Ο Αλμέιδα «χάνει» όλο και πιο πολλούς παίκτες και δικαίως το καμαρώνει

Αλμέιδα

i

Ματίας Αλμέιδα/intime

Ο Αλμέιδα «χάνει» όλο και πιο πολλούς παίκτες και δικαίως το καμαρώνει

Κώστας Τσίλης 12:44 - 15.10.2023 / Ανανεώθηκε: 12:43 - 14.08.2024

Εκτός όλων των άλλων επιτευγμάτων, ο Αλμέιδα δημιουργεί στην ΑΕΚ μια... στρατιά από διεθνείς παίκτες κι όσο και αν τον ζορίσει σε διαχείριση, είναι τεράστια μαγκιά του. Γράφει ο Κώστας Τσίλης

«Θα μείνουμε κάποιοι πίσω και θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε. Όσοι πάνε στις εθνικές τους εύχομαι να μην παίξουν πολύ». Τάδε έφη ο Αλμέιδα, μετά το παιχνίδι της προηγούμενης Κυριακής με τον Παναιτωλικό. Βεβαίως το είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου αυτό περί των εθνικών ομάδων. Αλλά για έναν ποδοσφαιράνθρωπο, που έδωσε σώμα και ψυχή στην εθνική του και που ξέρει πόσο σημαντική υπόθεση είναι για κάθε ποδοσφαιριστή, έχει την σημασία του να λέει κάτι τέτοιο. Έστω μεταξύ σοβαρού και αστείου.

Ποιος όμως μπορεί να του ρίξει άδικο του Αλμέιδα, πως το έχει πλέον ως «αγκάθι» για την διαχείριση, αυτό με τις εθνικές ομάδες. Συνολικά 13 ποδοσφαιριστές έχουν φύγει από τα Σπάτα. Και οι 12 είναι μέσα στο βασικό rotation του προπονητή. Από τους τέσσερις βασικούς στόπερ, στα Σπάτα έχει μείνει μόνο ένας. Ο Πινέδα θα φτάσει πάλι Πέμπτη στο προπονητικό κέντρο, μετά από υπερατλαντικό ταξίδι και από το τζετ λαγκ αλλού θα πατάει και αλλού θα βρίσκεται. Και το Σάββατο η ΑΕΚ φεύγει για Τρίπολη.

Θυμίζω πως την προηγούμενη φορά που πάλι ο Πινέδα είχε γυρίσει από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Αλμέιδα δεν τον ξεκίνησε στην ενδεκάδα του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Επίσης θυμίζω πως την προηγούμενη φορά που πάλι υπήρχαν υποχρεώσεις με εθνικές ομάδες, ο Μουκουντί επέστρεψε με μια λοίμωξη από βακτήριο σε τροφή και χρειάστηκε ακόμα και νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ο Κάλενς έχει ταξιδέψει στο Περού και στην ΑΕΚ προσπαθούν να βγάλουν άκρη γιατί δεν έπαιξε στο πρώτο ματς της εθνικής του και αν θα αγωνιστεί στο επόμενο.

Και το χειρότερο απ’ όλα, είναι πως κανείς απ’ όσους έφυγαν για τις εθνικές ομάδες, δεν έχει την ευκαιρία να πάρει μια ανάσα. Σκεφτείτε πως πρόκειται για δώδεκα ποδοσφαιριστές, που το τράβηξαν κανονικότατα το κουπί με το απαιτητικό πρόγραμμα με τα συνεχόμενα ματς της ΑΕΚ ανά τρεις μέρες, τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη. Με ταξίδια και με ντέρμπι. Ακόμα και ο Ζίνι, μόνο στα δυο ευρωπαϊκά ματς που δεν είναι δηλωμένος πήρε ανάσα. Σ’ όλα τα υπόλοιπα ήταν παρών.

Μια δύσκολη συνθήκη που ο Αλμέιδα έφτιαξε

Δεν είναι μια εύκολη συνθήκη όλη αυτή για τον Αλμέιδα, ειδικά από στιγμή που υπάρχουν ματς και για την Ευρώπη. Όμως η πραγματικότητα είναι, πως είναι μια συνθήκη που ο ίδιος ο Ματίας έχει δημιουργήσει. Για να ξέρουμε μάλιστα και τι λέμε, το επεδίωξε να τη δημιουργήσει. Δείτε τι εννοώ. Απ’ αυτούς τους δώδεκα παίκτες (τον Χρυσόπουλο που είναι στις μικρές εθνικές τον αφήνω εκτός) της ΑΕΚ που έχουν αυτή την στιγμή υποχρεώσεις με τις εθνικές του ομάδες, οι μοναδικοί που ήταν εν ενεργεία διεθνείς όταν ανέλαβε ο Αλμέιδα το καλοκαίρι του 2022, ήταν ο Μάνταλος, ο Ρότα, ο Χατζισαφί, ο Μοχαμάντι, ο Βίντα και ο Ζίνι με τις μικρές εθνικές ομάδες της Ανγκόλα.

Ο Πινέδα, που πλέον είναι βασικός και αναντικατάστατος στην ενδεκάδα του Μεξικό, πριν τον φέρει ο Αλμέιδα στην ΑΕΚ, την είχε χάσει την θέση του. Πλήρωνε το κακό του εξάμηνο στην Θέλτα και μάλιστα η περίπτωση του ήταν και θέμα συζήτησης στην πατρίδα του. Ο Γκατσίνοβιτς που χθες έπαιξε βασικός στο ματς της Σερβίας με την Ουγγαρία, είχε δυο χρόνια να παίξει στην ενδεκάδα της εθνικής του. Από πέρυσι ήδη που με την ΑΕΚ του Αλμέιδα έκανε ματσάρες, υπήρχε γκρίνια στην πατρίδα του για το γεγονός πως δεν έπαιρνε πρόσκληση για την εθνική του.

Ο Σιμάνσκι που βούλιαξε μαζί μ’ όλη την ΑΕΚ στην τραγική σεζόν 2021-22, πρόλαβε μέσα σε λίγους μήνες με τον Αλμέιδα στον πάγκο, όχι μόνο να ξανακερδίσει την θέση του στην εθνική Πολωνίας, αλλά να μπει ακόμα και στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Μουκουντί επίσης πλήρωσε την πολύ κακή σεζόν της Σεντ Ετιέν και έχασε την θέση του στην εθνική Καμερούν. Προτιμήθηκε αντ’ αυτού για την αποστολή του Μουντιάλ του Κατάρ εκείνος ο περίεργος ο Ενκουλού του Άρη, που δεν σημάδευε ελέφαντα σε διάδρομο. Όμως τελικά ο Μουκουντί την κέρδισε ξανά την θέση του στην εθνική και μάλιστα στη βασική ενδεκάδα. Ενώ ο Γαλανόπουλος, μέσα από μια σειρά από σοβαρές περιπέτειες με τραυματισμούς, βγήκε πιο δυνατός, έγινε ξανά σημαντικός στην ΑΕΚ του Αλμέιδα και κέρδισε και πάλι τώρα με το σπαθί του, την θέση του στην εθνική.

Φτιάχνει στρατιές διεθνών... 

Με την δουλειά που κάνει ο Πελάδο, μ’ αυτό που παρουσιάζει μέσα στο γήπεδο, γεμίζει την ΑΕΚ με διεθνείς ποδοσφαιριστές. Δεν είναι μόνο οι δώδεκα που τώρα σ’ αυτή την διακοπή απουσιάζουν με υποχρεώσεις στις εθνικές τους ομάδες. Αν δεν ήταν τραυματίες ο Γκαρσία και ο Τσούμπερ, θα είχαν φύγει και αυτοί από τα Σπάτα για διεθνείς υποχρεώσεις. Επίσης με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις που κάνει φέτος ο Στάνκοβιτς, έχει ανοίξει ξανά κουβέντα στην Αυστρία για την επιστροφή του στην εθνική. Ήδη υπήρχε προ ημερών δημοσίευμα στην Δανία, για ενδεχόμενο να γίνει ξανά ο Γιόνσον διεθνής με την Δανία. Και με τις εμφανίσεις που κάνει, προφανώς και το αξίζει. Ενώ δεν θα αργήσει να έρθει η σειρά και του Μήτογλου για την εθνική μας.

Όλο αυτό, όσο και αν τον ζορίζει, όσο και αν του βάζει γρίφους στην διαχείριση, φυσικά και ο Αλμέιδα το απολαμβάνει. Θέλει να προοδεύουν οι ποδοσφαιριστές του. Το καμαρώνει να τους βλέπει στις εθνικές του, γιατί εκτός όλων των άλλων ξέρει πόσο μεγάλη αναγνώριση είναι γι αυτούς και πόσο πολύ θετικά λειτουργεί στην ψυχολογία τους. Και εξυπακούεται πως είναι και καθρέφτης της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στην ΑΕΚ αλλά και κράχτης για μελλοντικούς μεταγραφικούς στόχους. Απλώς ο Αλμέιδα ξέρει πως θα πρέπει να προσαρμοστεί στο δεδομένο πως στις διακοπές για εθνικές ομάδες, οι παίκτες που θα απομένουν στα Σπάτα, μπορεί να μην φτάνουν ούτε για προπόνηση μπάσκετ.