Ο Βούλγαρος και ο Ιάπωνας που απαρνήθηκαν το NBA: Η κοινή απόφαση των Βεζένκοφ και Ουατανάμπε, που έκαναν αυτό που έλεγε η καρδιά τους

Ο Βούλγαρος και ο Ιάπωνας που απαρνήθηκαν το NBA: Η κοινή απόφαση των Βεζένκοφ και Ουατανάμπε, που έκαναν αυτό που έλεγε η καρδιά τους

Γιώργος Γαβριλάκης 09:28 - 24.07.2024 / Ανανεώθηκε: 12:29 - 24.07.2024

Και οι δύο είχαν εγγυημένα συμβόλαια στα χέρια τους για τη νέα σεζόν του NBA. Ο Σάσα Βεζένκοφ και ο Γιούτα Ουατανάμπε όμως, προ της επιθυμίας τους να επιστρέψουν εκεί που νοιώθουν ότι ανήκουν, αρνήθηκαν σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια (συνολικά) και αποχαιρέτησαν τον «μαγικό πλανήτη». Οι Αμερικάνοι... απορούν με τις αποφάσεις τους, αλλά πέραν από τα χρήματα υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που επηρεάζουν τις ανθρώπινες επιλογές.

Κάποιοι θα έκαναν τεμενάδες, προσευχές, ακόμα και ξόρκια (αν χρειαζόταν) για να... ενισχύσουν τις ελπίδες τους ώστε να παίξουν στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Κάποιοι άλλοι όμως, δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν τα πάντα, απλώς και μόνο για να κοκορεύονται πως ανήκουν στο NBA.

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και ο Σάσα Βεζένκοφ επέλεξε τη... δεύτερη. Το ίδιο είχε κάνει, χρονικά πιο νωρίς από τον Βούλγαρο, που μόνο τα τυπικά μένουν για να επιστρέψει στον Ολυμπιακό, ένας Ιάπωνας: Ο Γιούτα Ουατανάμπε, πριν καν ολοκληρωθεί η σεζόν 2023-24, είχε εξηγήσει στους Μέμφις Γκρίζλις πως δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει την option που είχε στα χέρια του για μονοετή επέκταση συμβολαίου.

Ο 29χρονος φόργουορντ από την Γιοκοχάμα, με το... φαρμακερό μακρινό σουτ, έπαιξε στο NBA από το 2018 μέχρι προσφάτως. Η πρώτη και τελευταία του ομάδα ήταν οι Γκρίζλις, ενώ στο μεσοδιάστημα αγωνίστηκε με τους Τορόντο Ράπτορς, τους Μπρούκλιν Νετς και τους Φοίνιξ Σανς.

Στο Μέμφις θα ήταν χαρούμενοι αν θα τον είχαν και τη νέα αγωνιστική περίοδο (2024-25) μαζί τους, αλλά ο Ουατανάμπε ανήκει ήδη στους Τσίμπα Τζετς Φουναμπάσι. Επέστρεψε στην Ιαπωνία για να συνεχίσει την επαγγελματική του καριέρα, αφού πρώτα εκπροσωπήσει τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και θα πάρει αρκετά χρήματα για να λάβει μέρος στην εγχώρια λίγκα που συνεχώς αναβαθμίζεται και «κλέβει» παίκτες ακόμα και από την Euroleague. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του διεθνούς Γερμανού σέντερ, Γιοχάνες Τίεμαν, ο οποίος έφυγε από την Άλμπα Βερολίνου, αν ήθελε θα έβρισκε για πλάκα συμβόλαιο σε κάποια άλλη ομάδα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης, αλλά επέλεξε την Άπω Ανατολή για το επόμενο επαγγελματικό του ταξίδι.

Επιστρέφοντας στην περίπτωση Ουατανάμπε αξίζει να σημειωθεί πως αν ήθελε θα μπορούσε τη νέα αγωνιστική περίοδο να πάρει τα περισσότερα λεφτά που προβλέπονταν σε ολόκληρη την NBA πορεία του, αλλά δεν το έκανε. Έχει βγάλει 6,4 εκατομμύρια στο ΝΒΑ από το 2020 και για το 2024-25 είχε την επιλογή να εισπράξει άλλα 2,6. Δεν θα το κάνει όμως, αφού επέλεξε να μείνει ελεύθερος και να επαναπατριστεί.

Ακόμα πιο... εκκωφαντική για τους Αμερικάνους, που δεν συνηθίζεται να αγνοούνται από αθλητές οι οικονομικές τους προσφορές και οι προκλήσεις που δημιουργεί το NBA, ήταν η απόφαση του Σάσα Βεζένκοφ να αποχωρήσει, παρά το γεγονός ότι επίσης είχε εγγυημένο συμβόλαιο για τη νέα αγωνιστική χρονιά. Και μάλιστα για υπερδιπλάσιο ποσό από αυτό του Ουατανάμπε.

Επίσης, ο 29χρονος Βούλγαρος, χρειάστηκε να πείσει τους Τορόντο Ράπτορς να τον αποδεσμεύσουν για να κάνει την επιθυμία του πράξη και σε λίγες ώρες θα γίνει ξανά παίκτη τους Ολυμπιακού.

Αν έμενε στο NBA για μία ακόμα χρονιά θα έπαιρνε 6,7 εκατομμύρια δολάρια (μεικτές αποδοχές) από την ομάδα του Καναδά, που τον απέκτησε με ανταλλαγή από τους Σακραμέντο Κινγκς έπειτα από την πρώτη και μοναδική χρονιά του στην ομάδα της Καλιφόρνιας. Αντ' αυτού τους εξήγησε πως δεν επιθυμεί να δοκιμάσει την τύχη του μαζί τους κι έτσι, μετά από μία σύνθετη διαδικασία, αφέθηκε ελεύθερος. Θυσίασε το σημαντικό χρηματικό ποσό για να επιστρέψει στην Ελλάδα και τους «ερυθρόλευκους», που βέβαια δεν θα τον αφήσουν να... πεινάσει. Άλλωστε το πενταετές συμβόλαιο που του προσφέρουν θα τον κάνουν έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στην ιστορία τους!

Όπως και να έχει όμως, δύο παίκτες με (εγγυημένο) συμβόλαιο στο NBA, συνολικής αξίας σχεδόν 10 εκατομμυρίων δολαρίων (9,3 για την ακρίβεια), έριξαν... μαύρη πέτρα πίσω τους, έτσι ώστε να ζήσουν αυτό που θεωρούν πως ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητά και τις επιθυμίες τους. Γεγονός εντυπωσιακό και σπάνιο. Ειδικά για τον Αμερικάνικο «μαγικό πλανήτη» που λειτουργεί με το σκεπτικό πως τα λεφτά, εκτός του ότι φέρνουν την ευτυχία, ελέγχουν και τα πάντα στο πέρασμά τους...