Το μοναδικό επίτευγμα του Ολυμπιακού και της Μπαρτσελόνα στα Final 4

Το μοναδικό επίτευγμα του Ολυμπιακού και της Μπαρτσελόνα στα Final 4

Νίκος Καλαμπάκας 00:35 - 19.05.2023 / Ανανεώθηκε: 16:13 - 14.08.2024

Οι Πειραιώτες και οι Καταλανοί είναι οι μοναδικοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι με back 2 back παρουσίες σε Final 4 σε όλες τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες...

Το Κάουνας ζει ήδη σε ρυθμούς Final 4, αφού το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησαν και επίσημα οι εκδηλώσεις για τη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ και το Sportal καθημερινά θα σας... βομβαρδίζει με θέματα.

Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει το απόγευμα της Παρασκευής τη Μονακό στον πρώτο ημιτελικό, ενώ η Μπαρτσελόνα θα κοντραριστεί με τη Ρεάλ, σε ένα ακόμα ευρωπαϊκό... clasico!

Η μοναδική ομάδα του θεσμού που είναι... πρωτάρα σε αυτή τη διοργάνωση είναι η Μονακό. Οι Γάλλοι ωστόσο έχουν έρθει να βάλουν δύσκολα στους Πειραιώτες, αφού δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι και η μια από τις δύο ομάδες που νίκησαν τους Πειραιώτες και στους δύο τους αγωνες στη regular season.

Από την πλευρά τους, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα που έχουν καταπλήξει φέτος όλη την Ευρώπη, έχουν να επιδείξουν μαζί με την «Μπάρτσα» ένα ιστορικό επίτευγμα στα Final Four.

Οι δύο ομάδες είναι οι μοναδικές στην ιστορία της διοργάνωσης με back 2 back παρουσίες σε F4 στις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Ο Ολυμπιακός είχε βρεθεί τη δεκαετία του '90 στο Ισραήλ το 1994, ενώ ένα χρόνο μετά διεκδίκησε την κούπα και στη Σαραγόσα.

Το 2009 οι Πειραιώτες αγωνίστηκαν στο Final 4 του Βερολίνου, ενώ μια σεζόν αργότερα βρέθηκαν στο Παρίσι.

Το 2012 ο Βασίλης Σπανούλης και η παρέα του σήκωσαν το τρόπαιο στον αξέχαστο τελικό της Κωνσταντινούπολης, ενώ την επόμενη χρονια το πήραν κααι στο Λονδίνο, στο μοναδικό back 2 back ελληνικής ομάδας.

Φτάνοντας στη δεκαετία που διανύουμε, ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε πέρυσι στο Final 4 όπου αποκλείστηκε από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Εφές στον ημιτελικό, ενώ φέτος θα τεθεί αντιμέτωπος με τη Μονακό.

Τα back2back της Μπαρτσελόνα

Η Μπαρτσελόνα λεκανε το πρώτο της back 2 back σε παρουσίες σε Final Four το 1990 και το 1991. Ακολούθησαν την επόμενη δεκαετία οι συμμετοχές τους σε Βερολίνο και Παρίσι το 2009 κααι το 2010, την προηγούμενη δεκαετία βρέθηκαν στα Final 4 του 2013 και του 2014, ενώ σε αυτή που διανύουμε ήταν το 2022 στο Βελιγράδι και φέτος στο Κάουνας!

Μπορεί οι δύο ομάδες να μην ανήκουν στους πολυνίκες του θεσμού, όμως είναι γεγονός ότι έχουν παρουσία σταθερά στα μεγάλα event του ευρωπαϊκού μπάσκετ, γεγονός που χαρακτηρίζει τους πραγματικά μεγάλους συλλόγους...