Τσους Ματέο: Ο άνθρωπος που δεν έχασε την πίστη του ποτέ

Τσους Ματέο

Τσους Ματέο: Ο άνθρωπος που δεν έχασε την πίστη του ποτέ

Νίκος Καλαμπάκας 23:20 - 31.12.2023 / Ανανεώθηκε: 10:55 - 14.08.2024

Όταν ο Τσους Ματέο έπαιρνε τη θέση του Πάμπλο Λάσο στην άκρη του πάγκου της Ρεάλ Μαδρίτης, κανείς δεν φανταζόταν ότι από την πρώτη του σεζόν θα κατακτούσε την Ευρώπη. Το Sportal ξετυλίγει το χρονικό της αναβάθμισης του Ισπανού κόουτς και τα στοιχεία που τον οδήγησαν στην κορυφή της Euroleague.

Κάουνας, 20/5/2023. Ο Τσους Ματέο έχει στηθεί μπροστά στα μικρόφωνα μια μέρα πριν τον τελικό του Final 4 της Eurolegue. Είναι ήρεμος, μα συνάμε ευτυχισμένος. Στην πρώτη του χρονιά ως head coach της Ρεάλ Μαδρίτης, διεκδικεί το πλέον βαρύτιμο τρόπαιο κι όμως ο ίδιος είναι προσγειωμένος.

Στον ημιτελικό η «βασίλισσα» της Ευρώπης είχε επιβληθεί της μισητής αντιπάλου της, της Μπαρτσελόνα, ενώ είχε προηγηθεί η πιο επεισοδιακή σειρά στην ιστορία των playoffs της Euroleague, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης επέστρεψε από το 0-2 κόντρα στην Παρτίζαν και με τρεις νίκες βρέθηκε στη Λιθουανία:

«Όταν ξεκινήσαμε τα playoffs, είπαμε ότι θέλουμε πέντε νίκες για να πάρουμε την EuroLeague. Ήταν πολύ δύσκολο να κερδίσουμε στο Βελιγράδι. Μείναμε όμως ενωμένοι, παίξαμε καλό μπάσκετ και καταφέραμε να κερδίσουμε. Το τέταρτο παιχνίδι για μένα ήταν το χειρότερο. Όταν βρεθήκαμε στο -18 στο πέμπτο ματς, συνεχίσαμε να πιστεύουμε στην ανατροπή. Βρήκαμε την κατάλληλη στιγμή και το καταφέραμε. Αυτή η χημεία μεταξύ των παικτών με έκανε να νιώσω περήφανος, γιατί έμειναν όλοι μαζί όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Τώρα είμαστε ένα παιχνίδι μακριά από το στόχο μας. Έτσι σκεφτόμαστε. Ακόμα και στα άσχημα έχουμε ένα ξεκάθαρο στόχο. Όλα τα προβλήματα στη διάρκεια της διαδρομής μας έκαναν δυνατούς».

Με αυτές τις δηλώσεις και χαρακτηρισμούς που το στόμα του έσταζε... μέλι για τον Ολυμπιακό, ο προπονητής της Ρεάλ είχε δώσει το στίγμα για το πως πορευόταν η ομάδα του όλη τη σεζόν: Κάθε ματς ξεχωριστά, μέχρι την τελική νίκη.

Λίγες ώρες αργότερα ο Γιουλ σουτάρει μπροστά στον Φαλ, η μπάλα παίρνει μια εφιαλτική -πλέον- καμπύλη για τους φίλους του Ολυμπιακού και οι παίκτες της Ρεάλ βρίσκονται στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο Τσους Ματέο στην πρώτη του χρονιά ως head coach καταφέρνει να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Ρεάλ και οδηγεί την ομάδα του στη Γη της Επαγγελίας.

Όταν το καλοκαίρι αντικαθιστούσε τον Πάμπλο Λάσο στον πάγκο της Ρεάλ κανείς δεν φανταζόταν ότι η μετάβαση της ομάδας από έναν προπονητή που την είχε φάει με το... κουτάλι, στον βοηθό του, θα ήταν τόσο ομαλή.

Ο πράος χαρακτήρας του Ματέο, η σιγουριά που μετέδιδε στους παίκτες του και η φιλοσοφία του, είχαν ταιριάξει απόλυτα με την ομάδα, που ούτως ή άλλως ήξερε, απλά πλέον είχε γίνει ο «οδηγός» του.

Είχαν προηγηθεί οι πάγκοι της Σαραγόσα, της Φουενλαμπράδα και της Ουνικάχα μεταξύ άλλων, πριν επιστρέψει στη Ρεάλ Μαδρίτης για να γίνει βοηθός του Πάμπλο Λάσο.

Η οικογένειά του έχει γίνει ένας από τους μεγάλους πυλώνες του και αυτό αποδεικνύεται από τις πολλές φορές που η σύζυγός του, Βιβιάνα Κάλβο Ρίκο, συνόδευσε τον Ματέο σε ορισμένες από τις συναντήσεις του. 

Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, μαζί με τη σύντροφό του, έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη οικογένεια με επικεφαλής τους δύο γιους του, τον Χάιμε και τον Ντιέγκο. Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, ο Ματέο μοιράστηκε στιγμιότυπα των μικρών του στα κοινωνικά δίκτυα.

Για εκείνον η Ρεάλ Μαδρίτης, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ομάδα. Είναι σύμβολο του νικητήριου DNA. Αρωγοί στην επιτυχία της Ρεάλ υπήρξαν πολλοί: Οι βετεράνοι παίκτες της (Ρούντι, Σέρχι Ροντρίγκεθ, Κοζέρ και Γιουλ), αυτοί που έκαναν το step up (Χεζόνια), η σιγουριά του Ταβάρες κάτω από τα καλάθια και η αυτοπεποίθηση του Ουίλιαμς Γκος.

Πάνω από όλα, είναι το προφίλ του Τσους Ματέο που έλαμψε περισσότερο αυτές τις μέρες στο Κάουνας, ένας ήρεμος και πολύ θετικός κόουτς που δεν ξέφυγε ποτέ από το μονοπάτι που είχε χαράξει, παρά το... βουνό της κριτικής που στοίχειωνε τον άνδρα από τη Μαδρίτη για ένα μεγάλο μέρος της σεζόν, κάποιες φορές δικαιολογημένα και άλλες όχι τόσο.

Μετά την επιτυχία του, ως γνήσιος τζέντλεμαν απέδωσε τα εύσημα στον προκάτοχό του, ο οποίος έφυγε από τη Μαδρίτη «χτυπημένος» από την καρδιά του: «Ο Πάμπλο Λάσο μας έδειξε τον δρόμο», παραδέχτηκε.

Πάμπλο Λάσο: Από «βασιλιάς» στη Μαδρίτη, μονομάχος στο Μόναχο
EUROLEAGUE

20:52 - 31.12.2023

Πάμπλο Λάσο: Από «βασιλιάς» στη Μαδρίτη, μονομάχος στο Μόναχο

Το 2023 ήταν χρονιά αλλαγών για τον Πάμπλο Λάσο ο οποίος έπειτα από 11 χρόνια στη Μαδρίτη, πλέον αναζητά την τύχη του στο Μόναχο. Διαβάστε στο Sportal τη διαδρομή του Βάσκου κόουτς από τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Μπάγερν.

Για να φτάσει στην κορυφή, ο Ματέο όπως είχε δηλώσει έπρεπε να νικήσει τη... μπασκετική μηχανή που άκουγε πέρυσι στο όνομα Ολυμπιακός. Με τη δουλειά του, την ταπεινότητά του και και με την παρακαταθήκη που του είχε αφήσει ο Λάσο, ο προπονητής της Ρεάλ κατάφερε από την πρώτη του σεζόν να ξεχωρίσει και να περάσει στο πάνθεο της ομάδας. Η ιστορία του συνεχίζεται...