Δεν ξεχνά τον ΠΑΟΚ και την Ελλάδα ο Στογιάκοβιτς: «Δεύτερη πατρίδα μου η Ελλάδα μετά την Σερβια»

Δεν ξεχνά τον ΠΑΟΚ και την Ελλάδα ο Στογιάκοβιτς: «Δεύτερη πατρίδα μου η Ελλάδα μετά την Σερβια»

Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς εντάχθηκε στο Hall of Fame της FIBA μιλώντας για το πέρασμά του από τον ΠΑΟΚ, ενώ έβγαλε και έναν πολύ συγκινητικό λόγο για το πως ξεκίνησε την καριέρα του.

Έχοντας αγωνιστεί τόσο στον «μαγικό κόσμο» όσο και στα ελληνικά παρκέ με την φανέλα του ΠΑΟΚ, ο Πέτζα Στογιάκοβιτς διέγραψε μία λαμπρή 19ετή καριέρα. Η προσφορά του στο άθλημα αναγνωρίστηκε πλέον και επίσημα, με τον ίδιο να εντάσσεται στο Hall of Fame της FIBA.

Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς παίρνει θέση στο FIBA Hall of Fame και θυμάται τον ΠΑΟΚ
ΜΠΑΣΚΕΤ

15:54 - 14.09.2024

Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς παίρνει θέση στο FIBA Hall of Fame και θυμάται τον ΠΑΟΚ

Μέρα τιμής από την FIBA για την 19χρονη καριέρα του Πέτζα Στογιάκοβιτς και ο Σερβοέλληνας σούπερ σταρ που το όνομά του θα τοποθετηθεί στο Hall of Fame της διεθνούς ομοσπονδίας, θυμήθηκε τους χαμένους τελικούς της Α1 με τον ΠΑΟΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό το 1998.

Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Σιγκαπούρη, εκεί δηλαδή που έλαβε χώρα και το Intercontinental Cup με νικήτρια την Ουνικάχα Μάλαγα, ο Στογιάκοβιτς μετά την ανακοίνωση την ένταξής του στο Hall of Fame αλλά και της σχετικής του βράβευσης από την FIBA, προχώρησε σε ενδιαφέρουσες και συγκινητικές δηλώσεις για την καριέρα του. Ο ίδιος δεν ξέχασε φυσικά και το πέρασμά του από την Ελλάδα, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για τον ΠΑΟΚ και την χώρα γενικότερα:

 "Η Ελλάδα εμφανίστηκε στην πιο σημαντική στιγμή της ζωής μου, στα εφηβικά μου χρόνια, μετά τις δυσκολίες του πολέμου. Μου δόθηκε η ευκαιρία να πάω σε μία χώρα που θα με έκανε να νιώθω ελεύθερος και να ζήσω χωρίς να κοιτάζω πίσω. Σκέφτομαι την Ελλάδα με έντονα συναισθήματα, για εμένα είναι η δεύτερη πατρίδα μου μετά την Σερβία"

Στο τέλος όμως, έβγαλε έναν συγκινητικό λόγο για το πως μπήκε στο χώρο του μπάσκετ δίνοντας μάλιστα στο τέλος και μια συμβουλή για τους νεαρούς αθλητές:

«Άρχιζα να παίζω μπάσκετ στα 13 μου, σε μια μικρή πόλη στην Γιουγκοσλαβία. Έναν χρόνο μετά ξέσπασε πόλεμος και εγώ με την οικογένειά μου αναγκαστήκαμε να φύγουμε αφήνοντας τα πάντα πίσω και να ζήσουμε μια νέα ζωή στο Βελιγράδι της Σερβίας. Τότε, έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον προπονητή του Ερυθρού Αστέρα, Πρέντραγκ Μπανιάρεβιτς, λέγοντάς μου: «Έχω ακούσει για εσένα και θα ήθελα να σου δώσω μια ευκαιρία». Από εκείνη την στιγμή το μπάσκετ έγινε το σπίτι μου και η διαφυγή μου. Συνεχίζω να αναρωτιέμαι συχνά αν τελικά εγώ βρήκα το μπάσκετ ή αυτό εμένα. Μέχρι και σήμερα δεν είμαι σίγουρος. Αν θα έπρεπε να δώσω μια συμβουλή στα νέα παιδιά που ξεκινούν να παίζουν τώρα μπάσκετ είναι η εξής: οτιδήποτε κι αν περνάς, ασχέτως των συνθηκών, μην χάνεις το κίνητρό σου, αν αγαπάς το άθλημα συνέχισε να δουλεύεις σκληρά γιατί όλο και κάποιος πάντα θα σε βλέπει»

Μετά και τον λόγο αυτό, ο Στογιάκοβιτς απέσπασε το έντονο χειροκρότημα των παρευρισκόμενων, ενώ πολύς κόσμος έσπευσε να τον αποθεώσει και στα social media. Για την ιστορία, ο Πέτζα Στογιάκοβιτς ξεκίνησε από τον Ερυθρό Αστέρα, είχε ένα βραχύβιο αλλά ηχηρό πέρασμα από την Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ, ενώ από το 1998 έως και το 2011 αγωνίστηκε στο NBA για λογαριασμό των Κινγκς, Πέισερς, Χόρνετς και Ράπτορς κλείνοντας την καριέρα του στους Ντάλας Μάβερικς.