Τώρα η ΑΕΚ δεν αρκεί να παίξει με το «ποντίκι», πρέπει να το «φάει» κιόλας
i

© Intime

Τώρα η ΑΕΚ δεν αρκεί να παίξει με το «ποντίκι», πρέπει να το «φάει» κιόλας

Κώστας Τσίλης 01:14 - 23.08.2023 / Ανανεώθηκε: 14:03 - 14.08.2024

Η ΑΕΚ που σπανίως δεν σκοράρει έκανε την ζωή της δύσκολη στην Αμβέρσα και τώρα στη ρεβάνς στη Νέα Φιλαδέλφεια θα πρέπει όχι απλώς να είναι καλύτερη, αλλά και πολύ πιο αποτελεσματική για να μπορέσει να κουνήσει το «σεντόνι». Γράφει ο Κώστας Τσίλης.

Για μια ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ, που σε πέντε φιλικά το καλοκαίρι έβαλε 16 γκολ και που προκρίθηκε επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έχοντας πετύχει τέσσερα γκολ στα δυο ματς, η δήλωση Αλμέιδα πως «στο ποδόσφαιρο πρέπει να βάζεις και γκολ», μοιάζει μάλλον παράταιρη. Κι όμως είναι η απόλυτη αλήθεια γι αυτό που συνέβη στο Μποσουίλ. 

Η ΑΕΚ ήταν πολύ πιο επικίνδυνη 

Η ΑΕΚ πατούσε στο γήπεδο με τον αέρα της ποιοτικότερης ομάδας σχεδόν και στα 90λεπτά. Έπαιζε τους γηπεδούχος Βέλγους σαν την γάτα με το ποντίκι όχι μόνο όταν βρέθηκε με παίκτη παραπάνω, αλλά πολύ περισσότερο από τότε. Όμως την μπάλα στα δίχτυα δεν βρήκε ούτε τον τρόπο να την στείλει, ούτε τον παίκτη που θα το κάνει. 

Αντίθετα η ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ έκανε σχεδόν τα πάντα, για να δώσει έστω μια καθαρή ευκαιρία στην Αντβέρπ. Ευκαιρία σαν αυτή που ο Γιάνσεν ξέρει να κάνει γκολ, εξ ου και είχε κερδίσει κάποτε μεταγραφή πολλών εκατομμυρίων στην Πρέμιερ Λιγκ και την Τότεναμ

Όταν ο Αλμέιδα θα πάρει στα χέρια του τα χαρτιά της στατιστικής, θα δει πως αυτή η φάση που ο Ολλανδός φορ των νταμπλούχων Βελγίου έκανε γκολ, ήταν η μια από τις δυο καθαρές τους ευκαιρίες και η μια από τις τέσσερις τελικές τους. Θα δει επίσης πως η ΑΕΚ συνολικά έκανε 22 τελικές μέσα στο ματς και κέρδισε και έντεκα κόρνερ. Αλλά προφανώς θα ξανασκεφτεί αυτό που είπε και στην δήλωση του μετά το ματς. 

«Στο ποδόσφαιρο πρέπει να βάζεις και γκολ». Κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως η ΑΕΚ κλώτσησε τεράστια ευκαιρία να γυρίσει στην Αθήνα μ’ ένα πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα, καθότι έπαιζε για περισσότερη από μισή ώρα με παίκτη παραπάνω. Στην πραγματικότητα όμως η ΑΕΚ ήταν πολύ πιο επικίνδυνη όσο ήταν στο έντεκα εναντίον έντεκα. Και κυρίως όσο ήταν στο γήπεδο ο Γκαρσία, που ήταν σε εξαιρετικό βράδυ και που είχε βρει τα κουμπιά της άμυνας των Βέλγων. 

Αλλά έφυγε νωρίς με τραυματισμό. Κόστισε αυτό στην ΑΕΚ, καθώς ο Πόνσε με εξαίρεση δυο φάσεις που έδειξε πόσο τανκς είναι, ακόμα θέλει χρόνο για να συγχρονιστεί με την συνολική αγωνιστική λειτουργία της ομάδας. Ακόμα περισσότερο ίσως κόστισε το γεγονός πως με εξαίρεση τον Άμραμπατ και λίγο τον Γκατσίνοβιτς που όμως προέρχεται από τραυματισμό και έπρεπε να βγει νωρίς, κανένας άλλος από τους πολύ ποιοτικούς κιτρινόμαυρους δεν βοήθησε δημιουργικά.  Τα ατού ούτε της ενδεκάδας, ούτε από τον πάγκο, έβαλαν αποτελεσματικότητα. 

Η κούραση από τα δυο ματς μέσα σε τρεις μέρες και τα τρία σε μια εβδομάδα έπαιξε τον ρόλο της. Και στην ένταση που δεν έβγαλαν οι παίκτες της ΑΕΚ, ακόμα και ως προς το καθαρό μυαλό στα τελειώματα των φάσεων αλλά ακόμα και στις τελικές πάσες. Όμως αυτό ήταν λογικό και αναμενόμενο.  Όπως λογικό ήταν να ψάξει η ΑΕΚ πολύ παιχνίδι από τα άκρα, για να ανοίξει την μαζική άμυνα της Αντβέρπ. Και ήταν και σοφή η κίνηση του Αλμέιδα να στείλει δεξί μπακ τον Πινέδα. Αλλά η τελική προσπάθεια δεν της βγήκε. 

Το καλό νέο για την ΑΕΚ είναι πως σε μια βραδιά που έφυγε από το γήπεδο ηττημένη με 1-0, άφησε την αίσθηση πως είναι καλύτερη από τον αντίπαλο που την κέρδισε. Το ακόμα καλύτερο νέο, είναι πως αυτό που συνέβη στην Αμβέρσα, δεν είναι το σύνηθες, δεν είναι ο κανόνας γι αυτή την ΑΕΚ. Είναι εξαιρετικά σπάνιο το να μην βρίσκει δίχτυα. Και μοιάζει στατιστικά απίθανο να γίνει σε δυο συνεχόμενα ματς με τον ίδιο αντίπαλο. 

Ειδικά από την στιγμή που σε μια εβδομάδα θα μπει στην εξίσωση και η Νέα Φιλαδέλφεια. Το κακό νέο είναι το βάρος που έβαλε η ΑΕΚ χωρίς πρακτικό ποδοσφαιρικό λόγο στο κεφάλι της. Το βάρος να χρειάζεται δυο γκολ για να μπορέσει να πάρει εκείνη την πρόκριση. Δεν θα το κάνει απέναντι σε μια ομάδα που παρέδωσε σεμινάρια ανασταλτικής λειτουργίας. Έναν καλό τερματοφύλακα έχει και έναν γίγαντα Αντερβάιρλεντ να βρίσκεται παντού. Αλλά σε τέτοια ευρωπαϊκά ματς, το βάρος της ανάγκης για ανατροπή σκορ, δεν είναι μια απλή υπόθεση.

 Η ΑΕΚ έπαιξε στην Αμβέρσα την Αντβέρπ σαν την γάτα με το ποντίκι. Αυτή ήταν η αγωνιστική εικόνα που είχε το ματς, στο μεγαλύτερο κομμάτι του. Δεν ήταν αρκετό αυτό ούτε τώρα, ούτε πολύ περισσότερο θα είναι αρκετό στην ρεβάνς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τότε η ΑΕΚ θα χρειαστεί όχι μόνο να παίξει με το… «ποντίκι», αλλά να το «φάει» κιόλας. 

Ωστόσο η αλήθεια είναι πως το διακύβευμα για την παρουσία στους ομίλους του Champions League, μοιάζει να είναι πολύ μεγαλύτερο, από την δυσκολία που έχει η ανατροπή ενός τέτοιου σκορ απέναντι σε μια τέτοια ομάδα. Επομένως η ΑΕΚ μπορεί την επόμενη Τετάρτη το βράδυ να κάνει αυτό που χρειάζεται για να κουνήσει το σεντόνι.

Η ΑΕΚ έδειξε πως είναι καλύτερη από την Αντβέρπ. Ήταν καλύτερη ακόμα και σε ματς το οποίο έχασε. Όμως η πραγματικότητα που έχει πλέον η ΑΕΚ να αντιμετωπίσει, είναι πως χρειάζεται να κάνει μια ανατροπή στο σκορ. Δεν είναι απλό καθόλου. Με τη Ντιναμό που είναι πολύ πιο ποιοτική ομάδα από τους Βέλγους, η ΑΕΚ το έκανε μέσα στο πεντάλεπτο των καθυστερήσεων. Τώρα θα έχει ένα ολόκληρο 90άλεπτο.