Το ντέρμπι του Λιβόρνο με την απίστευτη ατμόσφαιρα και τα εντυπωσιακά ρεκόρ (vids)

Το ντέρμπι του Λιβόρνο με την απίστευτη ατμόσφαιρα και τα εντυπωσιακά ρεκόρ (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 14:56 - 07.04.2023 / Ανανεώθηκε: 17:18 - 14.08.2024

Με το γήπεδο γεμάτο από φιλάθλους (8.033 εισιτήρια) και τηλεοπτική... υπερπαραγωγή, με τέσσερις κάμερες, δύο σχολιαστές και ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου, η Λιμπερτά αντιμετώπισε την Πιέλε στο ντέρμπι του Λιβόρνο. Ήταν ο αγώνας για το πρωτάθλημα της τρίτης κατηγορίας της Ιταλίας και η ατμόσφαιρα θύμιζε αυτή των μεγάλων ματς της Ευρώπης.

Στη Μοντιλιάνι Φόρουμ Αρένα της Τοσκάνης, την Τετάρτη 5 Απριλίου, συναντήθηκε η πρωτοπόρος της Serie B (της τρίτης κατηγορίας του ιταλικού πρωταθλήματος) Λιμπερτά Λιβόρνο με την συμπολίτισσα Πιέλε

Το εντυπωσιακό δεν είχε να κάνει με το αγωνιστικό κομμάτι -αυτό καθ' αυτό, αλλά με το ενδιαφέρον του κόσμου, αλλά και με τον τρόπο που όλοι αντιμετώπισαν το παιχνίδι. Οι ομάδες, οι διοικήσεις, η ομοσπονδία ακόμα και τα τηλεοπτικά δίκτυα. 

Κατ' αρχάς, βρέθηκαν 8.033 φίλαθλοι στις κερκίδες και θα εμφανίζονταν περισσότεροι αλλά αυτά ήταν το max όριο χωρητικότητας του γηπέδου. Κοινώς, έγινε... sold out. Επίσης, αξιζει να σημειωθεί ότι και οι δύο ομάδες είχαν τους οργανωμένους οπαδούς τους στις επάλξεις, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα. 

Επιπλέον, ο αγώνας καλύφθηκε ζωντανά από το τηλεοπτικό κανάλι LNP σε εθνικό δίκτυο, ενώ η παραγωγή περιελάμβανε τέσσερις κάμερες, δύο σχολιαστές, αλλά και ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου. 

Η αναμέτρηση αφορούσε ένα τοπικό ντέρμπι μεγάλου ενδιαφέροντος σε μία πόλη, το Λιβόρνο, που μαζί με τη Μπολόνια θεωρείται μία από τις πιο... μπασκετικές περιοχές της γειτονικής χώρας. Άσχετα που η πόλη δεν έχει κάποια ομάδα που πρωταγωνιστεί σε εθνικό επίπεδο, ούτε έχει κατακτήσει ποτέ το πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας. Το 1989 η Λιμπέρτας έφθασε ένα βήμα πριν το τρόπαιο, αλλά έχασε στον τελικό από το Μιλάνο. 

Η Λιβόρνο και η Πιέλε λοιπόν, ναι μεν δεν κατέκτησαν τίτλους, αλλά όλες αυτές τις δεκαετίες κρατούσαν ζεστό το ενδιαφέρον της ευρύτερης περιοχής. Η πρώτη ως η εκπρόσωπος της μεσαίας και υψηλής τάξης και η δεύτερη ως η ομάδα των εργατών. 

Μετά το τέλος της μεταξύ τους αναμέτρησης, η Λιβόρνο πήρε προβάδισμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Νίκησε με 72-56 και πλέον είναι μόνη πρώτη στη βαθμολογία, ενώ απομένουν τέσσερις αγωνιστικές για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. 

Οι φίλαθλοι της Λιμπερτά Λιβόρνο

Οι φίλαθλοι της Πιέλε Λιβόρνο