Ο Αλμέιδα αγχώνεται για τις επόμενες τρεις εβδομάδες και όχι για ένα φιλικό

Ο Αλμέιδα αγχώνεται για τις επόμενες τρεις εβδομάδες και όχι για ένα φιλικό

Κώστας Τσίλης 23:00 - 28.06.2024

Όταν η ΑΕΚ τρώει έξι γκολ, όσο ειδικών συνθηκών και αν είναι το φιλικό, δεν είναι ποτέ μηδέν οξέα, ωστόσο για τον Αλμέιδα υπάρχουν πολύ πιο ουσιαστικοί λόγοι αγωνίας απ' ένα τεστ προετοιμασίας - Γράφει ο Κώστας Τσίλης.

Τρία πράγματα για αρχή που πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρα. Το πρώτο είναι πως για να μην χάνουμε την μπάλα ως προς τα μεγέθη, μια ήττα τόσο βαριά, έστω και σε φιλικό ειδικών συνθηκών, δεν την σηκώνει εύκολα ο οργανισμός της ΑΕΚ. Το δεύτερο είναι πως ο Αλμέιδα σιχαίνεται τις ήττες ακόμα και με μισό μηδέν. Και το τρίτο είναι πως παγίως για τον Πελάδο, τα φιλικά έχουν την μικρότερη σημασία, απ’ όσα γίνονται σε μια καλοκαιρινή προετοιμασία.

Στο δια ταύτα λοιπόν. Προφανώς και έφερε κραδασμούς αυτό το βαρύ 6-0 από την Αλκμαάρ. Και δύσκολα αφήνει περιθώρια για αναλύσεις για το πόσο στην πραγματικότητα αναμενόμενο ήταν, με βάση τα δεδομένά. Παρότι είναι απαραίτητο, για να μην χάσει ξαφνικά το μυαλό της. Αλλά αυτά αφορούν περισσότερο τον κόσμο. Ο Αλμέιδα ήξερε καλά με τι όρους έχει προκύψει να γίνει αυτό το πρώτο κομμάτι της προετοιμασίας στο Αλκμαάρ.

Ασχημάτιστη και με σοβαρά αμυντικά λάθη, η ΑΕΚ έχασε στο πρώτο τεστ με το βαρύ 6-0 από την Αλκμαάρ
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

14:29 - 28.06.2024

Ασχημάτιστη και με σοβαρά αμυντικά λάθη, η ΑΕΚ έχασε στο πρώτο τεστ με το βαρύ 6-0 από την Αλκμαάρ

Με πολλές απουσίες, βαριά πόδια από την σκληρή δουλειά και μπόλικα αμυντικά λάθη, η Ένωση γνώρισε βαριά ήττα στο πρώτο φιλικό της φετινής καλοκαιρινής προετοιμασίας

Είναι ήδη δυο γεμάτα χρόνια στην ΑΕΚ ο Ματίας και πάει για το τρίτο. Ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά τι μπορεί και τι δεν μπορεί να δώσει κάθε ένας από τους παίκτες που έπαιξαν στο πρώτο ημίχρονο του φιλικού. Επίσης επειδή είχε καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν πολύ στενή συνεργασία με την ΑΕΚ Β, ξέρει καλά και τι ψάρια πιάνουν τα παιδιά που πήρε μαζί του στην Ολλανδία από εκεί.

Ήξερε καλά πως σ’ αυτό το πρώτο φιλικό θα πάει με παίκτες που θα έχουν στα πόδια τους μόλις έξι ή και λιγότερες μέρες δουλειάς στην προετοιμασία και ως εκ τούτου θα είναι σχεδόν εντελώς ανέτοιμοι. Ήξερε πως θα ξεκινούσε με μια βασική ενδεκάδα, που θα απέχει πολύ σημαντικά απ’ αυτό που έχει στο μυαλό του για βασική ενδεκάδα της νέας ΑΕΚ. Εξ ου και δεν είναι καν κριτήριο των σκέψεων του περί σχηματισμού για τη νεά σεζόν, η επιλογή που έκανε. Αυτό που ενδεχομένως δεν περίμενε, είναι να δει εύκολα λάθη, βγαλμένα απ’ αυτά που έγιναν στην περυσινή σεζόν και η ομάδα τα πλήρωσε ακριβά. Και ίσως αυτό να ήταν που να τον ενόχλησε περισσότερο. Αλλά μέχρι εκεί ως προς το φιλικό.

Η ουσία βρίσκεται σ' αυτά που εκκρεμούν...

Όμως για τον Αλμέιδα η ουσία είναι αυτή που μετρά. Και η ουσία δεν βρίσκεται σ’ ότι έδειξε ή δεν έδειξε η ΑΕΚ σ’ αυτό το πρώτο φιλικό, μόλις έξι μέρες μετά την έναρξη της προετοιμασίας. Παρότι είναι βαρύ το σκορ της ήττας. Για τον Αλμέιδα αυτό που μετράει και αυτό που ίσως να έχει αρχίσει ήδη να τον αγχώνει, είναι το τι θα γίνει από την Δευτέρα και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Και ίσως μ' αυτό που έγινε στο φιλικό, θα κατάλαβε ακόμα καλύτερα ολόκληρος ο οργανισμός της ΑΕΚ, το τι απασχολεί πραγματικά τον προπονητή.

Η ΑΕΚ την Κυριακή τελειώνει το πρώτο κομμάτι της προετοιμασίας και μπαίνει στο δεύτερο και το πιο ουσιαστικό. Από την πρώτη μέρα στο Μπουργκ, που το Sportal.gr θα είναι παρών, ο Αλμέιδα θα αρχίσει να κτίσει την ομάδα της νέας σεζόν, βάζοντας πολλή τακτική στην δουλειά του. Ναι, θα είναι ξανά διαθέσιμος ο Λιούμπιτσιτς. Ναι, εκτός απροόπτου θα έχει τον Μπρινιόλι, ίσως να έχει και τον Σισέ. Ναι, από τις 4 του Ιούλη θα έχει και τον Γκατσίνοβιτς, τον Βίντα και τον Σιμάνσκι.

Ωστόσο ο Αλμέιδα αυτό που έχει σχεδιάσει, είναι κάτι πολύ διαφορετικό απ’ αυτό που ξεκίνησε στην βασική ενδεκάδα του φιλικού με την Αλκμαάρ. Διαφορετική ίσως και συνολικά τετράδα άμυνας. Διαφορετική μεσαία γραμμή. Και σχεδόν διαφορετική επίθεση. Αυτό έχει σχεδιάσει, αλλά θα πρέπει να το δουλέψει κιόλας. Για να το δουλέψει θα πρέπει να το έχει. Με εξαίρεση τον Μπρινιόλι, που θα διεκδικήσει θέση βασικού τερματοφύλακα, όποια άλλη προσθήκη στο τέρμα και αν προκύψει στην πορεία, η ΑΕΚ μέχρι τώρα δεν έχει πάρει κανέναν που δεδομένα θα βρίσκεται σ’ αυτό το extreme make over που έχει στο μυαλό του ο Αλμέιδα για την ενδεκάδα.

Μακάρι ο Τσιλούλης να δείξει τέτοια πράγματα στις προπονήσεις, που να φωνάξει «είμαι και εγώ εδώ για την βασική ενδεκάδα». Όλοι το θέλουν αυτό, γιατί το παιδί αυτό είναι μαχητής και την ευκαιρία στην ΑΕΚ την κέρδισε με το σπαθί του. Μακάρι επίσης ο Σισέ, αν τελικά κλείσει (που είναι και το πιθανότερο), να είναι πιο ώριμος από ποτέ και να δείξει στον Αλμέιδα πως αν και έρχεται για τέταρτη – πέμπτη λύση (σίγουρα ως έξτρα λύση και όχι ως αντικαταστάτης κάποιου που θα φύγει) στα στόπερ, αξίζει για παραπάνω. Όλα αυτά όμως, είναι υποθετικά και μακριά από τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα.

Οι κρίσιμες τρεις εβδομάδες...

Αυτούς που ο Αλμέιδα περιμένει για να τους βάλει σ’ αυτό που έχει σχεδιάσει, ακόμα δεν τους έχει. Και επειδή ακριβώς, όπως φαίνεται, δεν είναι καθόλου λίγοι σε αριθμό, δεν φαίνεται ακόμα ξεκάθαρα το πότε θα μπορεί να τους έχει. Όχι φυσικά όλους μαζί. Ποδοσφαίρανθρωπος είναι ο Αλμέιδα, ξέρει τι συμβαίνει στην πιάτσα και δεν περιμένει πως ξαφνικά από την επόμενη εβδομάδα μπορεί να κάνει η ΑΕΚ μαζεμένες οκτώ ή εννέα μεταγραφές. Και μάλιστα βασικών ποδοσφαιριστών.

Για τον Αλμέιδα ωστόσο θα έχει σημασία το πόσοι εξ αυτώ θα προστεθούν στην πορεία αυτής της δουλειάς που θέλει να κάνει τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Μια δουλειά που επί της ουσίας θα έχει να κάνει με το στήσιμο της νέας ΑΕΚ. Εννοείται πως κάποιοι από τους βασικούς που περιμένει ο προπονητής, θα προκύψουν και από τις επιστροφές από εθνικές ομάδες, όχι μόνο από τις μεταγραφές. Αλλά έτσι κι αλλιώς, όλο αυτό είναι ένα συνολικό πακέτο.

Αυτά που έχει ήδη στα χέρια του για να δουλέψει ο Αλμέιδα, είναι πολύ λιγότερο απ’ αυτά που περιμένει να του έρθουν. Είτε από επιστροφές από εθνικές, είτε από μεταγραφικές προσθήκες. Και αυτός προφανώς και είναι λόγος για να είναι αγχωμένος ο Αλμέιδα. Αφενός γιατί οι επόμενες τρεις εβδομάδες είναι σημαντικές για την δουλειά στο κτίσιμο της νέας ΑΕΚ. Αφετέρου διότι πλέον τα κρίσιμα ευρωπαϊκά παιχνίδια, που φέτος είναι «χάνεις – βγαίνεις», δεν απέχουν μακριά. Επ’ αυτών είναι οι αγωνίες και τα άγχη του Αλμέιδα, όχι για το φιλικό με την Αλκμαάρ.

Και κάτι τελευταίο. Σίγουρα ο Αλμέιδα έχει στο μυαλό του κάτι για την βασική ενδεκάδα της νέας ΑΕΚ. Πιθανολογώ με πολύ λίγους εξ όσων ξεκίνησαν στην ενδεκάδα του φιλικού με την Αλκμαάρ. Παρόλα αυτά, σ’ αυτήν την ενδεκάδα υπάρχουν παίκτες που θέλουν να παλέψουν για θέση βασικού και που δεδομένα θα πρέπει να μπορούν να προσφέρουν στην ΑΕΚ όταν κληθούν. Σίγουρα με μόλις έξι μέρες δουλειάς στην προετοιμασία είχαν και βαριά πόδια και πολύ μικρό βαθμό ετοιμότητας. Αλλά πλέον έχουν πολλά περισσότερα να (από)δείξουν στην πορεία της προετοιμασίας.