Το χρονικό της επιστροφής του Βεζένκοφ: Οι 372 μέρες που μεσολάβησαν μέχρι να ξαναβάλει τα ερυθρόλευκα (vids)
i

© imago

Το χρονικό της επιστροφής του Βεζένκοφ: Οι 372 μέρες που μεσολάβησαν μέχρι να ξαναβάλει τα ερυθρόλευκα (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 12:38 - 25.07.2024 / Ανανεώθηκε: 12:39 - 25.07.2024

Μέσα σε ένα χρόνο και μία εβδομάδα, ο Σάσα Βεζένκοφ ακολούθησε την aller retour διαδρομή Πειραιάς-Σακραμέντο. Έκανε μία νοητή στάση στο Τορόντο και πλέον ανήκει και πάλι στον Ολυμπιακό. Σας θυμίζουμε τι μεσολάβησε από τη μέρα που υπέγραψε στους Κινγκς (18 Ιουλίου 2023), μέχρι... σήμερα!

Ακολούθησε, κατά κάποιον τρόπο, το ημερήσιο δρομολόγιο του ηλίου -που έρχεται, φεύγει, μα πάντα επιστρέφει. Απλώς στην περίπτωση του Σάσα Βεζένκοφ, αυτή η διαδρομή διήρκησε (πάνω κάτω) 12 μήνες και όχι 24 ώρες. Άσχετα αν στον Ολυμπιακό φάνηκε σαν να ήταν χθες...

Η απώλεια της αίσθησης του χρόνου των «ερυθρολεύκων», έχει να κάνει με τον ενθουσιασμό του ίδιου του γεγονότος: Ο MVP της Euroleague για τη σεζόν 2022-23, επιστρέφει στον χώρο της εντυπωσιακής δράσης του για την αγωνιστική περίοδο 2024-25, υπογράφοντας ξανά στον Ολυμπιακό ένα συμβόλαιο γεμάτο εξασφάλιση για το μέλλον και... μπόλικη αστερόσκονη. Διάρκειας πέντε ετών, με ποσά που τον κάνουν έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στην Ευρώπη.

Λίγες μέρες πριν κλείσει τα 29 του χρόνια (αυτό θα συμβεί στις 6 Αυγούστου) ο Βούλγαρος φόργουορντ, γεννημένος στη Λευκωσία της Κύπρου, είναι πλέον με κάθε επισημότητα παίκτης του Ολυμπιακού. Όπως ήταν και μέχρι τις αρχές Ιουλίου του 2023. Τι μεσολάβησε;

Στις 18 Ιουλίου, πέρσι το καλοκαίρι, δηλαδή πριν από έναν χρόνο και μία εβδομάδα, ο Σάσα Βεζένκοφ υπέγραψε στους Σακραμέντο Κινγκς, που είχαν αποκτήσει τα δικαιώματά του μέσω ανταλλαγής με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, το καλοκαίρι του 2022. Του προσέφεραν τριετές συμβόλαιο με συνολικές αμοιβές στα 20 εκατομμύρια δολάρια και εμφανίστηκε στο NBA με σκοπό την καθιέρωση. Προσπάθησε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αντιμετώπισε δυσκολίες, δύο τραυματισμούς στον αστράγαλο και τελικά ολοκλήρωση την rookie σεζόν του αγωνιζόμενος στα 42 από τα 82 παιχνίδια των Βασιλιάδων της Καλιφόρνιας στην κανονική διάρκεια.

Κατέγραψε στη στατιστική του 5,4 πόντους με 37,5% στα σουτ τριών πόντων, είχε επίσης 2,3 ριμπάουντ, μισή ασίστ και μισό κλέψιμο, σε χρόνο συμμετοχής που με το ζόρι περνούσε την μία περίοδο: 12,2 λεπτά ανά αγώνα. Δεν ήταν ευχαριστημένος με τον ρόλο που του έδωσε ο κόουτς Μάικ Μπράουν, ούτε είδε την προοπτική του NBA ως μία εξόχως ενδιαφέρουσα κατάσταση για την καριέρα του.

Οι Κινγκς αντιλήφθηκαν ακριβώς πως ένοιωθε και σχεδίασαν την επόμενη μέρα τους χωρίς τον Βεζένκοφ. Γι' αυτό και στις 28 Ιουνίου του 2023 και τον έστειλαν (μαζί με τον Ντέιβιον Μίτσελ) στο Τορόντο για να πάρουν απλώς ένα μελλοντικό Draft δεύτερου γύρου. Οι Ράπτορς αγωνιστικά σκεπτόμενοι, είδαν στο πρόσωπο του Βούλγαρου μία αξιόλογη λύση. Έναν παίκτη που θα ερχόταν από τον πάγκο για να βοηθήσει τους υπόλοιπους. Μόνο που και η ομάδα του Καναδά διαπίστωσε πολύ γρήγορα πως στόχος του παίκτη ήταν η επιστροφή του στην Ευρώπη.

Κι ενώ ο Βεζένκοφ βρισκόταν στο payroll των Τορόντο Ράπτορς, παράλληλα με την δέσμευσή του στο NBA στις 4 Ιουλίου 2024 συμφώνησε με τον Ολυμπιακό για την επανένταξή του στα «ερυθρόλευκα». Το μόνο που απέμενε ήταν να πείσει αυτός και οι εκπρόσωποί του τους Πτερόσαυρους να τον αποδεσμεύσουν. Να διαγράψουν μια για πάντα το συμβόλαιό του για τη σεζόν 2024-25, αξίας 6,7 εκατομμυρίων δολαρίων και να ολοκληρωθεί η περιπέτειά του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Βούλγαρος και ο Ιάπωνας που απαρνήθηκαν το NBA: Η κοινή απόφαση των Βεζένκοφ και Ουατανάμπε, που έκαναν αυτό που έλεγε η καρδιά τους
NBA

09:28 - 24.07.2024

Ο Βούλγαρος και ο Ιάπωνας που απαρνήθηκαν το NBA: Η κοινή απόφαση των Βεζένκοφ και Ουατανάμπε, που έκαναν αυτό που έλεγε η καρδιά τους

Και οι δύο είχαν εγγυημένα συμβόλαια στα χέρια τους για τη νέα σεζόν του NBA. Ο Σάσα Βεζένκοφ και ο Γιούτα Ουατανάμπε όμως, προ της επιθυμίας τους να επιστρέψουν εκεί που νοιώθουν ότι ανήκουν, αρνήθηκαν σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια (συνολικά) και αποχαιρέτησαν τον «μαγικό πλανήτη». Οι Αμερικάνοι... απορούν με τις αποφάσεις τους, αλλά πέραν από τα χρήματα υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που επηρεάζουν τις ανθρώπινες επιλογές.

Χρειάστηκε λοιπόν, να περάσουν σχεδόν 20 μέρες για λυθεί ο... γόρδιος δεσμός και για να επιτρέπει ο Μασάι Ουτζίρι, που διαχειρίζεται σχεδόν τα πάντα στο Τορόντο, στον Βεζένκοφ να κάνει ότι τον φωτίσει η ανωτέρα δύναμη.

Το βράδυ της 22ας Ιουλίου 2024 λοιπόν, οι Ράπτορς τον αποδέσμευσαν κι αφού πέρασαν οι 48ώρες παραμονής του στη λίστα των waivers του NBA (όπως προστάζει η διαδικασία) αποχαιρέτησε μια για πάντα όσους φίλους έκανε στην Αμερική και επέστρεψε στην... οικογένειά του που τον περίμενε καιρό τώρα με αγωνία στον Πειραιά.

🏀 Σάσα Βεζένκοφ, η επιστροφή: Ο Ολυμπιακός συναντά ξανά τον ηγέτη του!