Το απόλυτο Head-to-Head: Φουρνιέ vs Οσμάν από την καριέρα τους στο NBA
i

© Imago

Το απόλυτο Head-to-Head: Φουρνιέ vs Οσμάν από την καριέρα τους στο NBA

Ευτυχία Οικονομίδου 09:40 - 09.09.2024 / Ανανεώθηκε: 15:44 - 09.09.2024

Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός τάραξαν τα... νερά της EuroLeague με την απόκτηση του Εβάν Φουρνιέ και του Τσεντί Οσμάν αντίστοιχα. Ποια είναι όμως τα head to head στατιστικά των δύο παικτών με τη μεγάλη καριέρα στο NBA;

Οι «αιώνιοι» αντίπαλοι πυροδότησαν τεράστιες βόμβες στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου φέρνοντας τα πάνω... κάτω στην Ευρώπη που δείχνει να έχει δυναμώσει και να ετοιμάζεται για μία από τις πιο ανταγωνιστικές σεζόν στην EuroLeague.

Πρώτος σε σειρά ήρθε ο Ολυμπιακός, ο οποίος πέρα από τις σημαντικές προσθήκες που έκανε φέτος στο ρόστερ του με highlight την επιστροφή του Σάσα Βεζένκοφ σπίτι του, είχε να προσφέρει στους φιλάθλους του και... επιδόρπιο. Συγκεκριμένα, ο Εβάν Φουρνιέ πρωταγωνιστούσε στα φετινά μεταγραφικά σενάρια και λίγες μέρες πριν πήρε τη μεγάλη απόφαση να αφήσει τη 12χρονη καριέρα του στο NBA και να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για χάρη της ομάδας του Πειραιά.

Η μονομαχία Φουρνιέ-Οσμάν που βρέθηκε στην κορυφή των highlights του NBA! (vid)
EUROLEAGUE

14:46 - 07.09.2024

Η μονομαχία Φουρνιέ-Οσμάν που βρέθηκε στην κορυφή των highlights του NBA! (vid)

Στις 5 Νοεμβρίου του 2018 στο Ορλάντο της Φλόριντα, ο Εβάν Φουρνιέ του Ολυμπιακού πλέον και ο Τσεντί Οσμάν που συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό, συναντήθηκαν σε μία φάση που έκρινε έναν αγώνα! Δείτε στο video ποιος ήταν ο νικητής της «μονομαχίας»...

Μπορεί η προτεραιότητά του όλο το καλοκαίρι να ήταν ένα συμβόλαιο στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, ωστόσο οι εξελίξεις ήταν τέτοιες που η σκέψη για επιστροφή στην Ευρώπη μετουσιώθηκε σε πραγματική επιθυμία και μονόδρομο.

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια. Μπορεί πέρυσι να έφερε εκείνος τον Κέντρικ Ναν από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού στην Ελλάδα, κατακτώντας την EuroLeague και το πρωτάθλημα, ωστόσο θέλησε να κάνει κι εκείνος με τη σειρά του μία κίνηση... ματ! Ο Τσεντί Οσμάν είναι το νέο μεταγραφικό απόκτημα των «πράσινων» και αποτελεί την τρίτη μεταγραφή του Παναθηναϊκού μετά τους Λορέντζο Μπράουν και Ομέρ Γιουρτσεβέν. Ο Τούρκος φόργουορντ με την πορεία στο NBA που διήρκησε επτά χρόνια πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ευρώπη και να κάνει ακόμα πιο ισχυρό τον πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας λίγο πριν το... τζάμπολ της απαιτητικής σεζόν που ακολουθεί.

Υπέγραψε για ένα χρόνο ο Τσεντί Οσμάν κι έρχεται άμεσα στην Ελλάδα - Οι λεπτομέρειες του deal
EUROLEAGUE

16:37 - 07.09.2024

Υπέγραψε για ένα χρόνο ο Τσεντί Οσμάν κι έρχεται άμεσα στην Ελλάδα - Οι λεπτομέρειες του deal

Συμβόλαιο μονετούς διάρκειας με τον Παναθηναϊκό υπέγραψε ο Τσεντί Οσμάν, ο οποίος ενσωματώνεται άμεσα στην προετοιμασία των πρωταθλητών Ευρώπης. Οι λεπτομέρειες του deal

Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι ο ανταγωνισμός είναι τόσο μεγάλος που η μία ομάδα τραβάει την άλλη στο να βελτιώνεται και να δυναμώνει για να μπορεί να ανταπεξέλθει. Ήδη το «τριφύλλι» είχε θέσει πολύ ψηλά τον πήχη μετά την περσινή... ονειρική σεζόν κι έτσι οι «ερυθρόλευκοι» ήταν απαραίτητο να ακολουθήσουν με τις κατάλληλες προσθήκες. Κίναν Έβανς, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Σάσα Βεζένκοφ και το αποκορύφωμα ο Εβάν Φουρνιέ, ο ασημένιος Ολυμπιονίκης του Παρισιού με την εθνική Γαλλίας, ήταν οι παίκτες που επέλεξε ο Γιώργος Μπαρτζώκας για να ξεκινήσει με άλλη δυναμική τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν λίγες και καλές προσθήκες κι έτσι κι έγινε. Μετά τους Λορέντζο Μπράουν και Ομέρ Γιουρτσεβέν το ρόστερ των «πράσινων» έκλεισε ιδανικά με την απόκτηση του Τσεντί Οσμάν. Τα δύο πιο πρόσφατα αποκτήματα των δύο «αιώνιων» αντιπάλων αποτελούν τις μεγαλύτερες «βόμβες» στην EuroLeague και βάζουν και τις δύο ομάδες στις πρώτες θέσεις για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου, έτσι είναι απαραίτητο ένα head to head ανάμεσα των πιο εντυπωσιακών φετινών μεταγραφών.

Εβάν Φουρνιέ

Πηγαίνοντας κατά σειρά άφιξης στην εκάστοτε ελληνική ομάδα, πρώτα θα γίνει λόγος για τον Εβάν Φουρνιέ. Ο Γάλλος γκαρντ/ φόργουορντ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 2009, περνώντας από τη δεύτερη και την πρώτη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος πριν γίνει draft το 2012 στο νούμερο 20 από τους Ντένβερ Νάγκετς. Εκεί έμεινε για δύο χρόνια πριν συνεχίσει στους Ορλάντο Μάτζικ για τα επόμενα επτά χρόνια, όπου και ήταν τα πιο ώριμα της μπασκετικής του πορείας με μέσο όρο σχεδόν 20 πόντους. Εκεί έκανε και το μέχρι τότε ρεκόρ του στο σκοράρισμα με 32 πόντους στη νίκη κόντρα στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς τον Δεκέμβριο του 2018 το οποίο μάλιστα ισοφάρισε έναν μήνα αργότερα σε νίκη απέναντι στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς.

Τον Μάρτιο του 2021 ο Φουρνιέ πήγε ως ανταλλαγή στους Μπόστον Σέλτικς, όπου κι έμεινε για μερικούς μήνες πριν οδηγηθεί την επόμενη σεζόν στους Νιου Γιορκ Νικς ως... πενταδάτος. Την κορυφαία του εμφάνιση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού την πραγματοποίησε για λογαριασμό της ομάδας της Νέας Υόρκης, όταν οι Νικς υποδέχτηκαν την πρώην ομάδα του τον Ιανουάριο του 2022, τους Σέλτικς, με τον Φουρνιέ να παίρνει πραγματικά... φωτιά. Ο Γάλλος γκαρντ/ φόργουορντ έβαλε την υπογραφή του στη νίκη των Νικς σταματώντας στους 41 πόντους σε 42 λεπτά συμμετοχής, με 10/14 τρίποντα, 5/11 δίποντα, μαζί με 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 μπλοκ και 2 λάθη.

Η επόμενη χρονιά στον σύλλογο δεν έμοιαζε σε τίποτα με την πρώτη του στην ομάδα της Νέας Υόρκης με τον Τομ Τιμποντό όχι απλά να τον αφήνει εκτός ροτέισιον, αλλά να μην τον υπολογίζει καθόλου με αποτέλεσμα εμφανιστεί σε μόλις 27 παιχνίδια και σε άλλα τρία την επόμενη σεζόν πριν δοθεί ανταλλαγή στους Πίστονς τον περασμένο Φεβρουάριο αριθμώντας 7.2 πόντους, 1.9 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ σε σχεδόν 19 λεπτά συμμετοχής.

Παράλληλα, είναι διεθνής με τη Γαλλία και έχει πραγματοποιήσει σπουδαίες εμφανίσεις κατακτώντας δύο φορές αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες (2020, 2024), δύο χάλκινα στα Παγκόσμια Κύπελλα του 2014 και του 2019, αλλά και ένα αργυρό στο EuroBasket του 2022 και του 2015.

Τσεντί Οσμάν

Ο Τσεντί Οσμάν είναι πλέον παίκτης του Παναθηναϊκού AKTOR και η καριέρα του στο NBA ξεκίνησε πέντε χρόνια μετά εκείνη του Φουρνιέ, συγκεκριμένα το 2017, όταν επιλέχθηκε στη θέση νούμερο 31 του draft από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς και τα δικαιώματά του πήγαν στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, όπου κι έκατσε έως το 2023 και συμπορεύτηκε την πρώτη του χρονιά με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς. Μάλιστα, το 2018 έφτασε με την ομάδα του μέχρι τους τελικούς του κορυφαίου πρωταθλήματος χάνοντας με 4-0 απέναντι στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, που δημιουργούσαν τη δική τους δυναστεία.

Το 2019 στην ήττα 100-94 κόντρα στους Μαϊάμι Χιτ, ο Οσμάν έκανε ρεκόρ καριέρας 29 πόντων και ανακοινώθηκε πως θα συμμετάσχει στο Rising Stars Challenge. Την περσινή σεζόν αγωνίστηκε στους Σαν Αντόνιο Σπερς κι έπαιξε σε 72 από τα 82 παιχνίδια του NBA πριν αφήσει τον «μαγικό» αυτό κόσμο για την ανάγκη του Παναθηναϊκού.

Ο Τούρκος φόργουορντ με την σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ, όπου σε 476 παιχνίδια συνολικά είχε 9.3 πόντους μέσο όρο, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ έρχεται για να καλύψει κάθε αδυναμία προσδίδοντας μεγάλη ισχύ στον πρωταθλητή Ευρώπης. Αφού έπαιξε με τις νεανικές εθνικές ομάδες της Τουρκίας και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό U18 στη Λετονία και στο U20 στην Ελλάδα, ο Οσμάν έγινε μέλος της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Τουρκίας ανδρών. Με την εθνική ομάδα ανδρών της Τουρκίας, έχει παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ του 2014, στο EuroBasket 2015 και στο Προολυμπιακό τουρνουά του 2016.

Head to head στατιστικά στο NBA

Εβάν Φουρνιέ

  • συνολικά παιχνίδια: 704
  • μέσος όρος λεπτών συμμετοχής: 27,7
  • συνολικοί πόντοι: 9,607
  • μέσος όρος πόντων: 13,6
  • συνολικά ριμπάουντ: 1,878
  • μέσος όρος ριμπάουντ: 2,7
  • συνολικές ασίστ: 1,760
  • μέσος όρος ασίστ: 2,5

Τσεντί Οσμάν:

  • συνολικά παιχνίδια: 476
  • μέσος όρος λεπτών συμμετοχής: 22,7
  • συνολικοί πόντοι: 4,427
  • μέσος όρος πόντων: 9,3
  • συνολικά ριμπάουντ: 1,411
  • μέσος όρος ριμπάουντ: 3,0
  • συνολικές ασίστ: 933
  • μέσος όρος ασίστ: 2,0

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!