24 χρόνια από το... «κάρφωμα του θανάτου» του Κάρτερ! (vid)

Φωτ. IMAGO

24 χρόνια από το... «κάρφωμα του θανάτου» του Κάρτερ! (vid)

Απόστολος Μαυράκης 16:36 - 25.09.2024 / Ανανεώθηκε: 16:40 - 25.09.2024

Σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια, ο Βινς Κάρτερ μας προσέφερε ένα από τα πιο iconic καρφώματα της ιστορίας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ.

Ήταν 25 Σεπτεμβρίου του 2000, όταν ο Βινς Κάρτερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ προέβη σε ένα από τα καλύτερα καρφώματα της ιστορίας -αν όχι στο καλύτερο. Αυτό, το πέτυχε κόντρα στην Γαλλία και συγκεκριμένα... πάνω από τον Φρέντερικ Βάις.

Ο «δευτεροετής» μέχρι τότε στον μαγικό κόσμο του NBA, Κάρτερ, είχε μόλις κλέψει την μπάλα και ερχόμενος ορμώμενος και με φόρα από την αμυντική του ενέργεια, πάτησε δυναμικά στα δυο του πόδια και... υπερυψώθηκε από το έδαφος, περνώντας πάνω από τον «άτυχο» Βάις. Μόνο που ο «πύργος» της Γαλλίας είχε ύψος 2,18, ενώ ο Κάρτερ ήταν κατά 20 πόντους κοντύτερός του.

Παρόλα αυτά, ο Κάρτερ κατάφερε να μας χαρίσει αυτό το ασύλληπτο highlight, το οποίο όπως έχει δείξει η ιστορία, έχει «καπελώσει» τόσο την νίκη των ΗΠΑ σε εκείνο το ματς με 106-94 όσο και την γενικότερη επιτυχία της Team USA στους συγκεκριμένους Ολυμπιακούς Αγώνες με το τρίτο τους χρυσό μετάλλιο. Σημειωτέο πως ο Βινς Κάρτερ βρισκόταν τότε στην ηλικία των 23 και την προηγούμενη χρονιά μάλιστα είχε αναδειχθεί rookie της χρονιάς στο NBA.

Εκείνη την χρονιά ο Κάρτερ τελούσε την θητεία του στους Ράπτορς, ενώ 4 χρόνια μετά ακολούθησε άλλα μονοπάτια στο Νιού Τζέρσει και τους Νετς. Εκεί έμεινε για 5 χρόνια και μετά δοκίμασε αρκετές ομάδες, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να στεριώσει και να διακριθεί για τα καλά σε κάποια εκ των Μάτζικ, Σανς, Γκρίζλις, Μάβερικς και Χοκς.

Μπορεί ομαδικά να μην κατάφερε πολλά, ωστόσο σε ατομικό επίπεδο ο Κάρτερ έχει κάποια πράγματα να... αφηγείται στα εγγόνια του. Ο ίδιος συμμετείχε 8 σερί χρονιές στο All-Star Game του NBA (2000-2007), κέρδισε τον διαγωνισμό καρφωμάτων του 2000, ενώ όπως προαναφέρθηκε, αναδείχθηκε ως ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος της χρονιάς την χρονιά του 1999. Τέλος, την επόμενη χρονιά (2000) ήταν μέλος της τρίτης καλύτερης πεντάδας του NBA.