Άλλη μία ανορθογραφία στη Λεωφόρο των... χαμένων βαθμών

Φώτης Ιωαννίδης

i

Intime

Άλλη μία ανορθογραφία στη Λεωφόρο των... χαμένων βαθμών

Μπάμπης Τσιμπίδας 10:24 - 26.02.2024 / Ανανεώθηκε: 00:07 - 14.08.2024

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να πετάει βαθμούς και να προβληματίζει με τα σοβαρά λάθη, τον εφησυχασμό των παικτών και τις ακραίες παρεμβάσεις του Φατίχ Τερίμ. Με τα περιθώρια για απώλειες να στενεύουν όλο και περισσότερο...

Ας αρχίσουμε με μία καταγραφή γεγονότων, αντί άλλης ανάλυσης. Ο Παναθηναϊκός δεν νίκησε για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική στην έδρα του, ένα παιχνίδι από εκείνα που πρέπει να παίρνει τη νίκη, εφόσον θέλει να στεφθεί πρωταθλητής. Υπάρχουν ορισμένα «must win» για τον πρωταθλητισμό και αυτή την εβδομάδα, ο πράσινος οργανισμός τα έχει παραβιάσει επανειλημμένα.

Εάν προσθέσουμε και τον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου, είναι το τρίτο διαδοχικό ματς στο«Απόστολος Νικολαΐδης» που το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό. Δύο ισοπαλίες στο πρωτάθλημα και η ήττα 2-1 από τον ΠΑΟΚ στη ρεβάνς, ανεξαρτήτως της επίτευξης της πρόκρισης στη διαδικασία των πέναλτι. Τα τρία ματς έχουν πραγματοποιηθεί με την παρουσία οπαδών. Στη θεωρία, οι παίκτες του Τερίμ είχαν συμπαράσταση και έπρεπε να παίρνουν ενέργεια και ώθηση από τον κόσμο και την ατμόσφαιρά. 

Προφανώς, για να μην επικαλούμαστε παραλογισμούς και μεταφυσικά φαινόμενα, δεν φταίνε οι θεατές για τις αποφάσεις του προπονητή και των ποδοσφαιριστών. Δεν είναι δυνατόν να γράψουμε για πρόσθετο άγχος και μεγαλύτερη πίεση, που δεν υπήρχε με άδειες εξέδρες.

Με μία πιο σφαιρική εξέταση, ο Παναθηναϊκός με τον Τερίμ στον πάγκο αντιμετωπίζει προβλήματα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Σε τρεις γύρους στο Κύπελλο, έφερε ισοπαλία με τον Ολυμπιακό και ηττήθηκε από τον Ατρόμητο και τον ΠΑΟΚ. Στην πράξη, τα εκτός έδρας παιχνίδια βοήθησαν το Τριφύλλι να προκριθεί…

Ας συμφωνήσουμε και ότι ο αγώνας με την Κηφισιά δεν στράβωσε πρωτίστως εξαιτίας της τακτικής ή κάποιον δυσλειτουργιών. Αντιθέτως, ένα ολέθριο ατομικό λάθος ήταν ο καταλύτης για να αλλάξει το ρου της 90λεπτου. Ο Μπαρτ Σένκεφελντ ίσως να ένιωθε αδικημένος που τόσο καιρό δεν έπαιρνε ευκαιρίες και συχνά έμενε εκτός αποστολής. Στην επιστροφή του στην ενδεκάδα, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού συμπεριφέρθηκε επιπόλαια και με μία αδιανόητη ενέργεια για την εμπειρία του, αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα. 

Επειδή χτύπησε στο κεφάλι τον Τετέι, σε μία φάση που είχε τον έλεγχο και την άνεση να την καθαρίσει εύκολα. Εάν ο Σένκεφελντ αργήσει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του Τερίμ, ο 32χρονος αμυντικός δεν έχει να κατηγορήσει κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό του…

Ακόμα και η ισοφάριση προέρχεται από μία κακή εκτίμηση σε ένα σουτ από τον Μπιφουμά, που δεν είχε ούτε δύναμη, ούτε επικίνδυνη τροχιά… Ο Γουίλιαν Αράο επέλεξε να βάλει το κεφάλι του, να αλλάξει την κατεύθυνση της μπάλας και να τη στείλει στα δίχτυα της ομάδας του. Επίσης αψυχολόγητη αντίδραση από έναν παίκτη με τις παραστάσεις του Αράο.

Με αριθμητικό μειονέκτημα, χωρίς ηρεμία και ψυχραιμία από τους παίκτες και με τις ανορθόδοξες παρεμβάσεις του Τούρκου από το πάγκο (άφησε μόνο και αβοήθητο τον Κώτσιρα στη μεσαία γραμμή), έμοιαζε δύσκολο ο Παναθηναϊκός να πάρει κάτι περισσότερο από την ισοπαλία. Ευτυχώς δεν την έχασε και αυτήν, χάρη στο κακό τελείωμα του Μπιφουμά στο 91 και στις αποκρούσεις του Λοντίγκιν.

Η πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου, κάλυψε ως ένα βαθμό τα προβλήματα που εμφανίστηκαν (και) με τον ΠΑΟΚ. Δυστυχώς, ήρθε η ισοπαλία με την Κηφισιά για να τα επαναφέρει στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά, δεν πρέπει ο Τερίμ να τα αγνοήσει ή να τα επιλύσει με άλλο τρόπο. Όπως προλαβαίνει, αφού με δύο μέρες μέχρι την επόμενη αγωνιστική, στην οποία ο Παναθηναϊκός θα υποδεχτεί τον Άρη στο «Απόστολος Νικολαΐδης».

Υ.Γ.: Σε τακτικό επίπεδο, είναι ακατανόητο πως ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να δέχεται φάσεις στην αντεπίθεση, από δικά του κόρνερ. Είτε οι παίκτες δεν έχουν οδηγίες που να τοποθετηθούν, είτε δεν τις εφαρμόζουν. Στερείται λογικής για περίπου ένα τέταρτο, να παίζει μόνος χαφ ο Κώτσιρας. Να περνούν στις καθυστερήσεις ο Αϊτόρ και ο Βιλένα ως ακραίοι μπακ. Να επιμένει ο Τερίμ στον Ούγκο, ο οποίος δεν έχει λυθεί από την προετοιμασία με τη Μπαΐα. Γενικά, οι ανορθογραφίες είναι πολλές και μαζεύονται.