Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει για τα 44 χρόνια από τον θάνατο του Απόστολου Νικολαΐδη, ενός εκ των πιο επιδραστικών στελεχών της ένδοξης ιστορίας του Τριφυλλιού.
26 Ιουλίου 1978. Ο Παναθηναϊκός γιορτάζει τα 70 χρόνια του (είχαν συμπληρωθεί στις 3 Φεβρουαρίου του ίδιους έτους), στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Τον λόγο παίρνει ο Απόστολος Νικολαΐδης. «Αναλώνοντας ένα μέρος της ζωής μου στην υπηρεσία της Παναθηναϊκής Ιδέας, αισθάνομαι ότι έχω το δικαίωμα να αναφωνήσω κάτι ανάλογο με το... Πόσο εμεγαλύνθησαν τα έργα σου Κύριε; Πράγματι, αγαπητοί φίλοι, ο Παναθηναϊκός μας εμεγαλύνθη και εδοξάσθη τόσο, ώστε με αυτοπεποίθηση πλέον να πιστεύουμε ότι κάποτε θα εορτάζονται και οι εκατονταετηρίδες αυτού. Κι αυτό γιατί ο Παναθηναϊκός, που είναι μία ιδέα, είναι αθάνατος...».
Ως Προφήτης προέβλεψε τη διάρκεια ζωής του συλλόγου της Αθήνας εις το διηνεκές. Ο Παναθηναϊκός συμπλήρωσε το 2008 τα 100 χρόνια ύπαρξης στον παγκόσμιο αθλητισμό, έχοντας, πλέον, κλείσει τα 116, συνεχίζοντας την ένδοξη πορεία του. Με επιτυχίες, αποτυχίες, διακρίσεις και προβλήματα, τα οποία πάντα κυνηγούσαν – δίχως ποτέ, ουσιαστικά, να πλήξουν – το Τριφύλλι.
Σαν σήμερα, 44 χρόνια πριν, στις 15 Οκτωβρίου του 1980, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, ο Απόστολος Νικολαΐδης. Γεννημένος στο Ασένοβγκραντ (ελληνιστί Στενήμαχος) της Φιλιππούπολης (η τοπική Μπότεφ Πλόβντιβ ήταν η πρώτη αντίπαλος, φέτος, του Παναθηναϊκού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις), εντάχθηκε στον Παναθηναϊκό το 1914 και τον υπηρέτησε έως το τέλος της ζωής του.
Μετά τον ιδρυτή, Γιώργο Καλαφάτη, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μορφή στην ιστορία του Τριφυλλιού. Υπήρξε πολυαθλητής, με σπουδαίες επιδόσεις στο ποδόσφαιρο, τον στίβο, το μπάσκετ, το βόλεϊ. Διετέλεσε προπονητής, Πρόεδρος της ΕΠΟ, του ΣΕΓΑΣ (όντας ο μακροβιότερος στη θέση), του Παναθηναϊκού, στοχεύοντας, συνεχώς, στη δημιουργία όλο και περισσότερων αθλητικών τμημάτων. Ο Πατριάρχης του Παναθηναϊκού αφιέρωσε όλη τη ζωή του στον σύλλογο, γιγαντώνοντάς τον με προσωπικό, πολύπλευρο, κόστος.
Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας, το 1920, στο δέκαθλο. Όπως ήταν αυτός που ξεκίνησε, ως θεσμό, το Ράλι Ακρόπολις. Από το 1980 (λίγες ημέρες μετά τον θάνατό του ελήφθη η απόφαση), η ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας φέρει το όνομά του, ως φόρο τιμής στην τεράστια προσφορά του.
Τη σορό του, στη νεκρώσιμη ακολουθία, είχαν πάρει στους ώμους αθλητές του Παναθηναϊκού, όλων των τμημάτων, όπως οι Οικονομόπουλος, Καμάρας, Αντωνιάδης (ποδόσφαιρο), Ζαχαρόπουλος (στίβος), Γεωργαντής, Ηλιόπουλος (βόλεϊ) και Γκάρος, Καλογερόπουλος (μπάσκετ).
Όποιος ξεχνάει το παρελθόν, δεν έχει μέλλον...
Η αναφορά στην ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Απόστολος Νικολαΐδης δεν γίνεται τυχαία από αυτή τη γωνιά. Το παρελθόν δείχνει το μέλλον. Το όραμα που λείπει, τώρα, από τον Παναθηναϊκό, μιλώντας συλλογικά και όχι ανά τμήμα, οντότητες όπως οι Νικολαΐδης, οι Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος το απογείωσαν ως έννοια.
Ιστορικά, ο Παναθηναϊκός είναι η πιο ταλαιπωρημένη ομάδα από «εμφύλιες» διαμάχες. Η υπόθεση των Πράσινων Πουλιών. Οι προστριβές Μαρίνου Μαρινάκη – Γιώργου Καλαφάτη. Η αντιπολίτευση στον Νικολαΐδη, από τους Κώστα Παπαναστασίου, Γιώργο Γερακάρη και Γιώργο Οικονομόπουλο. Τα όσα έγιναν το 2008, πριν και κατά τη διάρκειας της πολυμετοχικότητας.
Ο προπολεμικός «άσος» του Παναθηναϊκού, Αντώνης Μηγιάκης, σε μία συνέντευξή του, είχε αναφέρει το εξής: «Έχω να λέω ότι ανήκω σε έναν... καταραμένο σύλλογο, αφού σε όλα τα χρόνια της ιστορίας του, οι διαμάχες μεταξύ αυτών που έχουν τις τύχες του στα χέρια τους, έχουν προξενήσει τη μεγαλύτερη ζημιά».
Κοινώς αποδεκτές προσωπικότητες, όπως ο Απόστολος Νικολαΐδης, μπορεί να βρέθηκαν στο επίκεντρο τέτοιων. Όμως, η επιρροή, το έργο, η προσφορά τους έφτασαν τον Παναθηναϊκό να είναι ένας τεράστιος πολυαθλητικός οργανισμός σε παγκόσμιο επίπεδο και να πρωταγωνιστεί ακόμα και στα χειρότερα χρόνια του. Ημέρες, σαν τη 15η Οκτωβρίου 1980, θα πρέπει να μνημονεύονται, ώστε να θυμούνται άπαντες ποιοι έκαναν τον Παναθηναϊκό «Πρωταθλητή σ’ όλα τα σπορ, παντοτινό».
Πηγές ιστορικών αναφορών: Αιώνια Πιστός, Μάκης Παπαζήσης, Εκδόσεις Παρουσία / Κάθε Μέρα Σ' Αγαπώ Πιο Πολύ, Άγγελος Σκλαβουνάκης, ΚΑΠΑ Εκδοτική.