Ζαγκλής: «Έχουμε δρόμο να καλύψουμε με την Ευρωλίγκα, αλλά έχει γίνει ένα πολύ καλο πρώτο βήμα»

Χρήστος Τσάλτας 10:57 - 10.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:36 - 14.08.2024

Ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, έκανε τον απολογισμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Μανίλα, αναφέρθηκε σε πολλά καυτά θέματα γύρω απ΄οτο το άθλημα και επεσήμανε πως έχει ήδη γίνει ένα καλό πρώτο βήμα με την Ευρωλίγκα.

Αποστολή στη Μανίλα

Λίγο πριν απ΄οτις μάχες των μεταλλίων, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA, ο Ανδρέας Ζαγκλής έκανε τον απολογισμό του τουρνουά, αναφέρθηκε στην απήχηση που υπ΄ξηρξε μέσα από τα social media, ενώ στάθηκε σε πολλά «καυτά» θέματα, όπως η επιθυμία παικτών από τις ΗΠΑ, που΄εχουν παίξει στην Team USA να αγωνιστούν για τις Μπαχάμες, αλλά και η επικοινωνία της παγκόσμνιας ομοσπονδίας με την Ευρωλίγκα.

Όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Ανδεέας Ζαγκλής στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου του Παγκοσμίου Κυπέλλου:

«Ευχαριστούμε που είστε εδώ και κάνατε το ταξίδι για εδώ. Τι τουρνουά είχαμε σε Τζακάρτα, Οκινάουα και Μανίλα. Για πρώτη φορά το τουρνουά εξαπλώθηκε σε 3 χώρες. Καταγράψαμε ρεκόρ στην Philippine Arena. Στην Οκινάουα το 80% ήταν γεμάτο στα γήπεδα, στην Τζακάρτα το 60% και περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα στη Μανίλα. Πάνω από 40% στη Σλοβενία είδε το Σλοβενία-Καναδάς. Είμαστε χαρούμενοι για τα αποτελέσματα στα σόσιαλ μίντια. Πάνω από 10 δις αντιδράσεις, διπλάσεις από την Κίνα. Τριπλασιάσαμε τις προβολές βίντεο και αυτό είναι πολύ σημαντικλο για το μέλλον. 

Οι λογαριασμοί της ΦΙΜΠΑ είχαν πάνω απο 2 εκατ. νέους followers. 16 ομάδες δεν είχαν καμία μεταφορά και οι άλλες ομάδες ήρθαν στη Μανίλα με πτήσεις τσάρτερ. Φροντίσαμε για τους παίκτες και είχαν μια μέρα ρεπό. Δεν υπήρχαν back to back αγώνες με εξαίρεση το πρώτο παιχνίδι κατάταξης. Κάθε παίκτης έμεινε σε δικό του δωμάτιο, που φρόντισε η FIBA με τους διοργανωτές. Σε ξενοδοχείο υπήρχε και κομμωτήριο για τους παίκτες. Ευχαριστούμε τις κυβερνήσεις και τις ομοσπονδίες των χωρών για την ευθύνη. Είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα. Ο Ντιρκ Νοβίτσκι επισκέφτηκε τα ξενοδοχεία σε Οκινάουα και Μανίλα και μας έδωσε συμβουλές για το τι να προσέξουμε. Είμαστε χαρούμενοι για τις αντιδράσεις των παικτών. Συλλυπητήρια στην ομοσπονδία της Δομινικανής Δημοκρατάς και ταχεία ανάρρωση στον Μπόρισα Σίμανιτς».

Για το πόσο σημαντικό είναι για τη FIBA να υπάρχουν διαφορετικές ομάδες ως πρωταγωνίστριες. «Είναι εξαιρετικό να έρχονται οι ομάδες και να παίζουν σε υψηλό επίπεδο. 9 από τις 32 ομάδες που ήρθαν εδώ δεν έπαιξαν στο προηγούμνεο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό λέει πολλά. Είδαμε υψηλού επιπέδου μπάσκετ. Σε ημιτελικό είδαμε 220+ πόντους που δεν το βλέπουμε συχνά. Το αποτέλεσμα ήταν απρόβλεπτο. Κοιτάμε πολύ πώς η χώρα ξεπερνάει τα όριά της. Όταν πάμε στην τελική φάση ΄που τα παιχνίδια κρίνονται στην τελευταία κατοχή δείχνει την εξέλιξη του μπάσκετ. Όταν δίνεις την ευκαιρία σε μια ομοσπονδία και στους παίκτες, παίζουν σε υψηλό επίπεδο. Αυτό που μας νοιάζει είναι ότι όταν κάποιος παίζει καλύτερα από σένα, σε κάνει καλύτερο. Και αυτό είναι που κρατάμε»

Για τον Μπορισα Σίμανιτς και πώς αντέδρασε η ΦΙΜΠΑ σε αυτό: «Αυτό που συνέβη ήταν μία στο δις το πώς έγινε. Η ΦΙΜΠΑ επέλεξε συγκεκριμένο νοσοκομείο. Έφερε ιατρικό επιτελείο υψηλού επιπέδου. Ο γιατρός της ομάδας της Σερβίας είναι μέλος στην ΦΙΜΠΑ και είχε σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό. Ενεργοποιήσαμε όλες τις πηγές που είχαμε. Τις πρώτες ώρες πήραμε τα αναγκαία μέτρα για να βοηθήσουμε. Από την πλευρά μου είμαι αφοσιωμένος να μην κάνω πολλά σχόλια για την υπόθεση. Ο παίκτης είναι ασφαλισμένος, έχουμε καλή επικοινωνία με την ομοσπονδία και ευχαριστώ δημόσια τ

Για την κίνηση του Λούκα Ντόντσιτς περί χρηματισμού στον προημιτελικό της Σλοβενίας με τον Καναδά. «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε πολλα για το θέμα αυτό. Η ζωή προχωράει, οι παίκτες και οι διαιτητές είναι κομμάτια του αγώνα, οπότε προχωράμε».

Για το θέμα των Αμερικανών που εντάσσονται στην εθνική των Μπαχαμών και τι σκέφτεται η ΦΙΜΠΑ: «Σαν τακτική αποφεύγουμε να κάνουμε τοποθετήσεις για τη διαθεσιμότητα παικτών. Το σκεφτόμαστε γιατί δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουν οι παίκτες και δεύτερη εθνική ομάδα γιατί αυτό θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας».

Για το αν υπάρχει η σκέψη να διεξαχθεί το Προολυμπιακό σε διαφορετικά μέρη: «Αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις του συμβουλίου. Θα ήταν καλό να εξαπλωθεί αλλά θα δούμε τις συνθήκες και πόσο σημαντικό είναι να έχουμε καλές συνθληκες. Θα είμαστε λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις συζητήσεις με τους παίκτες θέλαμε να αποφύγουμε αυτό που έγινε το 2012. Δίνουμε οξυγόνο όσον αφορά το κενό. Η ΦΙΜΠΑ θα αποφασίσει όσον αφορά την πολιτική σε αυτό το κομμάιτ. Θα δούμε σε αυτό το κομμάτι».

Για τις επαφές της ΦΙΜΠΑ με την Ευρωλίγκα: «Η ΦΙΝΠΑ έχει καταστήσει σαφές ότι έχει τη διάθεση να καθλισει και να βρει τρόπο. Κάναμε ένα πρώτο βήμα στο Τόκιο. Φέραμε το ΝΒΑ σε αυτή τη συζήτηση και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Παγκόσμιο γίνεταιμια εβδομάδα νωρίτερα γιατι οι ομάδες το ζητησαν. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι και θέλουμε να υπάρχει αξιοπιστία στις ομάδες. Οι ομάδες καταλαβαίνουν ότι πρέπει να υπάρχει μια καλή επιχείρηση. Οι συζητήσεις των τελευταίων 18 μηνών δεν ήταν συνεπείς λόγω 3 διαοφρετικών CEO αλλά συνεχίστηκαν οι καλές συζητήσεις με τον κ.Γκλίκμαν και τον κ.Μοτεγιούνας. Έγινε ένα πραγματικά καλο βήμα στη στωστή κατεύθυνση. Έχουμε δρόμο να καλύψουμε, αλλά είμαι αισιόδοξος γιατί είμαι εδώ για να ακούσω τις ομάδες και να βρούμε τρόπο. Πρέπει να βρούμε τρόπο να αποφύγουμε το overlap. Έχουμε σπουδαία παιχνίδια τον Φεβρουάριο που θα βοηθλησουν τις ομάδες και θα επωφεληθούν όλοι και θα έχουν κόσμο στις κερκίδες. Υπάρχει σκληρή δουλειά να κάνουμε και θα είναι διπλή»

Για το γεγονός ότι δεν υπήρχε sold out και τα εισιτήρια ήταν ακριβά για τον κόσμο στη Μανίλα: «Η τιμή του εισιτηρίου καθορίζεται από τους διοργανωτές. Ήμουν κάποιες φορές στο γήπεδο. Το πρώτο διάζωμα ήταν γεμάτο, το δεύτερο και το τρίτο όχι. Όταν παίζει η εθνική ομάδα της χώρας έιναι δύσκολο να γεμίσεις άλλο γήπεδο γιατί το βλέπεις στο κινητό ή στην τηλεόραση. Θα μπορούσαμε να έχουμε λίγο μεγαλύτερη προσέλευση, αλλά είμαστε πολύ χαρούμενοι για την προσέλευση του κόσμου. Στο ξεκίνημα τα γήπεδα ήταν άδεια τα γήπεδα και μετά το ημίχρονο γέμιζαν. Σε κάποιες κατηγορίες δεν ήταν σωστή η κρίση μας και είναι κάτι που θα εξετάσουμε για την Ντόχα, όπου θα γίνουν εκεί όλα τα παιχνίδια στην ίδια χώρα. Οι ομαδες περιμένουν μέχρι την κλήρωση για να δουν πού θα παίξουν και πού θα βρίσκονται».

Για το παιχνίδι Γερμανίας-Ιαπωνίας που ανακοινώιθηκε sold out αλλά υπήρχαν άδειες εξέδρες. «Είμαστε χαρούμενοι όταν πουλάμε όλα τα εισιτήρια. Δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση για το παιχνίδι αυτό ίσως είναι οι καιρικές συνθήκες, ίσως είναι ότι ο κόσμος τελευταία στιγμή σκέφτεται να μην πάει. Θα το εξετάσουμε βάζοντας ανθρώπους στα γήπεδα. Για να είμαι ειλικρινης δεν θυμάμαι άδειες κερκίδες στο παιχνίδι αυτό».

Γισ την διοργάνωση στη Μανίλα και το θέμα των νατουραλιζέ: «H Μανίλα ήταν εξαιρετικός διοργανωτής. Δεν μπορούμε να βρούμε καλύτερο διοργανωτή στον κόσμνο, πόσο φιλικοί ήταν οι άνθρωποι και όλη η πόλη. Μας υποδέχτηκαν όλους πολύ καλά, οι εθελοντές φρόντιααν τα πάντα και είμαστε ευγνόμονες. Για τους νατουραλιζέ θα ισχύσει ο ίδοος κανόνανς για 1 νατουραλιζέ. Αυτός ο κανόνας είναι εκεί και δεν θα γίνουν 2, δεν θα γίνουν μηδέν. Ο κανόνας της FIBA είναι ο πιο σταθερός και δεν είναι πιο χαλαρός. Κάνουμε δουλειά σε αυτό το κομμάτι, επενδύουμε, εξελίσσουμαι παίκτες. Ξέρω ότι κάποιες ομοσπονδίες σκέφτονται έτσι».

Για η διαθεσιμότητα παικτών από το ΝΒΑ στην Team USA και πόσο το σκέφτονται στην FIBA για τις διοργανώσεις του καλοκαιρού: «Είναι δύσκολο γιατί πήραμε μια απόφαση να έχουμε ένα καλοκαίρι ελεύθερο. Το 2026 είναι καλοκαίρι του παγκοσμίου κυπέλλου γυναικών. Έχουμε 2 μεγάλα event με τους Ολυνμπιακούς Αγώνες το 2024, το παγκόσμιο Κύπελλο που είναι η καρδιάα για εμάς και είναι το πιο δύσκολο τουρνουά να κερδίσεις. Ο δρόμος για τους Ολυμπιακούς κάνει το τουρνουά ακόμα πιο δύσκολο. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα μετάλλια, αλλά και με τα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμα και στα τελευταία παιχνίδια κατάταξης οι ομάδες τα έδιναν όλα για ένα εισιτήριο σε Ολυμπιακούς και Προολυμνπιακό. Μόνο 2 μεγάλες διοργναώσεις γίνονται κάθε 4 χρόνια. Όπου κι αν έχουμε τους παίκτες διαθέισμους θα παρέχουμε το καλύτερο δυνατό. Είμαστε χαρούμενοι για την διαθεσιμότητα που είχαμε και θέλουμε να τους κάνουμε να επιστρέψουν στις διοργανώσεις μας».