Ο Τσεντί Οσμάν συγχρονίζεται με τον Αταμάν και προσθέτει στον Παναθηναϊκό... ατελείωτη ποιότητα (vids)
i

Τσεντί Οσμάν / © IMAGO

Ο Τσεντί Οσμάν συγχρονίζεται με τον Αταμάν και προσθέτει στον Παναθηναϊκό... ατελείωτη ποιότητα (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 13:02 - 07.09.2024 / Ανανεώθηκε: 18:25 - 07.09.2024

Στην Αναντολού Εφές ο Εργκίν Αταμάν και ο Τσεντί Οσμάν δεν συναντήθηκαν. Όταν ο ένας πήγαινε ο άλλος έφευγε, αλλά τώρα θα συνεργαστούν στον Παναθηναϊκό, καθώς ο Τούρκος φόργουορντ εγκαταλείπει το NBA και μεταφέρεται στους πρωταθλητές Ευρώπης που βάζουν κι άλλη λάμψη, αλλά και ποιότητα στο ρόστερ τους.

Όταν ο Εργκίν Αταμάν έφυγε για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 2001) από την Αναντολού Εφές το καλοκαίρι του 2010, τότε ήταν που εμφανίστηκε στην ομάδα της Κωνσταντινούπολης ο... ανερχόμενος Τσεντί Οσμάν. Κι όταν ο Τούρκος κόουτς επέστρεψε το 2017, αφού πρώτα έκανε τα περάσματά του από τους πάγκους της Μπεσίκτας και την Γαλατασαράι, ο συμπατριώτης του φόργουορντ -με τον οποίο βέβαια συνεργάστηκαν στην εθνική ομάδα- πήγε στο NBA.

Τώρα, οι δυο τους συναντιόνται στον Παναθηναϊκό, που βρίσκει έναν ακόμα παίκτη... πολυτελείας στον δρόμο για την Back to Back κατάκτηση της Euroleague. Ο μεγαλομέτοχος της ομάδας, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, πριν η ΚΑΕ ανακοινώσει τον παίκτη, το έκανε ο ίδιος με story στο Instagram, προκαλώντας... λάμψη και κρότους εντός και εκτός συνόρων.

Ο Γιαννακόπουλος προλόγισε την μεταγραφή, ενός παίκτης που διεκδίκησαν η Ρεάλ Μαδρίτης και οι Λος Άντζελες Λέικερς, αναφέροντας μεταξύ άλλων, πως «επειδή οι υπόλοιποι διεκδικητές της Euroleague δυνάμωσαν αρκετά φέτος έχω να ανακοινώσω πως ο Τσεντί Οσμάν είναι παίκτης του Παναθηναϊκού». Αποχαιρέτησε λέγοντας «καλό Σαββατοκύριακο» και πλέον αναμένεται με ενθουσιασμό, πέραν από την επίσημη ανακοίνωση της ΚΑΕ και ο ερχομός ενός παίκτη που έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να αναβαθμίσει ποικιλοτρόπως το παιχνίδι των πρωταθλητών Ευρώπης.

Μετά τον Λορέντζο Μπράουν και τον Ομέρ Γιουρτσεβέν το μεταγραφικό... καλό ξαφνικά τρίτωσε για τους «πράσινους»! Και δεν ήταν κάτι που αναμενόταν να συμβεί. Μόνο που ο Τσεντί Οσμάν αλλάζει όλες τις ισορροπίες. Ακόμα και τις στοιχηματικές αποδόσεις, μιας και οι περισσότεροι bookmakers όταν ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Εβάν Φουρνιέ τον έχρισαν φαβορί, αλλά τώρα έχει επέλθει ισορροπία στους «αιώνιους».

Τα αγωνιστικά στοιχεία του Οσμάν, που αντικατέστησε τον ΛεΜπρόν στην πρώτη πεντάδα των Καβς όταν ο Βασιλιάς έφυγε από το Κλίβελαντ

Γεννημένος στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας το 1995, από πατέρα με τούρκικη καταγωγή και μάνα από τη Βοσνία με... ρίζες από τη Σερβία, η φαμίλια του Οσμάν μετακόμισε όταν ο μικρός Τσεντί ήταν τεσσάρων ετών στο Σεράγεβο. Σχεδόν τρία χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, που ολοκληρώθηκε ουσιαστικά με την ειρηνευτική Συμφωνία του Ντάιτον την 1η Νοεμβρίου του 1995.

Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ ως παιδί στην ΚΚ Μπόσνα, αλλά στην Τουρκία άρχισε να εξελίσσεται και να μεταμορφώνεται σε έναν εκκολαπτόμενο NBAer. Ο Τσεντί Οσμάν το 2011, σε ηλικία 16 ετών κι ενώ είχαν μεταφερθεί οικογενειακώς (και πάλι) στην Κωνσταντινούπολη, εμφανίστηκε στην πρώτη ομάδα της Αναντολού Εφές. Τα πρώτα δύο χρόνια βέβαια, δόθηκε δανεικός για να κάνει το αγροτικό του στην γειτονική Πετρεβνίγιαλ, αλλά επέστρεψε το 2013 και μέχρι που έφυγε για το NBA έπαιξε 98 ματς στην Euroleague σε τέσσερις σεζόν με την Εφές.

Άρχισε να αναπτύσσεται αγωνιστικά, εν τω μεταξύ είχε γίνει επιλογή των Μινεσότα Τίμπεργουλβς στο Νο 31 του NBA Draft 2015 και το 2017 έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι!

Από τότε μέχρι την προ ωρών συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό, ο Οσμάν ήταν μόνιμος κάτοικος του «μαγικού πλανήτη». Δεν έπαιξε ποτέ με την ομάδα που τον επέλεξε στη λοταρία, τους Τίμπεργουλβς, αλλά άφησε το στίγμα του στον Κλίβελαντ Καβαλίερς. Έγινε Ιππότης το 2017 και σχεδόν μονομιάς απέκτησε σημαντικό ρόλο.

Στη rookie season του, το 2017-18, ήταν συμπαίκτης του ΛεΜπρόν Τζέιμς στην τελευταία του χρονιά στους Καβς και όταν την επόμενη ο Βασιλιάς έφυγε για το Λος Άντζελες και τους Λέικερς, ο Οσμάν έγινε ο βασικός σμολ φόργουορντ του Κλίβελαντ και τότε έκανε την καλύτερη σεζόν της επαγγελματικής του καριέρας.

Στο σύνολο της σεζόν 2018-19 κατέγραψε στη στατιστική του 13 πόντους, 4,7 ριμπάουντ και 2,6 ασίστ. Έπαιξε σε 76 ματς, τα 75 ως μέλος της πρώτης πεντάδας και είχε χρόνο συμμετοχής στα 32,2 λεπτά! Παράμεινε σε διψήφια επίπεδα παραγωγής πόντων μέχρι και την προτελευταία του χρονιά στο Κλίβελαντ, από το οποίο αποχώρησε πέρσι τέτοιον καιρό περίπου για να πάει στο Σαν Αντόνιο.

Ήταν η χρονιά που οι Σπερς υποδέχθηκαν τον Βικτόρ Ουεμπανιαμά και τα πάντα στην πόλη και την ομάδα άρχισαν να περιστρέφονται γύρω του. Ο νέος παίκτης του Παναθηναϊκού πάντως, είχε ρόλο και εκεί. Έπαιξε 72 ματς (τρία ως βασικός) για 17,6 λεπτά μέσο όρο και είχε 6,8 πόντους, 2,5 ριμπάουντ και 1,7 ασίστ, αλλά σουτάροντας με 38,9% από το τρίποντο.

Ο Τσεντί Οσμάν είναι ένας παίκτης που απειλεί από την περιφέρεια, είναι δυνατός στο drive και έχει βαθιά γνώση του παιχνιδιού. Με το μυαλό και το κορμί του παίζει... σκληρή άμυνα και γενικά στην Ευρώπη ειδικά έχει τη δυνατότητα να μεταμορφωθεί σε ηγέτη που ξέρει τι πρέπει να κάνει και πως πρέπει να το κάνει. Είτε έχει τη μπάλα στα χέρια του, είτε την έχει ο αντίπαλος.