To Slamball επέστρεψε και ένας NBAer φρόντισε γι' αυτό (vids)

To Slamball επέστρεψε και ένας NBAer φρόντισε γι' αυτό (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 09:20 - 23.07.2023 / Ανανεώθηκε: 14:44 - 14.08.2024

Μία μορφή μπάσκετ, το Slamball, που παίζεται σε παρκέ με τραμπολίνα ώστε το κάρφωμα να γίνει πιο εύκολο και πολύ πιο εντυπωσιακό, επέστρεψε δυναμικά στις ΗΠΑ. Ο Μπλέικ Γκρίφιν φρόντισε να μαζευτούν 11 εκατομμύρια δολάρια και οι αγώνες παίρνουν εθνική διάσταση με τηλεοπτική μετάδοση από το ESPN.

Τα δημοφιλή αθλήματα, δηλαδή το ποδόσφαιρο και το μπάσκετμπολ κατά κύριο λόγο, έχουν αποκτήσει... παρακλάδια για να καλύψουν τις ανάγκες και όλα τα γούστα. Έτσι έχει προκύψει το ποδόσφαιρο σάλας, το μπιτς σόκερ που παίζεται στην αμμουδιά της παραλίας, μέχρι και το... ποδοβόλεϊ έχει ανακαλύψει η ανθρωπότητα. 

Στο μπάσκετ υπάρχει το 3on3 (τρεις εναντίων τριών) το οποίο μάλιστα έχει μπει και στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην Αμερική, μία μορφή μπάσκετμπολ που έχει αρχίσει να αποκτά μεγάλο κοινό είναι το Slamball. Πρόκειται για ένα παιχνίδι από το οποίο έχει δημιουργηθεί μία ολόκληρη λίγκα και ο σκοπός του παιχνιδιού είναι ο... κλασσικός του αθλήματος. Να βάλεις τη μπάλα στο αντίπαλο καλάθι. Μόνο που στο δάπεδο υπάρχουν τραμπολίνα! Έτσι οι επιθετικοί κάνουν πτήσεις με σκοπό να καρφώσουν εντυπωσιακά και ταυτόχρονα οι αμυντικοί κάνουν το ίδιο για να τους σταματήσουν. 

Οι παίκτες φοράνε προστατευτικά. Κράνη στο κεφάλι, επιγονατίδες και ό,τι βάλει ο νους τους για να μην χτυπήσουν. Διότι, η σωματική επαφή είναι έντονη, ενώ μετά τα άλματα στα 2-3 μέτρα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί που θα καταλήξουν...  

Το θέμα στην προκειμένη περίπτωση είναι πως το Slamball επέστρεψε έπειτα από 20 χρόνια στους τηλεοπτικούς δέκτες των Αμερικανών. Και μάλιστα σε εθνικό δίκτυο. Το τουρνουά έκλεισε μία συμφωνία με την τηλεοπτική πλατφόρμα του ESPN ώστε να μεταδοθούν περισσότερες από 30 ώρες αγώνων του πρωταθλήματος Slamball η σεζόν του 2023 μόλις ξεκίνησε! 

Για να συμβεί αυτό όμως και για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, ένας από τους πιο θεαματικούς παίκτες του ΝΒΑ, ο Μπλέικ Γκριφιν (ελεύθερος από τους Μπόστον Σέλτικς) έβαλε το χέρι του στην τσέπη, αλλά και μάζεψε επενδυτές χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες του. Από το 2003 είχε να δείξει η τηλεόραση του αγώνες του Slamball και τώρα οι φίλαθλοι του είδους είναι ενθουσιασμένοι. 

Το Slamball ήταν μία δομημένη έμπνευση του Μέισον Γκόρντον. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που λάτρευε δύο πράγματα: Το Streetball και τα Extreme Sports. Το 1999 ένωσε τις δύο αγάπες του και οργάνωσε τον πρώτο αγώνα Slamball. 

Το πρώτο ολοκληρωμένο τουρνουά όμως, έγινε το 2002, ενώ επαναλήφθηκε το 2003 όταν και μεταδόθηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση και από τότε επιστρέφει στους δέκτες φέτος. Είχαν μεσολαβήσει τα καλοκαιρινά πρωταθλήματα του 2007 και του 2008, ενώ το 2012 και το 2016 είχε γίνει αντίστοιχη λίγκα στην Κίνα, εκεί όπου το Slamball αρχίζει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις και να κερδίσει συνεχώς μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον.