Σαρικόπουλος: «Δεν υπάρχει ανίκητη ομάδα για την Εθνική»

Σαρικόπουλος: «Δεν υπάρχει ανίκητη ομάδα για την Εθνική»

Sportal newsroom 16:56 - 29.07.2024 / Ανανεώθηκε: 16:56 - 29.07.2024

Η Εθνική ομάδα δίνει το δικό της «αγώνα» στα παρκέ της Λιλ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο General Manager του Ηρακλή, Ζήσης Σαρικόπουλος, μίλησε για την προσπάθεια της γαλανόλευκης, αλλά και τις κινήσεις του Γηραιού το καλοκαίρι.

Όσα είπε ο Ζήσης Σαρικόπουλος στο EOK WebRadio:

Για το ματς της Εθνικής Ανδρών με τον Καναδά: «Έχουμε την τύχη, που είναι πολύ μεγάλη υπόθεση, να βρισκόμαστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 16 χρόνια, αλλά και την ατυχία να έχουμε τον πιο δύσκολο όμιλο της διοργάνωσης. Από ‘κει και πέρα, ο Καναδάς, που είναι στα αυτιά πολλών υποτιμημένος, γιατί μιλάμε για μια ομάδα που όλοι είναι NBA, είναι μια πολύ καλή ομάδα με franchise παίκτες στις ομάδες τους και ουσιαστικά νομίζω ότι ήταν το φαβορί στο δικό μας παιχνίδι. Νομίζω μπορούμε να κρατήσουμε πολλά πράγματα. Σίγουρα θέλαμε τη νίκη και σίγουρα φτάσαμε πολύ κοντά δύο-τρεις φορές και λεπτομέρειες δε μας άφησαν να “κλέψουμε” το ματς, γιατί ήταν ένα παιχνίδι που “κυνηγούσαμε” απ’ την αρχή, δεν προηγηθήκαμε ποτέ. Δεν εγκαταλείψαμε ποτέ, παρ’ όλο που δεν προηγηθήκαμε και ήμασταν αρκετά άστοχοι θεωρώ. Η προσέγγιση του παιχνιδιού ήταν αρκετά σωστή. Ήμασταν αρκετά physical από το πρώτο εξάλεπτο του αγώνα και μετά, γιατί ο Καναδάς μπήκε πολύ δυναμικά και έθεσε τα όρια του ματς ως προς το physicality. Νομίζω δεν μπορούσαμε να κοιτάξουμε τη νίκη ή το κάτι παραπάνω με την αστοχία που είχαμε και την αστοχία στις βολές. Μπήκαμε αρκετά νωρίς και στα τέσσερα δεκάλεπτα στο μπόνους, αλλά ήμασταν αρκετά άστοχοι από τις βολές. Επομένως, σε ένα τέτοιο δύσκολο παιχνίδι αν δεν έχεις ευστοχία και μετά αν δεν έχεις ευστοχία στο κομμάτι των ελευθέρων βολών είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες για να κερδίσεις. Αυτό που κρατάμε είναι ότι αυτή η ομάδα μπορεί να κοιτάξει όλες τις Εθνικές στα μάτια. Έχει να κάνει σε τι μέρα θα βρεθούμε και τι ευστοχία θα έχουμε από την περίμετρο. Ακόμα είναι πολύ νωρίς, ο δικός μας όμιλος θα έχει πολύ ενδιαφέρον».

Για το ξεκίνημα στο ματς με τον Καναδά: «Ήμασταν λίγο “μουδιασμένοι” στην αρχή. Είναι φυσιολογικό, σε πρεμιέρα μια τέτοιας διοργάνωσης. Δε νομίζω ότι αυτό θα υπάρχει αύριο (30/07) στον ίδιο βαθμό. Επειδή μπήκαμε λίγο νωθρά νομίζω θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι σε αυτό. Το 1ο ημίχρονο δεν ήταν πολύ καλό, αλλά δεν ήταν και τραγικό, απλά ήμασταν άστοχοι. Και οι Καναδοί έπαιξαν πολύ καλή άμυνα, μας ανάγκασαν σε αρκετές κακές επιλογές και σουτ υπό πίεση. Από ‘κει και πέρα, εξαρτάται και από εμάς, από τη δική μας προσέγγιση».

Για τον «refuse to lose» χαρακτήρα της Εθνικής: «Είναι το πιο σημαντικό. Η άποψή μου είναι ότι η Εθνική έχει παιδιά που αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο, δε χρειάζονται έναν προπονητή να τους μάθει μπάσκετ. Χρειάζονται έναν άνθρωπο και μια προσωπικότητα να εμπνέει σεβασμό και ο παίκτης να γουστάρει να παίζει για αυτόν. Ο Σπανούλης νομίζω ότι έχει περάσει αυτήν τη νοοτροπία, ότι παλεύουμε το παιχνίδι 40 λεπτά ό,τι και να γίνει. Γιατί οι 12 πόντοι ουσιαστικά για να το πας εκεί που θες είναι 3-4 κατοχές. Εγώ αυτό που βλέπω, η διαφορά, είναι ως προς το approach του παιχνιδιού. Δηλαδή πώς η Εθνική μπαίνει μέσα στο παιχνίδι και, πέρα από την συγκέντρωση που έχει, τα παιδιά θέλουν όλα να είναι εκεί και δίνουν παραπάνω απτό 100% και νομίζω αυτό είναι ξεκάθαρα θέμα προπονητή και staff».

Για την Ισπανία: «Είναι εντελώς διαφορετικό παιχνίδι. Σίγουρα η προσέγγιση θα είναι ίδια, πάντα υπάρχουν κάποια κοινά σημεία και στην φιλοσοφία του προπονητή. Από ‘κει και πέρα, υπάρχουν διαφορές. Σε ένα τέτοιο τουρνουά δεν έχεις πάρα πολύ χρόνο να αλλάξεις πολλά πράγματα. Επιθετικά δεν νομίζω να δούμε πολλά διαφορετικά πράγματα. Οι ρόλοι των παιδιών στο επιθετικό κομμάτι είναι ξεκάθαροι. Η Ισπανία έχει άλλα στοιχεία. Καμία ομάδα δεν είναι ανίκητη, θεωρώ ότι καμία ομάδα δεν υπάρχει στο τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων που δεν μπορούμε να τη κερδίσουμε αν είμαστε εμείς όπως πρέπει. Σίγουρα οι ΗΠΑ είναι η πιο δυνατή, γιατί έχει κατεβάσει όλους τους παίκτες, αλλά δε μπορούμε να προσεγγίσουμε κανένα παιχνίδι με το “πόσους θα φάμε σήμερα”. Σίγουρα και ο κόουτς Σπανούλης δεν προσεγγίζει κανένα παιχνίδι έτσι, όποιον και να έχει αντίπαλο».

Για την πίεση της Εθνικής: «Όλοι αυτοί οι παίκτες που είναι στην Εθνική είναι υψηλού επιπέδου και ξέρουν να διαχειρίζονται την πίεση. Σίγουρα είναι κάτι καινούριο, γιατί κάποια από αυτά τα παιδιά δεν είχαν και μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν ξανά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι ένα γεγονός το οποίο σίγουρα προσκαλεί ένας ενθουσιασμό και έναν υπερβάλλοντα ζήλο, αλλά νομίζω ότι όλα αυτά τα παιδιά είναι σε επίπεδο να το διαχειριστούν αυτό και σε αυτό το κομμάτι παίζει μεγάλο ρόλο ο προπονητής και το staff».

Για την αθλητικότητα: «Σίγουρα παίζει και η αθλητικότητα ρόλο. Όπως πάει το μπάσκετ δε μπορείς να μην έχεις αθλητικότητα. Το μπάσκετ αλλάζει και θα αλλάζει συνέχεια. Εννοείται πως στο σημερινό μπάσκετ χρειάζεται η αθλητικότητα. Εμείς ανέκαθεν υστερούσαμε, όμως υπερτερούσαμε σε άλλα στοιχεία. Νομίζω σε αυτό το κομμάτι είμαστε αρκετά καλύτερα».

Για τον Ηρακλή και τις μεταγραφές: «Έχουμε κι άλλες μεταγραφές. Οι κινήσεις πλέον είναι πιο μετρημένες και πιο ουσιαστικές για να δούμε ποια είναι τα κομμάτια που λείπουν και χρειαζόμαστε, αλλά σε σχέση με τον χρόνο που βρίσκεται η ομάδα είμαστε πολύ καλά. Είναι μια με δύο προσθήκες που θα γίνουν τις επόμενες μέρες».