεριά τον επικροτούσε -αν νικούσε τον Παναθηναϊκό ίσως και να το έκανε στιγμιαία, αλλά μία πιο αρνητική αύρα προσέγγιζε περισσότερο τη μορφή του Ρούντι στον Πειραιά. Ίσως γιατί ήταν περισσότερες και πιο τακτικές οι κρίσιμες συναντήσεις του Ολυμπιακού με την Ρεάλ Μαδρίτης στην Euroleague

Μόνο που πλέον κανείς από τους δύο δεν είναι ενεργός ως αθλητής. O Ναβάρο σταμάτησε το μπάσκετ το 2018 και σήμερα είναι 44 ετών, ενώ ο Ρούντι Φερνάντεθ στα 39 του, ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Στο Παρίσι αγωνίστηκε για έκτη και τελευταία του φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και τελευταία του φορά… οπουδήποτε. Πριν πάει στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, είχε αποχαιρετήσει την Ρεάλ Μαδρίτης και είχε εξ αρχής ενημερώσει πως θα σταματήσει το μπάσκετ φορώντας τη φανέλα της Ισπανίας. 

Ο κύκλος του Ρούντι έκλεισε: Οι 26 τίτλοι με την Ρεάλ Μαδρίτης και οι 41 κατακτήσεις στο σύνολο μιας σπουδαίας καριέρας (vids)
EUROLEAGUE

10:20 - 13.06.2024

Ο κύκλος του Ρούντι έκλεισε: Οι 26 τίτλοι με την Ρεάλ Μαδρίτης και οι 41 κατακτήσεις στο σύνολο μιας σπουδαίας καριέρας (vids)

Στα 39 του χρόνια ο Ρούντι Φερνάντεθ, το βράδυ της Τετάρτης (12/6) έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι και την ίδια μέρα πήρε και το τελευταίο του τρόπαιο. Ο Ισπανός γκαρντ της Ρεάλ Μαδρίτης αποχαιρέτησε τα πλήθη και το όνομά του πέρασε στη λαμπερή ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Παραλίγο το τελευταίο του παιχνίδι να ήταν αυτό της δεύτερης αγωνιστικής των ομίλων του Ολυμπιακού Τουρνουά κόντρα στην Ελλάδα. Τότε που η παράδοση συνεχίστηκε, η Ισπανία επικράτησε, αλλά ο Ρούντι Φερνάντεθ τραυματίστηκε.

Εγκατέλειψε τον αγώνα παραπατώντας. Χτύπησε σε μία πτώση με τον αυχένα πάνω στο πόδι του Σάντι Αλντάμα και αποχώρησε υποβασταζόμενος. Τελικά, απέφυγε τα χειρότερα και δύο μέρες αργότερα κατάφερε να κλείσει την καριέρα του με έναν αποκλεισμό, αλλά έτσι όπως όφειλε. Όρθιος και αγωνιζόμενος! Δεν μπόρεσε να βοηθήσει με πόντους και με τρίποντα την ομάδα του να προκριθεί. Ο Καναδάς νίκησε και απέκλεισε την Ισπανία, αλλά κατά κάποιον τρόπο ο Ρούντι μπορεί να επιστρέψει ήσυχος σπίτι του.

Μία αναλυτική ματιά στο παλμαρέ της καριέρας του που ακολουθεί σε λίστα, θα σας πείσει για του λόγου το αληθές… 

Τα μετάλλια με την Εθνική Ισπανίας

Ολυμπιακοί Αγώνες 2008 / ασημένιο
Ολυμπιακοί Αγώνες 2012 / ασημένιο
Ολυμπιακοί Αγώνες 2016 / χάλκινο
Παγκόσμιο Κύπελλο 2006 / χρυσό
Παγκόσμιο Κύπελλο 2019 / χρυσό
Eurobasket 2007 / ασημένιο
Eurobasket 2009 / χρυσό
Eurobasket 2011 / χρυσό
Eurobasket 2013 / χάλκινο
Eurobasket 2015 / χρυσό
Eurobasket 2022 / χρυσό

Οι κατακτήσεις του με την Ρεάλ Μαδρίτης

3 - EuroLeague (2015, 2018, 2023)
1 - Fiba Interconinental Cup (2015)
7 - Liga ACB (2013, 2015, 2016, 2016, 2019, 2022, 2024)
6 - King's Cup (2014-17, 2020)
9 - SuperCup (2012-14, 2018-23)

Με την Χοβεντούτ Μπανταλόνα...

1 - EuroCup (2008)
1 - FIBA Eurochallenge (2006)
1 - King's Cup (2008)