Εγκλήματα και τιμωρία
i

©intime

Εγκλήματα και τιμωρία

Αλέξης Σαββόπουλος 08:55 - 21.08.2023 / Ανανεώθηκε: 09:16 - 21.08.2023

Ο Αλέξης Σαββόπουλος γράφει για την τιμωρία που επιφυλάσσει το ίδιο το ποδόσφαιρο στον Άρη σε διάστημα τριών ημερών.

Από Πέμπτη… Κυριακή και από conference league σε Σούπερ Λιγκ… μια ορθή επανάληψη δρόμος για τον Άρη. Απλά αλλάζουν οι πρωταγωνιστές, γιατί στο φινάλε το αποτέλεσμα παραμένει κυνικά ίδιο για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Προσπάθεια ναι, ενίοτε συγκινητική, κατάθεση στο χόρτο και της τελευταίας ικμάδας από την πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών, τρία μόλις 24ωρα μετά από τον οδυνηρό αποκλεισμό από την Ντινάμο μάλιστα, αλλά το συναίσθημα στο φινάλε το ίδιο. Πίκρα και απογοήτευση. Απορίες, προβληματισμός, πολλά αν και αμέτρητα γιατί. Ξανά και ξανά.

Δεν ξέρω αλλά έχω την αίσθηση ότι το ποδόσφαιρο τιμωρεί εσχάτως σαδιστικά, αργά και βασανιστικά τον Άρη. Σαν μια αόρατη δύναμη να προσπαθεί να τον ψέξει για όλα τα λάθη και τις παραλείψεις που έχουν γίνει και το φετινό καλοκαίρι. Να τον υποχρεώνει να πιει το πικρό ποτήρι ως την τελευταία σταγόνα. Θα μιλήσουν αρκετοί και ίσως θα έχουν και δίκιο για την ατυχία που είχε πάλι ο Άρης στο Ηράκλειο. Ο ΟΦΗ, όπως και η Ντινάμο την περασμένη Πέμπτη, κέρδισε χωρίς να είναι καλύτερος. Θα μπορούσε το ματς να λήξει ισόπαλο αλλά θα μπορούσε να είχε κερδίσει και ο Αρης αν ο Πάλμα δεν σημάδευε δυο φορές τα δοκάρια ή έκανε γκολ τις ευκαιρίες που δημιούργησε. Η αν δεν πρόσφερε δυο φθηνά γκολ στον αντίπαλο και αν το αμυντικό του τρανζίσιον δεν παρέπεμπε σε ερασιτεχνική ομάδα.

Με τα αν όμως δεν… κέρδισε κανείς. Τα υποθετικά σενάρια απλά μακιγιάρουν τις δεδομένες αδυναμίες που δείχνει ότι έχει το ρόστερ, μετά από ένα δείγμα πέντε επίσημων αγώνων και ωραιοποιούν καταστάσεις που μόνο ευχάριστες δεν είναι. Δεν φταίνε τα δοκάρια, ούτε η κακή του η τύχη και το μαύρο του το ριζικό αν πήγε για 5ο σερί επίσημο παιχνίδι με στόπερ τον Οντουμπάτζο, όσο συγκινητικός και αν ήταν- που ήταν- ο Νιγηριανός. Στα ματς που έκριναν τον πρώτο φετινό στόχο και του στέρησαν την ευκαιρία έστω, να διεκδικήσει τις πιθανότητές του να μπει στους ομίλους, αγωνίστηκε χωρίς να έχει δεύτερο κλασικό στόπερ πίσω από τον Φαμπιάνο. 

Σήμερα 21 Αυγούστου, τρίτος στόπερ δεν έχει αποκτηθεί ακόμη. Και επειδή η ατυχία σε βρίσκει πάντα εκεί που πονάς, πάρε και ένα τραυματισμό του Κουέστα. Αλήθεια, αν χθες ή την Πέμπτη τραυματιζόταν ο Χουτεσιώτης, ο Ισπανός που ακόμη αδυνατεί να φορέσει ποδοσφαιρικό παπούτσι, και βγαίνει στην προθέρμανση με τα… σνίκερ, πως θα αγωνιζόταν; Ρητορικό προφανώς το ερώτημα. 

Όπως και ότι δεν υπάρχει δεύτερος φορ πίσω από τον Μορόν -ελέω σιωπηρής τιμωρίας του Γκρέι- να δώσει ανάσες στον Ισπανό, δεύτερος δεξιός μπακ, να ξεκουράσει τον Μοντόγια που ήρθε με ελάχιστα παιχνίδια τους τελευταίους μήνες στα πόδια του, και έχει βγάλει σε δέκα μέρες, τρία 90λεπτα και μια παράταση, γιατί ο δεύτερος μπακ, αγωνίζεται αναγκαστικά στόπερ. Κι άλλα πολλά, που στοιχειοθετούν ένα μεταγραφικό σχεδιασμό με σοβαρές ατέλειες και αστοχίες τις οποίες ήδη πληρώνει ο Αρης και μοιάζουν με επαναλαμβανόμενο deja vu.

©Glomex

Όπως την Πέμπτη, έτσι και χθες, ο Αρης βρέθηκε χωρίς λόγο να κυνηγά ένα 2-0. Αντέδρασε, έδειξε χαρακτήρα, ένστικτο αυτοσυντήρησης και κατάφερε να ισοφαρίσει και παραλίγο να το φέρει και τούμπα το ματς. Όταν όμως ο ΟΦΗ έριξε στο γήπεδο Νέιρα, Λουίς Φελίπε και Αμπάντα (οι δυο συνεργάστηκαν στο γκολ της νίκης), ο Άρης που είχε εντωμεταξύ αρχίσει να… σκάει, έβαλε τον ξεχασμένο Ντουκουρέ (άσχετο αλλά με την εμφάνισή του έδειξε ότι άδικα ήταν εκτός ευρωπαϊκής λίστας), τον Τζούρασεκ που είχε γίνει αναγκαστική αλλαγή στο Βουκουρέστι και τον νεαρό Σαμόρα που λίγες μέρες πριν ήταν για…δανεισμό. Και παρέμεναν στο χορτάρι ο Κάρλσον ως το 80΄ και ο Νταρίντα ως τις καθυστερήσεις, όταν ήταν ολοφάνερο ότι είχαν παραδώσει πνεύμα πολύ νωρίτερα…

Το συμπέρασμα είναι ότι νωρίς-νωρίς στη σεζόν ο Αρης έχει καταφέρει να βάλει πολύ μεγάλη πίεση στον εαυτό του και να σπείρει τον φόβο τις αμφιβολίας για τις φετινές του δυνατότητες και πόσο ψηλά μπορεί να τοποθετηθεί ο πήχης. Ο προπονητής, που ούτως ή άλλως δεν απολαμβάνει από το ξεκίνημα της σεζόν της εμπιστοσύνης της πλατιάς μάζας των φίλων του Άρη, αλλά και οι παίκτες, καλούνται να διώξουν άμεσα τα σύννεφα και το τέρας της εσωστρέφειας που παραμονεύει. Το παιχνίδι με τη Λαμία την επόμενη Κυριακή γίνεται γρήγορα… must win