Ο Ουόκαπ έχει... βρει το χέρι του και ο Μπαρτζώκας τρίβει τα δικά του! (vid)

Φωτ. IMAGO

Ο Ουόκαπ έχει... βρει το χέρι του και ο Μπαρτζώκας τρίβει τα δικά του! (vid)

Απόστολος Μαυράκης 15:09 - 13.11.2024 / Ανανεώθηκε: 15:10 - 13.11.2024

Ο Τόμας Ουόκαπ έχει βελτιώσει εντυπωσιακά τα ποσοστά του από το τρίποντο, όντας ταυτόχρονα «οικονομικός» στις προσπάθειές του, πράγμα που κάνει τον Γιώργο Μπαρτζώκα να... τρίβει τα χέρια του!

Ο ρόλος του Τόμας Ουόκαπ στον Ολυμπιακό τη φετινή σεζόν φαίνεται να έχει αλλάξει... δραματικά! Ο 31χρονος γκαρντ δίνει πλέον πολύ λίγη σημασία στο σκοράρισμα, ενώ ταυτόχρονα δείχνει να έχει το νου του στη δημιουργία, πράγμα το οποίο αποτυπώνεται και στη στατιστική του.

Ο Ουόκαπ μετράει συνολικά 41 πόντους στα εννέα πρώτα του ματς στη Euroleague, που μεταφράζονται σε 4,6 ανά παιχνίδι. Από την άλλη, έχει μοιράσει 53 ασίστ, με τον μέσο όρο του σε αυτήν τη στατιστική κατηγορία να φτάνει τις 5,9 τελικές πάσες ανά ματς.

Ο Ουόκαπ... μίλησε στο τέλος, ο Φουρνιέ «απασφάλισε» και ο Ολυμπιακός έφτασε στη νίκη - ανατροπή επί της Βιλερμπάν!
EUROLEAGUE

23:02 - 12.11.2024

Ο Ουόκαπ... μίλησε στο τέλος, ο Φουρνιέ «απασφάλισε» και ο Ολυμπιακός έφτασε στη νίκη - ανατροπή επί της Βιλερμπάν!

Για σχεδόν 38 λεπτά ο Ολυμπιακός κυνηγούσε την Βιλερμπάν στο ΣΕΦ, δέχθηκε 92 πόντους, ο Τεό Μαλεντόν έκανε ρεκόρ καριέρας στην Euroleague (31 πόντοι), αλλά τελικά οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν τους Γάλλους με 94-92 για την 9η αγωνιστική της Euroleague. O Τόμας Ουόκαπ έδωσε τις λύσεις στα τελευταία λεπτά, ο Εβάν Φουρνιέ έκανε τη διαφορά, αλλά πρώτος σκόρερ ήταν (και πάλι) ο Βεζένκοφ.

Όλες αυτές βέβαια για συνολικά 15 λάθη, συντελώντας σε μια αναλογία των 3,5 ασίστ για κάθε λάθος. Ο ίδιος βέβαια φαίνεται να κάνει λίγο από όλα, αφού επίσης μετράει 2,7 ριμπάουντ και 1,2 κλεψίματα, αλλά και 10,2 βαθμούς στην κλίμακα αξιολόγησης.

Η... οικονομία του αποτελεσματικού Ουόκαπ

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση φέτος με τον Ουόκαπ, είναι οι επιλογές του στην επίθεση. Ενώ την προηγούμενη σεζόν είχε έναν πιο all-around ρόλο και έπαιρνε πολλές προσπάθειες «πάνω» του, φέτος τον βλέπουμε τελείως διαφορετικό.

Είναι πολύ... οικονομικός στις προσπάθειές του και όπως είπαμε, δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στις ασίστ. Πέραν του ρόλου του δημιουργού, που ξεκλείδωσε φέτος ο Ουόκαπ, φαίνεται να αποκτά σιγά-σιγά και άλλη μια ιδιότητα, εκείνη του αποτελεσματικού.

Στα πρώτα εννέα του φετινά παιχνίδια, ο Ουόκαπ έχει 8/19 τρίποντα, με το ποσοστό του να φτάνει το 42,1%. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι το γεγονός πως το πρώτο του τρίποντο στη φετινή Euroleague το πέτυχε στο πέμπτο του παιχνίδι, κόντρα στη Μπάγερν.

Αυτό σημαίνει πως σημειώνει κατά μέσο όρο 1,8 τρίποντα στα τελευταία πέντε του παιχνίδια, ενώ μετράει ένα φοβερό 57% με 8/14 προσπάθειες. Όλα αυτά βέβαια, μετά το «κρύο» του ξεκίνημα με 0/5 στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια του.

Και μπορεί στα αντίστοιχα πρώτα του εννέα παιχνίδια στην περσινή σεζόν της Euroleague να έβαλε 5 παραπάνω τρίποντα, αυτό όμως έγινε παίρνοντας τις υπερδιπλάσιες προσπάθειες. Ο Ουόκαπ είχε 13/48 τρίποντα, με το ποσοστό του να φτάνει στο 27%.

Τα 11 κιόλας εξ αυτών, τα είχε βάλει... μαζεμένα στα πρώτα τέσσερα ματς του και για τα επόμενα πέντε παιχνίδια είχε μόλις 2/20! Στα συνολικά 40 ευρωπαϊκά του παιχνίδια δε, κατέγραψε ένα ποσοστό της τάξεως του 30% πίσω από τα 6,75, το οποίο προκύπτει από τα 51 εύστοχα τρίποντα σε 169 προσπάθειες.

Αυτό βέβαια αποτελούσε προϊόν της διαφορετικής προσέγγισης του περσινού Ολυμπιακού από τον φετινό, αφού τη σεζόν 2023/2024 είχαν ήδη αποχωρήσει από την ομάδα παίκτες όπως οι Βεζένκοφ και Σλούκας, οι οποίοι «έπαιρναν» αρκετές επιθέσεις.

Ο καταλυτικός ρόλος των Βεζένκοφ και Φουρνιέ

Φέτος, ο Ολυμπιακός έκανε ένα step-up και αναβάθμισε την ομάδα με δύο... killers, με την επιστροφή του Σάσα Βεζένκοφ και την προσθήκη του Φουρνιέ. Το δε πλέον βαθύ ρόστερ του Γιώργου Μπαρτζώκα δίνει χώρο και σε άλλους παίκτες να βάλουν το όνομά τους ψηλά στη λίστα των σκόρερ, ιδίως με την επιστροφή των δύο «πύργων» Φαλ και Μιλουτίνοφ, αλλά και την ύπαρξη παικτών όπως ο ΜακΚίσικ, ο Ντόρσεϊ και ο Πίτερς.

Ιδίως η συμβολή των Βεζένκοφ και Φουρνιέ στο σκοράρισμα είναι καταλυτική για τους ερυθρόλευκους, αφού συμβάλλουν περίπου στο 38% του μέσου όρου πόντων της ομάδας τους στη Euroleague, σκοράροντας και οι δύο μαζί 31,5 πόντους ανά ματς από τους συνολικούς 83,9.

Ο «άσφαιρος» Ουόκαπ που κάνει... μαγικά για τους συμπαίκτες του (vid)
EUROLEAGUE

18:00 - 09.11.2024

Ο «άσφαιρος» Ουόκαπ που κάνει... μαγικά για τους συμπαίκτες του (vid)

Ο Τόμας Ουόκαπ ήταν η ήρεμη δύναμη στο... οπλοστάσιο του Γιώργου Μπαρτζώκα κι ακόμη κι αν δεν κατάφερε να βρει σκορ προσέφερε άπλετη δημιουργία, ενώ πάντα είναι αποτελεσματικός στα αμυντικά του καθήκοντα.

Για αυτόν τον λόγο, ο νους του Ουόκαπ είναι περισσότερο συγκεντρωμένος στο να δει πρώτα έναν εκ των Βεζένκοφ ή Φουρνιέ ή να τροφοδητήσει κάποιον από τους ψηλούς τους, οι οποίοι χρησιμεύουν ως πολύ καλά «σκαλοπάτια». Ιδίως ο Φαλ, τείνει πολλές φορές να απασχολεί παραπάνω από έναν παίκτη, πράγμα που δημιουργεί ρήγμα στην αντίπαλη άμυνα και με την ευχέρεια που έχει στο να πασάρει βλέπει τους ελεύθερους συμπαίκτες του.

Αυτό βέβαια λειτουργεί καλά και για τον ίδιο τον Ουόκαπ, αφού η έμφαση που δίνουν οι άμυνες στους Φουρνιέ, Βεζένκοφ και τους ψηλούς του Ολυμπιακού, συμβάλλει -μοιραία- στο ρίσκο του να αφήνουν μόνους τους υπόλοιπους παίκτες των ερυθρόλευκων.

Χαρακτηριστικά είναι τα δύο τρίποντα που πέτυχε στο ματς με τη Βιλερμπάν την Τρίτη (13/11). Όπως παρατηρούμε στην πρώτη φάση του παρακάτω βίντεο, δύο παίκτες έχουν κλείσει τον Φουρνιέ, ενώ άλλοι δύο κλείνουν στον Μιλουτίνοφ με το που παίρνει τη μπάλα. Στις 45 μοίρες είναι στημένος και έτοιμος για τρίποντο ο Βεζένκοφ, ενώ στη γωνία ο Ουόκαπ.

Ο Σέρβος σέντερ προτιμά τη δεύτερη επιλογή, αφού αφενός ο Ουόκαπ είναι πιο μακριά -άρα και πιο δύσκολο για τους παίκτες της Βιλερμπάν να βγουν έγκαιρα πάνω του- και αφετέρου ο Εντιαγέ είχε δείξει ήδη πως θα έβγαινε πάνω στον Βεζένκοφ, ρισκάροντας το σουτ του Ουόκαπ.

Στο δεύτερο δε τρίποντό του, ο Ουόκαπ αποφασίζει να παίξει ένα pick n' roll με τον Βεζένκοφ. Ο Μαλεντόν, ο οποίος μαρκάρει τον Ουόκαπ, αφήνει αρκετό χώρο στον playmaker του Ολυμπιακού, δίνοντας περισσότερο βάση στο να αποτρέψει το σκριν και το ρολάρισμα του Βεζένκοφ. Αυτή η αντιμετώπιση βέβαια, άφησε άπλετο χώρο στον Ουόκαπ, τον οποίο δεν άφησε ανεκμετάλλευτο.

Μπες ΕΔΩ και βρες όλα τα video της EuroLeague!

Κάπως έτσι, καταλαβαίνουμε πως ο φετινός ρόλος του Τόμας Ουόκαπ στην επίθεση ίσως και να του ταιριάζει... γάντι. Μπορεί ο ίδιος να μη συμμετέχει τόσο πολύ στο σκοράρισμα, αλλά το γεγονός πως ταυτόχρονα δημιουργεί για τον εαυτό του και καταφέρνει να είναι αποτελεσματικός στις λίγες προσπάθειες που παίρνει, προσθέτει άλλο ένα... όπλο στη φαρέτρα του Γιώργου Μπαρτζώκα.