Το στολίδι του Κάουνας και η Αρένα του Final Four της Euroleague (pics, vid)
i

© zalgirioarena.lt

Το στολίδι του Κάουνας και η Αρένα του Final Four της Euroleague (pics, vid)

Γιώργος Γαβριλάκης 11:21 - 01.01.2023 / Ανανεώθηκε: 10:52 - 20.08.2024

Τον Σεπτέμβριο του 2008 μπήκαν τα θεμέλια, τον Αυγούστο του 2011 έγιναν τα εγκαίνια και το κόστος έφθασε τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Σας παρουσιάζουμε τη Zalgirio Arena του Κάουνας, το γήπεδο που θα φιλοξενήσει το Final Four της Euroleague για το 2023.

Αν για το Ισλάμ η Μέκκα είναι η Ιερή πόλη, το ίδιο είναι και το Κάουνας για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η λατρεία του κόσμου για το άθλημα έχει… θρησκευτικά χαρακτηριστικά, οι φίλαθλοι έχουν γνώση του αντικειμένου που παρακολουθούν, ταυτόχρονα έχουν και απαιτήσεις. 

Γι΄ αυτό ακριβώς και ο Δήμος του Κάουνας στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα αποφάσισε πως το «Kauno Sporto Halė» δεν ήταν δυνατόν να χωρέσει πια την αγάπη του λαού για το άθλημα. 

© zalgirioarena.lt

Με αυτή την εικόνα στο μυαλό γεννήθηκε η Zalgirio Arena, το σπίτι της Ζαλγκίρις του Κάουνας, της καλύτερης ομάδας μπάσκετ της Λιθουανίας, μιας κατασκευής εξ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενης από τον Δήμο του πόλης μέσω ευρωπαϊκών και κρατικών επιχορηγήσεων. 

Aπό τον Αυγούστο του 2011, στις όχθες του ποταμού Νέμαν βρίσκεται το μεγαλύτερο κλειστό στάδιο σε ολόκληρη τη Βαλτική. Ένα υπερσύγχρονο και πανέμορφο γήπεδο, αυτο που θα φιλοξενήσει το Final Four της Euroleague για το 2023, από τις 19 έως τις 21 Μαϊου. 

Οι Δήμαρχοι και ο… λαός

Τον καιρό που υπογράφηκαν οι συμφωνίες (τον Σεπτέμβριο του 2008), ο αρχιτέκτονας Ευγκένιους Μιλιούνας ανέλαβε το έργο και μπήκαν οι μπουλντόζες, Δήμαρχος ήταν ο Χριστιανοδημοκράτης Άντριους Κουπτσίνσκας, ο οποίος πλέον είναι βουλευτής του Λιθουανικού Κοινοβουλίου. 

Αυτός ήταν ανώτατος άρχων του Κάουνας και όταν ολοκληρώθηκε η ανοικοδόμηση και στα εγκαίνια στις 18 Αυγούστου του 2011.

© zalgirioarena.lt

Εδώ και μια επταετία τις κοινωνικές και οικονομικές τύχες της πόλης τις διαχειρίζεται ο Βισβάλντας Ματιγιοσάιτις, ο οποίος είναι από αυτούς που βλέπει το Final Four της Euroleague ως μία ευκαιρία να ανακτήσει τη δημοφιλία του. 

Ο 65χρονος, εκτός από δήμαρχος της πόλης είναι και γενικός διευθυντής της «Viciunai Group», ενός ομίλου εταιριών που κατά κύριο λόγο ασχολούνται με το εμπόριο ψαριών. Εκλέχθηκε πρώτη φορά το 2015 και μέχρι την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία ήταν αρκετά δημοφιλής. Είχε την εκτίμηση του συνόλου των κατοίκων, όχι απλώς των Σοσιαλδημοκρατών τους οποίους εκπροσωπεί. 

Από τη μέρα του πολέμου και έπειτα, το γεγονός ότι δεν σταμάτησε να συνεργάζεται επιχειρηματικά με τη Ρωσία έχει επηρεάσει την κοινή γνώμη.

© zalgirioarena.lt

Μπάσκετ, συναυλίες και… χόκεϊ

Για τον Ματιγιοσάιτις η Zalgirio Arena και η φιλοξενία του Final Four είναι η μεγάλη του ευκαιρία να ανακάμψει δημοσκοπικά. Το θέμα όμως, δεν είναι οι προσωπικές προσδοκίες και οι φιλοδοξίες του Δημάρχου. Το θέμα είναι ο λαός του Κάουνας και το υπερσύγχρονο γήπεδο που αν και δεν δημιουργήθηκε από ιδιωτική πρωτοβουλία, το διαχειρίζεται μία τέτοια (UBIG Investments Group) και η λειτουργία του αποτελεί πρότυπο για ολόκληρη την Ευρώπη. 

Εντός του παρκέ το επίπεδο και η ποιότητα κατασκευής είναι απίστευτη, στις κερκίδες που σε αγώνες μπάσκετ χωράνε έως και 15.000 φίλαθλοι άπαντες έχουν στη διάθεσή τους όλα τα κομφόρ. Όλες οι εγκαταστάσεις, οι σουίτες, τα vip, το εστιατόριο «SALA», το αμφιθέατρο και οι μπουτίκ, ολόκληρες οι εγκαταστάσεις θυμίζουν ατμόσφαιρα από… «άλλο πλανήτη». 

Όταν στο γήπεδο δεν παίζεται μπάσκετ, διεξάγονται αγώνες πυγμαχίας, χόκεϊ επί πάγου, βόλεϊ και χάντμπολ. Επίσης, η Zalgirio Arena φημίζεται για τις ηχητικές της εγκαταστάσεις. Έτσι, ένας βασικός λόγος (πέρα από το μπάσκετ) για να βρεθεί κανείς εκεί είναι οι συναυλίες.