Ο Μπέρκε Μπουγιουκτουντσέλ βαδίζει στα χνάρια του Αλπερέν Σενγκούν και είναι το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ στην Τουρκία

Μπερκ Μπουγιουκτουντσέλ

Ο Μπέρκε Μπουγιουκτουντσέλ βαδίζει στα χνάρια του Αλπερέν Σενγκούν και είναι το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ στην Τουρκία

Χρήστος Τσάλτας 11:46 - 26.06.2023 / Ανανεώθηκε: 15:19 - 14.08.2024

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο U19 στην Ουγγαρία «λάμπει το άστρο του Μπέρκε Μπουγιουκτουντσέλ, για τον οποίο οι συστάσεις είναι πολύ καλές, καθώς θεωρείται το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ του τουρκικού μπάσκετ.

Πολλά μάτια είναι στραμμένα στην Ουγγαρία αυτές τις μέρες. Ο λόγος; Το Παγκόσμιο Κύπελλο U19 που διεξάγεται έως τις 2 Ιουλίου και στο οποίο μετέχουν μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου. Η παρουσία της Team USA αποτελεί κίνητρο από μόνη της, καθώς στις τάξεις των Αμερικανών υπάρχουν παίκτες που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά μελλοντικά prospects.

Μια από τις ατραξιόν του τουρνουά είναι ο Ισπανός άσος, Άιζαν Αλμάνσα, ο οποίος την τελευταία διετία έχει τραβήξει πολλά βλέμματα και αναμένεται να κάνει σύντομα το υπερατλαντικό ταξίδι για τις ΗΠΑ, είτε για το NCAA, είτε μελλοντικά για το ΝΒΑ.

Στα ουγγρικά παρκέ ωστόσο έχει μπει με φόρα και ένας παίκτης που απασχολεί έντονα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και «συστήνεται» στη μεγάλη σκηνή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Μπέρκε Μπουγιουκτουντσέλ είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της εθνικής ομάδας της Τουρκίας, η οποία στα 2 πρώτα παιχνίδια της στη φάση των ομίλων μετράει ισάριθμες νίκες απέναντι σε Αργεντινή και Κορέα. Και στα δύο παιχνίδια η παρουσία του φόργουορντ της Τόφας ήταν καθοριστική.

Μπερκ Μπουγιουκτουντσέλ @FIBA

Στην πρεμιέρα το κοντέρ έγραψε 11 πόντους, 13 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο και 3 τάπες, μετρώντας ωστόσο 2/7 σουτ. Στο παιχνίδι της δεύτερης αγωνιστικής το ποσοστό στα σουτ βελτιώθηκε (5/10, 50%), όμως το impact ήταν ακόμα πιο μεγάλο. 15 πόντοι, 13 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 1 κλέψιμο και 3 τάπες, με τον 18χρονο άσο να έχει μπει με το πόδι στο... γκάζι.

Στην γειτονική χώρα δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως ο άσος της Τόφας μπορεί να έχει την ίδια πορεία με τον Αλπερέν Σενγκούν, που πλέον είναι ένα από τα σημεία αναφοράς των Χιούστον Ρόκετς. Οι πληροφορίες του Sportal μάλιστα αναφέρουν πως για χάρη του Τούρκου φόργουορντ αρκετοί σκάουτ ομάδων του ΝΒΑ ταξίδεψαν στην Προύσα, αλλά και σε παιχνίδια που η Τόφας αγωνιζόταν εκτός Τουρκίας, για να παρακολουθήσουν δια ζώσης το παιχνίδι του.

Ένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στον Μπουγκιουκτοντσέλ είναι η αθλητικότητα και η ικανότητα στο ριμπάουντ. Βρίσκεται στο σωστό σημείο την σωστή στιγμή, ενώ έχει την ικανότητα να επηρεάζει το παιχνίδι με πολλούς τρόπους. Είτε με σκοράρισμα, είτε με δημιουργία (10 ασίστ σε 2 παιχνίδια ήδη), είτε με τα ριμπάουντ, είτε «σκεπάζοντας» το καλάθι (6 τάπες σε 2 αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο). Η πρώτη ύλη του Τούρκου φόργουορντ είναι αρκετά εντυπωσιακή και έχει τραβήξει τα βλέμματα.

Το αν θα υπάρξει συνέχεια το ξέρει μόνο ο ίδιος. Η παρουσία του ωστόσο στην Ουγγαρία προμηνύει πως κάτι πολύ μεγάλο μπορεί να συμβεί με την περίπτωσή του. Η οποία έχει ήδη μπει στις λίστες των σκάουτ του ΝΒΑ και αναμένεται να απασχολήσει ακόμα πιο έντονα τους επόμενους μήνες.

Tags: