Τα ρεκόρ είναι για να... σπάνε: Επιδόσεις και ορόσημα που αναμένεται να ξεπεραστούν τη νέα σεζόν στο NBA
i

ΛεΜπρόν Τζέιμς vs. Στέφεν Κάρι / © IMAGO

Τα ρεκόρ είναι για να... σπάνε: Επιδόσεις και ορόσημα που αναμένεται να ξεπεραστούν τη νέα σεζόν στο NBA

Εδώ και χρόνια το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλo και ελάχιστες επιδόσεις έχουν μείνει «στοιχειωμένες» στο NBA. Κι αν οι 100 πόντοι που έβαλε ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν σε ένα παιχνίδι το 1962 φαντάζει ανεπανάληπτο, ποτέ δεν ξέρεις! Όλα αλλάζουν και οι ΛεΜπρόν Τζέιμς, Στέφεν Κάρι και Νίκολα Γιόκιτς απειλούν ήδη τα... δικά τους ρεκόρ.

Στις 22 Οκτωβρίου ξεκινά η 79η σεζόν του NBA και αναμένεται για ακόμη μια φορά να είναι συναρπαστική. Έχοντας δει διάφορους παίκτες να διαπρέπουν και να σημειώνουν νέα ρεκόρ και ορόσημα στην καριέρα τους, η νέα χρονιά δημιουργεί προσδοκίες για την συνέχιση της παράδοσης αυτής. Άλλωστε, βάσει μαθηματικών και μόνο δεν φαντάζει καθόλου δύσκολο για συγκεκριμένους εκλεκτούς πρωταγωνιστές του κορυφαίου πρωταθλήματος να καταγράψουν νέα επιτεύγματα και να ανεβάσουν τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.

Νέα ορόσημα για τους κορυφαίους σκόρερ της λίγκας

Έχοντας ήδη γίνει ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του NBA και όντας ο μοναδικός παίκτης που έχει ξεπεράσει τους συνολικά 40.000 πόντους καριέρας, ο «βασιλιάς» Λεμπρόν βρίσκεται πολύ κοντά και σε άλλο ένα σημαντικό milestone. Να φτάσει τους 50.000 πόντους και να μας πείσει ότι μάλλον δεν προέρχεται από τον πλανήτη Γη. Πώς θα το καταφέρει αυτό ωστόσο;

ΛεΜπρόν Τζέιμς: Ο ιδρυτής του Club 40.000 - Η στιγμή του μεγάλου επιτεύγματος (vid)
NBA

09:18 - 03.03.2024

ΛεΜπρόν Τζέιμς: Ο ιδρυτής του Club 40.000 - Η στιγμή του μεγάλου επιτεύγματος (vid)

Στο παιχνίδι Νο 1.474 της καριέρας του στο ΝΒΑ, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς των Λος Άντζελες Λέικερς κι ενώ από πέρσι είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, πλέον είναι ο άνθρωπος που έσπασε και το φράγμα των 40.000 πόντων. Μία επίδοση που θεωρείται απίθανο να ξεπεραστεί στον αιώνα μας. Ίσως και στον αιώνα τον άπαντα...

Κατ' αρχάς για να έχει τύxη θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι πόντοι που έχει βάλει και στα play offs (8.162), όχι μόνο στην κανονική διάρκεια της σεζόν (4.474). Για να συμβεί αυτό, ο King James χρειάζεται να σκοράρει 1.364 πόντους. Εάν το υπολογίσουμε με βάση τον περσινό του μέσο όρο για πόντους ανά παιχνίδι (25,7), ο Bασιλιάς χρειάζεται 53 παιχνίδια ακόμη για να φτάσει σε αυτό το σημαντικό επίτευγμα. Ακόμη, θέλει 9 ακόμη παιχνίδια με 30+ πόντους, ώστε να γίνει ο παίκτης με τις περισσότερες «τριαντάρες» περνώντας εκείνες του Μάικλ Τζόρνταν (562).

Πέρα από τον «βασιλιά», υπάρχουν κι άλλοι ιστορικοί σκόρερ της λίγκας που είναι κοντά σε κάποια ορόσημα. 76 πόντοι υπολείπονται από τον Κέβιν Ντουράντ, ώστε να φτάσει τους 29.000 πόντους, όντας ο μόνος ενεργός παίκτης που πέρα από τον Λεμπρόν, έχει τους περισσότερους πόντους καριέρας. Ένας παλιός συμπαίκτης του Κέβιν Ντουράντ, ο Στέφεν Κάρι, μαζί με τον ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν βρίσκονται πολύ κοντά στο να σπάσουν το «φράγμα» των 25.000 πόντων. Πιο συγκεκριμένα, βάσει των περσινών τους μέσων όρων, ο Κάρι αναμένεται να έχει συμπληρώσει τους 1.332 υπολειπόμενους πόντους του στις 8/2/2025, ενώ ο ΝτεΡόζαν που θέλει ακόμη 1.416, στις 5/3/2025.

Οι πέντε πιο... ηχηρές μεταγραφές του καλοκαιριού στο NBA (vids)
NBA

08:18 - 07.09.2024

Οι πέντε πιο... ηχηρές μεταγραφές του καλοκαιριού στο NBA (vids)

Η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος στο NBA δημιούργησε νέες συνθήκες για κάποια «αστέρια», αλλά όχι μεγάλες... αναταραχές. Πέντε παίκτες όμως, άλλαξαν πολιτείες και σας παρουσιάζουμε αυτούς που μετακόμισαν και περιμένουν όλοι με αγωνία την ενσωμάτωση και τις πράξεις τους στην νέες τους ομάδες...

Τα ρεκόρ των τριπόντων

Η έννοια «τρίποντο» είναι πλέον συνυφασμένη με το όνομα του Στεφ Κάρι. Ο «πολεμιστής» του Γκόλντεν Στέιτ έχει γίνει ήδη ο παίκτης με τα περισσότερα τρίποντα στην ιστορία του NBA και επόμενός του στόχος είναι να γίνει ο πρώτος που φτάνει συνολικά τα 4.000 εύστοχα σουτ πίσω από τα 7,25. Κρίνοντας βάσει της περσινής του επίδοσης των 4,8 τριπόντων ανά αγώνα, ο «Στεφανάκος» αναμένεται να φτάσει τα 4.000 τρίποντα στις 12/2/2025.

Άλλος ένας φαινομενικός σουτέρ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην αφάνεια, είναι ο Τζέιμς Χάρντεν. Ο πόιντ-γκαρντ των Λος Άντζελες Κλίπερς έχει 2.940 τρίποντα καριέρας και χρειάζεται άλλα 34 για να ξεπεράσει τον Ρέι Άλεν και να ανέβει στην δεύτερη θέση της κατάταξης με τα περισσότερα τρίποντα στην ιστορία της λίγκας, αρκετά μακριά ακόμη όμως από τον προαναφερθέντα Κάρι.

Και επειδή στο σύγχρονο μπάσκετ δεν είναι μόνο οι «κοντοί» αυτοί που σουτάρουν τα τρίποντα, ένας ψηλός από την Μινεσότα αναμένεται να μπει σε μία ιδιαίτερη λίστα. Ο Καρλ-Άντονι Τάουνς είναι 25 τρίποντα μακριά από το να μπει στην «παρέα» των Ντιρκ Νοβίτσκι, Τσάνινγκ Φράι και Λάουρι Μάρκανεν, ως οι μόνοι 7-footers (2,13 μ. και παραπάνω) με 1.000 τουλάχιστον τρίποντα.

Οι βολές, τα triple-double και οι ασίστ

Ο Λεμπρόν Τζέιμς έχει την τιμητική του σε αυτήν την λίστα, καθώς επανεμφανίζεται και μάλιστα ξανά για λόγους σκοραρίσματος. Ο «βασιλιάς» θέλει άλλες 142 βολές για να περάσει τον Μόουζες Μαλόουν (8.531) και να ανεβεί δεύτερος στην λίστα με τα περισσότερες εύστοχες βολές όλων των εποχών. Για την ιστορία, πρώτος στην λίστα είναι ένας άλλος... Μαλόουν και συγκεκριμένα ο Καρλ με συνολικά 9.787 εύστοχες εκτελέσεις από την γραμμή της φιλανθρωπίας.

Προχωρώντας στην επόμενη κατηγορία επιτευγμάτων, σκεφτόμαστε κατευθείαν το όνομα του Ράσελ Γουέστμπρουκ, αφού η εν λόγω κατηγορία αφορά τα triple-double. Ο νεοαποκτηθείς γκαρντ των Ντένβερ Νάγκετς χρειάζεται μόλις... ένα και μοναδικό, για να γίνει ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία με 200 triple-double. Αν το πετύχει αυτό, τότε θα σπάσει ταυτόχρονα και άλλο ένα ρεκόρ, ως ο μοναδικός παίκτης που σημειώνει triple-double με 6 διαφορετικούς συλλόγους. Αν αναλογιστούμε όμως πως πέρσι σημείωσε μόλις ένα και πως αγωνίζεται σε μια ομάδα με την νέα «μηχανή» triple-double, Νίκολα Γιόκιτς, τότε καταλαβαίνουμε πως το έργο του Γουέστμπρουκ δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται.

Επί τη ευκαιρία, να μιλήσουμε και για τον Νίκολα Γιόκιτς. Στην ίδια μάλιστα κατηγορία. Ο Σέρβος σούπερ-σταρ μπορεί να περάσει τον Μάτζικ Τζόνσον στην κατάταξη με τα περισσότερα triple-double στην ιστορία της λίγκας, απέχοντας μόλις 9 από εκείνον. Ο ίδιος ο Μάτζικ έκλεισε την καριέρα του με 138 και αν ο Γιόκιτς τον περάσει, τότε θα βρίσκεται κάτω μόνο από τους Όσκαρ Ρόμπερτσον (181 συνολικά triple-doubles) και προφανώς του συμπαίκτη του, Ράσελ Ουέστμπρουκ.

Η επόμενη και τελευταία κατηγορία αφορά τις ασίστ και τον μετρ του είδους, Κρις Πολ. Ο νεοαποκτηθείς πολύπειρος πόιντ-γκαρντ των Σαν Αντόνιο Σπερς κατατάσσεται τρίτος στην κατηγορία με τις περισσότερες ασίστ στην ιστορία του NBA με 11.894. Ο «CP3» χρειάζεται να έχει κατά μέσο όρο 6,8 ασίστ το παιχνίδι ώστε να περάσει τον Τζέισον Κιντ των 12.091 και να περάσει στην δεύτερη θέση όλων των εποχών, κάτω από τον Τζον Στόκτον των 15.806.