Έφτασε ο κόμπος στο χτένι για τους κατάκοπους ποδοσφαιριστές!

Φωτ. IMAGO

Έφτασε ο κόμπος στο χτένι για τους κατάκοπους ποδοσφαιριστές!

Sportal newsroom 12:43 - 23.09.2024 / Ανανεώθηκε: 12:43 - 23.09.2024

Αρκετοί ποδοσφαιριστές έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για τους πολλούς αγώνες και σκέφτονται ακόμη και να κάνουν απεργία.

Στην αρχή ήταν μονάχα μερικές φωνές, σκόρπιες. Όχι δυνατές. Ένα «δεν πάει άλλο» ίσα ίσα που ψέλλισαν – τουλάχιστον έτσι το αντιληφθήκαμε ρίχνοντας ματιές στο στοιχημα live.

Έως ότου ο 28χρονος σταρ της Μάντσεστερ Σίτι, Ρόδρι, αποκάλυψε ότι οι ποδοσφαιριστές σκέφτονται όντως να κατέβουν σε απεργία. «Αν δούμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί κάποια άλλη λύση για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, θα το κάνουμε, είμαστε πολύ κοντά σε αυτό», δήλωσε ο πρωταθλητής Ευρώπης με την Ισπανία κι ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους για τη «Χρυσή Μπάλα», που θα απονεμηθεί τον Οκτώβριο. Ένας μήνας που κυριαρχεί στη NetBet το live καζίνο.

Απεργία; Ε, μα ναι! Ενδεικτικό πως ο ίδιος ο Ρόδρι αγωνίστηκε σε 63 ματς την περασμένη σεζόν, ενώ την τρέχουσα σεζόν, εφόσον η Σίτι και η Ισπανία φτάσουν μακριά στις διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν, μπορεί να χρειαστεί να παίξει σε ακόμη περισσότερα. «Είναι πολλά τα παιχνίδια», πρόσθεσε ο Ρόδρι. «Υπερβολικά πολλά. Όποιον παίκτη κι αν ρωτήσετε, θα σας πει το ίδιο. Η πείρα μου λέει ότι ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να αποδώσει σε 40-50 ματς υψηλού επιπέδου τη σεζόν. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο χρήμα και μάρκετινγκ. Αν οι φίλαθλοι θέλουν να βλέπουν μπάλα καλής ποιότητας, οι παίκτες πρέπει να είναι ξεκούραστοι. Είμαστε οι πρωταγωνιστές αυτού του σπορ – της επιχείρησης, αν προτιμάτε. Πρέπει να μας προστατεύσουν. Και εμείς, να προστατεύουμε τους εαυτούς μας.

Οι δηλώσεις του αρχηγού της εθνικής Ισπανίας δεν αποτελούν «μεμονωμένο περιστατικό». Έχει διατυπωθεί αντίστοιχος προβληματισμός στο πρόσφατο παρελθόν από τον Γιούργκεν Κλοπ, τον Πεπ Γκουαρντιόλα και τον Κάρλο Αντσελότι, όπως επίσης κι από άλλους παίκτες, όπως ο Μανουέλ Ακάντζι και ο Άλισον Μπέκερ. Το πρόβλημα είναι εδώ και «φουντώνει».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ποδοσφαιριστές απειλούν ότι θα απεργήσουν. Αυτή τη φορά όμως το αίτημα φαίνεται πιο ώριμο από ποτέ, ειδικά μετά και τα αποτελέσματα έρευνας της FIFPro, της Παγκόσμια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, όπου σημειώνει ότι 1/6 μέλη της αγωνίζεται σε πάνω από 55 αγώνες τη σεζόν, αριθμός που αποτελεί και την «κόκκινη γραμμή» της Ομοσπονδίας για λόγους που αφορούν πρωτίστως την υγεία, σωματική και ψυχική, των ποδοσφαιριστών.

Η σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και η αποφασιστικότητα των παικτών αποδεικνύεται κι από τις δικαστικές προσφυγές που κατέθεσαν εναντίον της FIFA το καλοκαίρι οι αντίστοιχες ομοσπονδίες των παικτών σε Αγγλία και Γαλλία, αλλά και η FIFPro Europe, η οποία εκπροσωπεί τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές σε 30 ευρωπαϊκές λίγκες, αμφισβητώντας το δικαίωμα της FIFA να καταρτίζει μονομερώς το παγκόσμιο καλεντάρι των αγώνων.

Απώτερος σκοπός για τις ομοσπονδίες είναι να συμμετέχουν σε όλες τις αποφάσεις για το ποδόσφαιρο που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αφορούν τους ίδιους τους παίκτες.

Η τύχη της προσφυγής θα κριθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η απόφαση αναμένεται το καλοκαίρι του 2025. Η FIFA δείχνει ανένδοτη προς το παρόν κι αυτή ακριβώς η στάση αναμένεται να πυροδοτήσει περαιτέρω ένταση σε μια σεζόν που, αν δει κανείς το καλεντάρι μέχρι και το καλοκαίρι, είναι ασφυκτική για τους παίκτες.

Τους οποίους παίκτες στηρίζουν και οι προπονητές. «Το πρόβλημα είναι ένα ημερολόγιο που είναι πολύ απαιτητικό. Τώρα έχουμε μια νέα διοργάνωση, το νέο αυτό Champions League. Δεν ξέρουμε πώς θα πάει, αν θα είναι πιο διασκεδαστικό, αλλά το μόνο γεγονός είναι ότι έχουμε δύο επιπλέον παιχνίδια. Κι αυτό δεν είναι καλό. Καλώ τους ανθρώπους της UEFA να σκεφτούν να μειώσουν τον αριθμό των αγώνων, για να έχουμε πιο ελκυστικές διοργανώσεις» είπε ο Κάρλο Αντσελότι.

Tον περασμένο Φεβρουάριο, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από την εθνική Γαλλίας, ο κεντρικός αμυντικός Ραφαέλ Βαράν υπέγραψε δήλωση για τις απαιτήσεις που θέτει το σύγχρονο παιχνίδι στους κορυφαίους παίκτες. «Το υψηλότερο επίπεδο είναι σαν πλυντήριο ρούχων, παίζεις όλη την ώρα και δεν σταματάς ποτέ. Αυτή τη στιγμή, νιώθω ότι ασφυκτιώ και ότι ο παίκτης καταπίνει τον άνθρωπο». Το είπε ένας, μόλις, 29 ετών…