Ο αποκλεισμός των Σακραμέντο Κινγκς στα Play In της Δύσης σήμανε και το τέλος της πρώτης χρονιάς του Σάσα Βεζένκοφ στο ΝΒΑ. Ήρθε η ώρα λοιπόν, για τον απολογισμό του 28χρονου Βούλγαρου φόργουορντ που προκύπτει από τις επιδόσεις του στον «μαγικό πλανήτη», μετά την MVP χρονιά του με τον Ολυμπιακό στην Euroleague...
Οι περιπέτειες του Σάσα Βεζένκοφ στην δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και στην πρωτεύουσα της Καλιφόρνιας, ξεκίνησαν ως μία τεράστια πρόκληση. Και με μεγάλη προοπτική. Εξελίχθηκαν με αρκετές δυσκολίες, καλές εμφανίσεις, αρκετό... πάγκο, έναν τραυματισμό και ολιγόλεπτες συμμετοχές, ώσπου ολοκληρώθηκαν με την ήττα από τους Νιου Ορλίνς Πέλικανς στα Play In.
Αφού πρώτα οι Σακραμέντο Κινγκς με τον Βούλγαρο φόργουορντ ενεργό (έστω και για περίπου 10 λεπτά) απέκλεισαν τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς του Στέφεν Κάρι, στη συνέχεια, δεν κατάφεραν να κάνουν το αποφασιστικό βήμα.
Έτσι, αν και πέρσι -τον καιρό που ο Σάσα Βεζένκοφ έκανε... πάταγο στην Ευρώπη με τον Ολυμπιακό και ήταν ο MVP της Euroleague, οι Κινγκς επέστρεψαν στα Playoffs του ΝΒΑ για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια (από το 2006 δηλαδή), με τον Βούλγαρο στο δικό τους δυναμικό όμως, δεν κατάφεραν να επαναλάβουν φέτος αυτή τους την επιτυχία.
09:19 - 20.04.2024
Έκλεισαν οι θέσεις των Playoffs: Τα ζευγάρια σε Ανατολή και Δύση και πότε είναι προγραμματισμένα τα πρώτα ματς
Οι Μιλγουόκι Μπακς προετοιμάζονται εδώ και μέρες -χωρίς τον τραυματία Γιάννη Αντετοκούνμπο-, για τις συναντήσεις τους με τους Ιντιάνα Πέισερς, ενώ τα ξημερώματα του Σαββάτου με την τελευταία πράξη των Play In προέκυψαν όλες οι κόντρες των Playoffs. Τα ζευγάρια του πρώτου γύρο και το πρόγραμμα των πρώτων αγώνων της post season.
Σε ένα σύνολο που πρωταγωνίστησαν ο Ντομάντας Σαμπόνις και ο ΝτιΆρον Φοξ, που αποτελείται από έναν νεαρό και μελλοντικό All-Star φόργουορντ, τον Κίγκαν Μάρεϊ και εμπλουτίζεται με την εμπειρία και τα χαρίσματα των Χάρισον Μπαρνς και Μαλίκ Μονκ, ο Βεζένκοφ δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί αγωνιστικά, αλλά δεν τα παράτησε ούτε στιγμή.
Η αλήθεια είναι ότι ο κόουτς Μάικ Μπράουν, ο οποίος το προηγούμενο καλοκαίρι είχε ταξιδέψει στην Ευρώπη (ακόμα και στην Αθήνα) παραπάνω από μία φορές ώστε να τον δει να αγωνίζεται και κυρίως να τον πείσει πως η θέση του ανήκει στο μέλλον των Κινγκς, έκανε τα πάντα για να τον αποκτήσει, αλλά σχεδόν τίποτα για να τον βοηθήσει να αναπτύξει τη δράση του και να δείξει τι πραγματικά αξίζει. Δεν του έδωσε έξτρα χρόνο, ακόμα και όταν μπορούσε να το κάνει, αλλά η ζωή συνεχίζεται...
Και για να συνεχιστεί, το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι ο απολογισμός, που σε αυτή την περίπτωση μοιραία είναι ο στατιστικός απολογισμός: Οι επιδόσεις σε επίπεδο αριθμών, οι μέσοι όροι και οι καλύτερες στιγμές. Μαζί και οι χειρότερες...
Ο Σάσα Βεζένκοφ λοιπόν, ιδανικά θα μπορούσε να είχε παίξει σε 82 παιχνίδια στην κανονική διάρκεια της σεζόν και συνολικά σε 84, καθώς οι Σακραμέντο Κινγκς συμμετείχαν στη διαδικασία των Play In, όπου και αποκλείστηκαν από τα Playoffs. Αντ' αυτού συμμετείχε ενεργά στα 42 από αυτά. Κι αν αφαιρέσουμε τους αγώνες που είχε πρόβλημα τραυματισμούς, τους περισσότερους κυρίως λόγω του αστραγάλου του και της υποτροπής που υπέστη σε αυτόν, ένα νούμερο που δεν ξεπερνά τα 20 ματς, τότε αυτό σημαίνει πως σε περίπου 22 αγώνες ο προπονητής του επέλεξε να μην του δώσει καν χρόνο συμμετοχής.
Μία συνθήκη που τον έκανε να προβληματιστεί. Ίσως και να εκνευριστεί λίγο, αν κρίνουμε από την συνέντευξη που παραχώρησε σχετικά πρόσφατα (στα τέλη του Μαρτίου) στην ισπανική Mundo Deportivo και μεταξύ άλλων είπε πως κάποια στιγμή ένοιωσε «υποτιμημένος, γιατί πιστεύω πως μπορώ να παίξω περισσότερο». Και είναι λογικό, καθώς έτσι θα ένοιωθε ο οποιοσδήποτε που έχει στόχους, φιλοδοξίες, αλλά και απαιτήσεις από τον εαυτό του.
Πάντως, όταν ο Μάικ Μπράουν τον τοποθετούσε στο παρκέ, εκείνος έδειχνε με τον τρόπο του πόσο απειλητικός μπορεί να γίνει προς το αντίπαλο καλάθι ανά πάσα ώρα και στιγμή. Κυρίως σουτάροντας στατικά τρίποντα βέβαια, καθώς ακόμα κι όταν έπαιρνε χρόνο συμμετοχής, αυτό δεν σήμαινε ότι η επίθεση περιστρεφόταν γύρω από αυτόν. Περισσότερο παρακολουθούσε, περίμενε την ευκαιρία και μία κατάλληλη πάσα.
Απέδειξε με τον καιρό, πως μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά απέναντι σε πιο δυνατούς και σίγουρα πιο γρήγορους και να πάρει ριμπάουντ με συχνότητα. Εν τέλει στα 42 ματς που έπαιξε και είχε 12'10'' χρόνο συμμετοχής ανά αγώνα κατέγραψε στην στατιστική του 5,4 πόντους μέσο όρο με 37,5% στα τρίποντα (1,1 σε 2,9 προσπάθειες), 2,3 ριμπάουντ, μισή ασίστ και μισό κλέψιμο.
Έπαιξε μόνο τρεις φορές πάνω από 20 λεπτά σε έναν αγώνα και το προσωπικό του ρεκόρ στην επιθετική παραγωγή ήταν οι 14 πόντοι. Μάλιστα, τόσους έβαλε δύο φορές και τις δύο στο Φοίνιξ με αντίπαλο τους Σανς. Την πρώτη (9 Δεκεμβρίου) οι Κινγκς νίκησαν και ο Βεζένκοφ είχε 2/3 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, αλλά και 3 κλεψίματα (επίσης ρεκόρ καριέρας) και την δεύτερη έχασαν (17 Ιανουαρίου), παρά τα 2/3 τρίποντα του ξανθομάλλη φόργουορντ που συνδυάστηκαν με 2 ριμπάουντ, μία ασίστ και ένα ακόμα κλέψιμο.
Η πρώτη σεζόν του Σάσα Βεζένκοφ στο ΝΒΑ ολοκληρώθηκε, χωρίς ενθουσιασμό, με μία ομαδική αποτυχία πρόκρισης στα Playoffs και με την προοπτική να επιστρέψει για την δεύτερη χρονιά του στο κορυφαίο πρωτάθλημα. Έχει στα χέρια του το συμβόλαιο αξίας 6,7 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2024-25, ακολουθεί μία option στη διάθεση της ομάδας για επέκταση στη σεζόν 2025-26 (για σχεδόν 7 εκατομμύρια), αλλά μέχρι τότε αρκεί να δούμε τι σκέφτονται οι Κινγκς για τον ρόλο και την παρουσία του στο Σακραμέντο, αλλά και το τι ζητά και επιθυμεί ο ίδιος...