Σιγά μην φοβηθεί…
i

Ματίας Αλμέιδα/©intime

Σιγά μην φοβηθεί…

Κώστας Τσίλης 08:20 - 14.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:31 - 14.08.2024

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται να μπει σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη με συνεχόμενα ματς απέναντι σε Ολυμπιακό, Μπράιτον και Παναθηναϊκό και ο Κώστας Τσίλης γράφει τους λόγους που δεν αγχώνεται ούτε ο Αλμέιδα, ούτε οι παίκτες του

Επειδή το συζητούσαμε και την Δευτέρα στους Μπαλαδέρος, επιμένω πως δυσκολεύομαι πολύ να θυμηθώ ανάλογη περίσταση, που μια ομάδα είχε να παίξει ευρωπαϊκό παιχνίδι, ανάμεσα σε δυο συνεχόμενα ντέρμπι ελληνικού πρωταθλήματος. Μπορεί να έχει συμβεί το αντίθετο. Δηλαδή ένα ντέρμπι, ενδιάμεσα σε δυο ευρωπαϊκά ματς. Και αυτό ζόρικό είναι.

Όμως σαν και αυτό το Κυριακή με Ολυμπιακό, Πέμπτη στην Αγγλία με Μπράιτον και Δευτέρα με Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο που έχει μπροστά της τώρα η ΑΕΚ, δεν έχει υπάρξει ξανά . Όπως επίσης δεν υπήρχε ποτέ ξανά, ανάλογη συνθήκη, σαν αυτή που βρέθηκε τον περασμένο Αύγουστο η ΑΕΚ. Τρία ευρωπαϊκά παιχνίδια μέσα σε διάστημα ακριβώς μιας εβδομάδας, δεν είχε βάλει η UEFA ούτε όταν προσπαθούσε να μαζέψει τις χαμένες ημερομηνίες στην εποχή του κόβιντ. Αλλά τώρα έβαλε στην ΑΕΚ. Ίσως για να την βοηθήσει να ξεχαστεί από το πένθος από τον δολοφονημένο Μιχάλη. Άλλη λογική εξήγηση δεν βρίσκω.

Γρίφος ολόκληρη η τετράδα της επίθεσης της ΑΕΚ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

18:00 - 13.09.2023

Γρίφος ολόκληρη η τετράδα της επίθεσης της ΑΕΚ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

«Θολή» είναι η εικόνα για τις επιλογές που θα κάνει ο Αλμέιδα σ' όλες τις θέσεις στην ενδεκάδα της ΑΕΚ από την μεσαία γραμμή και μπροστά για το κυριακάτικο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Τώρα η συνθήκη είναι ακόμα πιο περίπλοκη απ’ αυτή του περασμένου Αυγούστου. Η ΑΕΚ θα χρειαστεί χαρακτήρα, θα χρειαστεί δυνάμεις, θα χρειαστεί ανάσες, αλλά θα χρειαστεί και αποτελέσματα. Δεν κρίνουν τίτλο τα δυο ντέρμπι με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αλλά είναι ματς τέτοια, που τα αποτελέσματα τους αφήνουν ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα. Και ακόμα και από το παιχνίδι στο Μπράιτον, παρόλο που είναι απέναντι σε μια ομάδα που μπορεί να μπει ακόμα και στα φαβορί για την διοργάνωση, η ΑΕΚ θα παλέψει κάτι για να πάρει.

Η συνθήκη και η προσέγγιση 

Όλα αυτά βεβαίως τα συζητάμε, καταγράφονται ως δεδομένα, αλλά μην νομίζετε πως έχουν σημάνει και κανέναν συναγερμό μέσα στα αποδυτήρια των Σπάτων. Όχι φυσικά επειδή ο Αλμέιδα και οι παίκτες του, έχουν άγνοια κινδύνου. Το αντίθετο. Είναι ήρεμοι και προσηλωμένοι στην δουλειά τους, ακριβώς επειδή έχουν επίγνωση γι’ αυτό που έχουν μπροστά τους να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν. Υπάρχει βλέπετε, μια σημαντική παράμετρος που κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει.

Η ΑΕΚ θα παίξει τώρα με Ολυμπιακό, Μπράιτον και Παναθηναϊκό μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Ωραία, όμως πριν από λιγότερο από έξι μήνες, η ΑΕΚ μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, χρειάστηκε να παίξει δυο φορές με Ολυμπιακό, μια με Παναθηναϊκό και μια με ΠΑΟΚ. Και όχι απλώς τέσσερα ματς με χαρακτήρα ντέρμπι μέσα σε δέκα μέρες, αλλά τέσσερα παιχνίδια που έκριναν ένα πρωτάθλημα. Πρωτάθλημα που η ΑΕΚ το κατέκτησε. Ίδια ομάδα με τώρα, συν Πόνσε, Πισάρο και Κάλενς, μείον Τζαβέλλα και Φράνσον.

Αραούχο - Τσούμπερ, Λιβάι - Πόνσε 

Η ΑΕΚ τώρα είναι πολύ πιθανό να πάει στο ντέρμπι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό, χωρίς τον Λιβάι Γκαρσία. Έναν παίκτη από τον οποίο όντως είναι πολύ εξαρτημένο το παιχνίδι της. Ωραία, αλλά πριν από μερικούς μήνες, η ΑΕΚ κλήθηκε να παίξει εκείνη την τετράδα αγώνων ντέρμπι μέσα σε δέκα μέρες, συν τον τελικό του κυπέλλου, χωρίς τον αρχηγό της Σέρχιο Αραούχο. Και ποιος μπορεί να ισχυριστεί πως δεν ήταν μια ομάδα που είχε πολλαπλή εξάρτηση από την παρουσία του αρχηγού της. Αλλά το πρωτάθλημα το πήρε, όπως και το κύπελλο.

Τότε στην θέση του Αραούχο μπήκε ο Τσούμπερ. Πήρε την ομάδα σχεδόν πάνω του και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στα Play Offs. Τώρα την θέση του Λιβάι αν χρειαστεί για την Κυριακή ή αν χρειαστεί ακόμα και την Πέμπτη, θα την πάρει ο Πόνσε. Σέντερ φορ μεταγραφής 3,5 εκατομμυρίων και με 21 γκολ στο πρώτο του πέρασμα από την ΑΕΚ. Παίκτης που αποκτήθηκε για να παίζει ΚΑΙ βασικός, είτε λείπει, είτε είναι παρών ο Γκαρσία. Σέντερ φορ που ο Αλμέιδα ξέρει πως μπορεί να ταιριάξει γάντι στο αγωνιστικό του μοντέλο, αρκεί να ξεχάσει αυτό που έπαιζε στο μισό γήπεδο με την Έλτσε και να γυρίσει το τσιπάκι.

Δεν ανησυχεί ο Αλμέιδα για την ποιότητα και κυρίως για το τι μπορεί να προσφέρει ο Πόνσε. Ξέρει. Όπως ξέρει και τι χρόνος χρειάζεται για τον καθένα, καθώς «στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν μαγικά». Δεν ανησυχεί ο Αλμέιδα ούτε γι’ αυτή την τριάδα αγώνων που είναι μπροστά. Πολύ περισσότερο, δεν φοβάται. Ξέρει τι μπορούν να κάνουν οι παίκτες του, σε μια τέτοια συνθήκη. Το έχει δει, το έχει τεστάρει. Τους έχει εμπιστοσύνη. Επίσης και οι ποδοσφαιριστές όλοι, του έχουν εμπιστοσύνη του Αλμέιδα. Και για τον τρόπο που θα διαχειριστεί αυτά τα ματς, αλλά κυρίως για το γεγονός πως θα είναι εκεί δίπλα τους και θα τους πιστεύει, ότι και αν προκύψει είτε σ’ αυτή την τριάδα αγώνων, είτε μέσα στη σεζόν.

Και κάτι τελευταίο. Ο τραυματισμός του Γκαρσία αλλά περισσότερο του Γκατσίνοβιτς, άνοιξε ένα μικρό γαϊτανάκι καφενειακής επιστημονικής σπέκουλας. Είτε καλοπροαίρετα λόγω της αγωνίας για την απουσία παικτών, είτε λόγω άγνοιας σε πακέτο ξερολίασης. Η ατάκα του Αλμέιδα, «δεν υπάρχουν μαγικά», ισχύει για όλα. Όπερ σημαίνει, πως για να μπορέσουν να βγάλουν οι παίκτες της ΑΕΚ εκείνα τα συνεχόμενα ματς τον περασμένο Απρίλη και Μάη και να αντέξουν να πάρουν το νταμπλ, οι φυσιοθεραπευτές έκαναν πρωταθληματική δουλειά. Το ίδιο και το ιατρικό τιμ, για να μπορέσει να κάνει και ο Αραούχο αλλά και άλλοι παίκτες της ΑΕΚ, ρεκόρ ταχύτερης επιστροφής στην αγωνιστική δράση.

Μέσα στην ζωή στο ποδόσφαιρο είναι και οι τραυματισμοί. Ακόμα και οι τραυματισμοί πάνω στους τραυματισμούς. Και ξέρετε κάτι. Αν έναν παίκτη ο κόσμος τον αγκαλιάζει μια φορά σφιχτά όταν βάζει γκολ και πανηγυρίζει, θα πρέπει να τον αγκαλιάζει δέκα φορές πιο σφιχτά, όταν του κάθεται η στραβή και το έχει ανάγκη. Ευτυχώς σίγουρα ο Αλμέιδα αυτό κάνει πάντα με τους ποδοσφαιριστές του.