Αναζητώντας τη χαμένη διάθεση για… καβγά!
i

© IMAGO

Αναζητώντας τη χαμένη διάθεση για… καβγά!

Κώστας Σωτηρίου 10:16 - 18.10.2024 / Ανανεώθηκε: 11:31 - 18.10.2024

Ο Κώστας Σωτηρίου γράφει για την κακή προσέγγιση που έδειξε ο Παναθηναϊκός για δεύτερο σερί βράδυ στην Ευρωλίγκα και υπενθυμίζει για ποιους λόγους οι Πράσινοι έραψαν πέρυσι το έβδομο αστέρι στη φανέλα τους.

Υπάρχει μια απλή έννοια στις ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό και λέγεται σκληράδα! Τη δεδομένη χρονική περίοδο, στο ξεκίνημα της σεζόν, ο μπασκετικός Παναθηναϊκός στερείται αυτής της έννοιας και ψάχνει τον αγωνιστικό προσανατολισμό, που τον οδήγησε στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης: στα περισσότερα φετινά ματς οι Πράσινοι είναι… soft!

Δεν είναι τυχαίο ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, που ζουν τον Παναθηναϊκό από μέσα, οι δύο προπονητές Έργκιν Άταμαν και Χρήστος Σερέλης, καθώς και ο έμπειρος Ιωάννης Παπαπέτρου, μίλησαν για την έλλειψη σκληράδας, που επέδειξαν οι Πράσινοι στο ξεκίνημα και σε μεγάλο κομμάτι της αναμέτρησης με την Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ αντίστοιχη εικόνα εμφάνισαν και απέναντι στη νεοφώτιστη Παρί πριν από 48 ώρες στο Παρίσι. Ο απολογισμός; Δύο ήττες, που πρέπει να «ξυπνήσουν» τους παίκτες του Άταμαν και να τους υπενθυμίσουν τη νοοτροπία, που πέρυσι τους ανέβασε στην κορυφή του μπασκετικού Έβερεστ!

Πέρυσι, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός, μετά την προσθήκη του Κέντρικ Ναν, ήταν μια παρέα που έβγαινε στους δρόμους για να… παίξει ξύλο! Παρά τη φήμη, που ακολουθούσε τον καθοδηγητή της παρέας, ότι ενδιαφερόταν μόνο για την επίθεση, ήταν μια ομάδα, που πήγαινε στην επαφή, που όλοι έβαζαν το κορμί τους και δεν άφηναν διεκδικούμενη μπάλα να περνά από δίπλα τους χωρίς να βουτήξουν στο παρκέ για να την κάνουν δική τους. Ήταν ένα σύνολο παικτών, μικρό μεν, αλλά που… δάγκωνε. Με ένα σέντερ (Λεσόρ); Με ένα σέντερ! Με ένα τεσσάρι (Ντίνος) για αρκετό καιρό; Με ένα τεσσάρι; Με ένα φόργουορντ (Γκριγκόνις) τους πρώτους μήνες; Με ένα φόργουορντ, αλλά με πολλή ψυχή!

Ταλαιπωρία στην πτήση της επιστροφής του Παναθηναϊκού από τη Μαδρίτη - Έμειναν τρεις ώρες στο αεροδρόμιο
EUROLEAGUE

08:33 - 18.10.2024

Ταλαιπωρία στην πτήση της επιστροφής του Παναθηναϊκού από τη Μαδρίτη - Έμειναν τρεις ώρες στο αεροδρόμιο

Μετ΄ εμποδίων έγινε η επιστροφή της αποστολής του Παναθηναϊκού στην Αθήνα, καθώς οι «πράσινοι» περίμεναν περίπου τρεις ώρες στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης μέχρι να αναχωρήσουν με προορισμό το «Ελ. Βενιζέλος».

Φέτος, η σύνθεση άλλαξε, το ρόστερ μεγάλωσε, αλλά μαζί του άλλαξαν η νοοτροπία και η σωστή προσέγγιση. Στους πρώτους αγώνες της σεζόν 2024-25, η ίδια παρέα, με ορισμένες αστραφτερές προσθήκες (Μπράουν, Όσμαν, Γιουρτσέβεν), βγαίνει βόλτα και αντί να «μαλώσει» όπως πέρυσι, επιδεικνύει μπλαζέ συμπεριφορά κυκλοφορώντας με ακριβά αυτοκίνητα και φορώντας τα χρυσά ρολόγια του περσινού θριάμβου! Μεταφορικά όλα αυτά, αλλά είναι η εικόνα των πρωταθλητών Ευρώπης όπου κι αν έχουν αγωνιστεί ως τώρα. Από το πρωτάθλημα Ελλάδος (δύσκολα τον ΠΑΟΚ) ως την Ευρωλίγκα (δύο ήττες).

Και φυσικά ο κλήρος της ευθύνης για την αλλαγή του χαρακτήρα της ομάδας πέφτει στον προπονητή, ο οποίος έχει περάσει από ανάλογες δυσκολίες στην Αναντολού Εφές και ξέρει πώς να διαχειριστεί μια ομάδα, που κατέκτησε πέρυσι την κορυφή, αλλά δεν πρέπει να επαναπαυτεί στις δάφνες της, ούτως ώστε να διεκδικήσει με δυναμισμό και πείσμα το «back-to-back» σε Ελλάδα και Ευρώπη, όπου όλοι περιμένουν τον Παναθηναϊκό στην έδρα τους λες και είναι οι…. Rolling Stones!

Κατά τη γνώμη μου, το rotation του κόουτς Άταμαν στην Μαδρίτη ήταν τουλάχιστον αμφιλεγόμενο. Δεν ήταν ωραία εικόνα να βλέπει κανείς τον Λορέντζο Μπράουν με απλανές βλέμμα στον πάγκο και στην αίθουσα Τύπου ο τούρκος προπονητής να εξηγεί ότι η χρησιμοποίηση του για μόλις 3’39’’ οφείλεται στην τακτική, που ήθελε να ακολουθήσει, επιλέγοντας περυσινά σχήματα και επιχειρώντας να δώσει ρυθμό στον Κώστα Σλούκα. Τις επόμενες ώρες και μέρες θα χρειαστεί να «δουλέψει» αρκετά με τον Μπράουν, ο οποίος φυσιολογικά θα σκέφτηκε στην Μαδρίτη «τι κάνω εγώ εδώ, εάν δεν παίζω και δη σε ένα ντέρμπι με την Ρεάλ;».

Όπως και να έχει, για αρκετές ομάδες, μέσα σε αυτές και ο Παναθηναϊκός, είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Οι Πράσινοι έχουν όλο τον χρόνο μπροστά τους για να αλλάξουν πρόσωπο και να γυρίσουν τον διακόπτη. Και έχουν τα υλικά και τα φόντα, ώστε να αποδώσουν διαστημικό μπάσκετ, αρκεί να βελτιώσουν τον τρόπο σκέψης και την προσέγγιση τους στα παιχνίδια, από το πιο μικρό ως το πιο μεγάλο.

Οι δύο σερί ήττες στις μεγάλες πρωτεύουσες δεν σημαίνουν το τέλος του κόσμου, ωστόσο χτυπούν καμπανάκια για έναν γίγαντα επτά αστέρων, που βρίσκεται ακόμη σε λήθαργο, λες και το καλοκαίρι δεν έκανε καθόλου (ή έστω πενιχρή) προετοιμασία. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα δείξει αν οι δύο ήττες ενόχλησαν τους Πράσινους και ξύπνησαν τον εγωισμό τους ή αν στο Τριφύλλι έχει μπει το μικρόβιο του «ωχαδελφισμού». Υπομονή και όλοι θα πάρουμε τις απαντήσεις…

🔴 Καμπάτσο ο κρυπτονίτης του... ΣούπερΝαν, ήττα 90-86 για τον Παναθηναϊκό από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη