O Τι Τζέι Σορτς καταρρίπτει τον... μύθο: Τελικά το μέγεθος ΔΕΝ μετράει και υπάρχει λόγος που φοράει το «μηδέν»
i

Τι Τζέι Σορτς / © IMAGO

O Τι Τζέι Σορτς καταρρίπτει τον... μύθο: Τελικά το μέγεθος ΔΕΝ μετράει και υπάρχει λόγος που φοράει το «μηδέν»

Αν ένα μεγάλο πλοίο θεωρείται πιο στιβαρό από ένα μικρότερο σε μέγεθος, υπάρχει το παράδειγμα του βυθισμένου Τιτανικού για να διαψεύσει την θεώρηση κι αν ένας ψηλόσωμος γκαρντ υπολογίζεται πως υπερτερεί έναντι ενός κοντύτερου, τότε έρχεται ο μικροκαμωμένος Τι Τζέι Σορτς της Παρί για να... κλείσει στόματα. Με τα 175 εκατοστά του κυριαρχεί στην rookie σεζόν του στην Euroleague και είναι ο MVP της 5ης αγωνιστικής.

Αν υπολογίσουμε πως η απόσταση από τα μάτια ενός ανθρώπου μέχρι την κορυφή του κεφαλιού του είναι τουλάχιστον 5 πόντοι του μέτρου (πάνω κάτω), τότε ο Τι Τζέι Σορτς βλέπει τον κόσμο από τα 170 εκατοστά -το πολύ! Η πλήρης έκταση του κορμιού του με το ζόρι φθάνει τα 175 εκατοστά, αλλά η αξία του πλέον, η αγωνιστική, αλλά και η χρηματιστηριακή, έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Άρχισε να αποκτά γνησίως αύξουσα πορεία το 2023, όταν και κατέκτησε το Basketball Champions League με την γερμανική Βόννη, έγινε επίκεντρο της συζήτησης πέρσι όταν με την Παρί κατέκτησε το EuroCup, αλλά ακόμα κι έτσι υπήρξαν οι... άπιστοι που θεώρησαν πως ο πήχης της Euroleague θα του έπεφτε κάπως ψηλός, επειδή είναι κοντός. Καμία σχέση!

Εκτός του ότι με την νεοφώτιστη ομάδα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ηπείρου, έχει ήδη νικήσει τον πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό, στην πέμπτη και πιο πρόσφατη εμφάνισή του, έκανε... πάταγο στο Πριγκιπάτο και διέλυσε κάθε αμυντική λειτουργία της Μονακό. Οδήγησε την Παρί στην επικράτηση (δεύτερη στο σύνολο), προσφέροντάς της απλόχερα 28 πόντους με 9/12 σουτ, 10 ασίστ, ενώ μάζεψε και 4 ριμπάουντ. Στοιχείο που συνηθίζει να εμπλουτίζει στην στατιστική του, παρά τα περιορισμένα φυσικά χαρίσματά του. Και με όλα αυτά τα νούμερα αθροιστικά ονοματίστηκε ως ο MVP της 5ης αγωνιστικής της Euroleague. Μπήκε στη φετινή λίστα με τους πολυτιμότερους κάθε γύρου, εκεί που έχουν τοποθετηθεί ήδη οι Ταμίρ Μπλατ (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Νιλ Σακό (Βιλερμπάν), Σάσα Βεζένκοφ (Ολυμπιακός) και Τεό Μαλεντόν (Βιλερμπαν).

Το μυαλό του, η ενέργεια και η επιμονή (που μπορεί να... μεταφραστεί κάλλιστα ως «τσαμπουκάς» -με την καλή έννοια) είναι αυτά τα στοιχεία που δίνουν στον Τι Τζει Σορτς τόση ώθηση, σε σημείο που μπορεί να του επιτρέψει να φθάσει έξω από την... στρατόσφαιρα. Κι ας μην πίστεψε ποτέ κανείς σε αυτόν κατά τη διάρκεια των πρώιμων προσπαθειών του να κάνει αίσθηση στον κόσμο του μπάσκετ.

Φοράει το «μηδέν» για να θυμίζει σε όλους πόσοι πίστεψαν σε αυτόν!

Όταν τελείωσε το highschool του Τούστιν στην Καλιφόρνια, ο Τι Τζέι Σορτς είχε... μηδέν προσφορές για υποτροφία σε Πανεπιστήμιο. Εκείνο το καλοκαίρι λοιπόν, αποφάσισε πως όταν θα γίνει επαγγελματίας μπασκετμπολίστας θα φοράει το «0». Για να θυμίζει σε αυτούς που θεώρησαν πως το ύψος του θα ήταν εμπόδιο για να ασχοληθεί σοβαρά με το συγκεκριμένο σπορ, πως κανονικά (αν είχαν... τσίπα) θα έπρεπε να παραιτηθούν.

Τελικά, σπούδασε στο δημόσιο Πανεπιστήμιο του Σάντλεμπακ (επίσης στην Καλιφόρνια, εκεί όπου γεννήθηκε), ενώ δύο χρόνια μετά κι αφού είχαν προηγηθεί αξιόλογες εμφανίσεις του, πήρε μεταγραφή στο γειτονικό, αλλά πιο αναβαθμισμένο πρόγραμμα του Ντέιβις.

Το 2019 έλαβε μέρος στο Draft του NBA ως απόφοιτος από το NCAA, αλλά κανένας οργανισμός του «μαγικού πλανήτη» δεν σκέφτηκε να του δώσει μία ευκαιρία. Τότε ήταν που αποφάσισε πως μόνο μέσω της Ευρώπης θα μπορέσει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: Να γίνει επαγγελματίας και να προσπαθήσει να μοιάσει στον λίγο ψηλότερο από αυτόν (κατά 8 εκατοστά) ήρωα των παιδικών του χρόνων: Τον Κρις Πολ.

Κι ενώ εκείνος στα 38 του χρόνια είναι ο βασικός γκαρντ των Σαν Αντόνιο Σπερς, ο Τι Τζέι Σορτς στα 29 του είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στα στέκια της Euroleague.

Για να φθάσει όμως στο σημείο όλοι να μιλάνε γι' αυτόν, χρειάστηκε εκτός από... Δαβίδ να γίνει και Οδυσσέας!

Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του από την Λετονία. Έπαιξε μία χρονιά στην Βέντσπιλς, αγωνίστηκε ακόμα και με την εθνική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας, ως ο νατουραλιζέ τους, πριν μεταφερθεί στη Γερμανία. Αρχικά στο Αμβούργο και μετά στο Καρλχάιμ. Έπαιξε με τους Τάουερς και τους Μέρλινς, με τους οποίους το 2022 αναδύθηκε πρώτος σκόρερ της Bundesliga. Την επόμενη χρονιά ήταν και πρωταθλητής με την Βόννη και MVP της γερμανικής λίγκας.

Και τότε ήταν που άλλαξε χώρα. Πήγε στη Γαλλία και με την Παρί τα έργα και ημέρες του γράφουν ήδη ιστορία. Την περσινή σεζόν κατέκτησε ομαδικούς τίτλους (EuroCup και Κύπελλο Γαλλίας) και σπουδαίες ατομικές διακρίσεις: Ήταν ο MVP της δεύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης της Euroleague Basketball και κορυφαίος πασέρ όλων, ο πολυτιμότερος του Final Four και πρώτος σκόρερ του γαλλικού πρωταθλήματος.

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Ξαφνικά, αλλά καθόλου τυχαία, η Μπαρτσελόνα θα πέταγε και την σκούφια της για να τον εντάξει στο δυναμικό της, το ίδιο ακριβώς σκέφτονται αρκετές κορυφαίες ομάδες, κάποιες εκ των οποίων καταστρώνουν ήδη σχέδια για τα... μάτια του, ενώ τελικά όσοι παρατηρούν τον τρόπο που παίζει και την αποτελεσματικότητά του, φαίνεται πως συγκλίνουν σε μία άποψη: Πως το μέγεθος δεν μετράει. Χρειάζεται καρδιά και πάθος, το απαραίτητο ταλέντο και τότε ένας τύπος με ύψος 1 μέτρο και 75 εκατοστά μπορεί να κάνει κουμάντο στο άθλημα των ψηλών.