Αγόρασε ποιότητα, επένδυσε σε προοπτική και βασικό κορμό

Αγόρασε ποιότητα, επένδυσε σε προοπτική και βασικό κορμό

Αλέξης Σαββόπουλος 11:30 - 08.09.2024 / Ανανεώθηκε: 11:30 - 08.09.2024

Ο Αλέξης Σαββόπουλος κάνει την αποτίμηση των φετινών μεταγραφικών αποκτημάτων του Άρη, αλλά υπερτονίζει και την αξία των ανανεώσεων.

Το καινούργιο, το νέο, το φρέσκο, είναι αυτό που διαχρονικά εξιτάρει. Ανανεώνει το ενδιαφέρον, ερεθίζει τη φαντασία, καλλιεργεί νέες προσδοκίες για την κατάκτηση της επόμενης πίστας.

Ο Αρης φρόντισε το φετινό μακρύ μεταγραφικό καλοκαίρι που οδεύει αισίως στο τέλος του σε λίγα 24ωρα, να… ανανεώσει την αγωνιστική γκαρνταρόμπα του με νέα συνολάκια, προσπαθώντας να ψωνίσει από το πάνω ράφι και από αγορές εγνωσμένης αξίας και εγγυημένης ποιότητας.

Τα ψώνια που έκανε μάλιστα ήταν ακριβά και χρειάστηκε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να αναβαθμίσει το ρόστερ του, στοχεύοντας όχι τόσο στην ποσότητα, αλλά στην ποιότητα. Μόντσου, Φρίντεκ, Σιφουέντες, Μάγιο, Σίντκλεφ, Χουάνκαρ, Σίστο, Ντιαντί έχει γράψει μέχρι στιγμής το κοντέρ και μένει μια τελευταία εκκρεμότητα στην επίθεση για να μπει η τελεία. Με μια πρώτη εικόνα που έχουμε από τα τρία πρώτα παιχνίδια (συμφωνώ ότι είναι μικρό ακόμη το δείγμα), μπορούμε να χωρίσουμε τα οκτώ νέα πρόσωπα σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες.

Τα… βαριά χαρτιά

Σε τρεις ποδοσφαιριστές ο Αρης προσέφερε χρήμα, προκειμένου να βρει λύση σε θέσεις που είχε πρόβλημα την περασμένη σεζόν. Καταρχήν στον άξονα της μεσαίας γραμμής, φέρνοντας Μόντσου και Σιφουέντες. Αμφότεροι με απολαβές του 1κ εκατομμυρίου, καλό βιογραφικό, εξαιρετική ηλικία (στα 25) και όπως φάνηκε με το καλημέρα, ικανότητα να κάνουν και τη διαφορά, μόλις βρουν χημεία και κώδικα επικοινωνίας με τους υπόλοιπους. Η σύγκριση με ό, τι αντιστοίχως είχε αποκτήσει στους χαφ ο Αρης πέρσι (Τζούρασεκ, Πάβισιτς, Βερστράτε, Πάρντο), βγάζει ήδη νικητή, αν προσθέσει κανείς την εγγύηση που ακούει στο όνομα Νταρίντα και τον ανανεωμένο Μάνου Γκαρθία. Αν κάπου ο Αρης θα ήθελε παραπάνω αναβάθμιση, είναι η θέση του αμυντικού χαφ, με ένα καλύτερο παίκτη δίπλα ή αντί του Ζουλ.

Στα ονόματα σίγουρα πρέπει να μπει κι αυτό του Σίστο. Πάλαι ποτέ σούπερ ταλέντο, με σπουδαίες μεταγραφές και κάποιες εντυπωσιακές χρονιές με Μίντιλαντ και Θέλτα στο παλμαρέ του. Ειδικά αυτός αποκτήθηκε σε θέση (αριστερό εξτρέμ) που πέρσι ο Μάντζιος τράβηξε τα πάνδεινα και ουδέποτε βρήκε σοβαρή λύση. Ο Δανός ψάχνει τη δική του επανεκκίνηση καριέρας και ο Αρης ένα παίκτη που να κάνει τη διαφορά στις πλευρές.

Οι επιλογές εμπειρίας

Οι επόμενες τρεις προσθήκες, βασίστηκαν κατά κύριο λόγο στην προστιθέμενη αξία που δίνουν τα ένσημα που έχουν κολλήσει τα γήπεδα, όλα αυτά τα χρόνια οι Μάγιο, Φρίντεκ και Χουάνκαρ. Ο πρώτος, εμβληματικός αρχηγός της Θέλτα με αμέτρητα χιλιόμετρα στα γήπεδα της LaLiga και προσωπικότητα που λείπει από το ρόστερ. Ο Φρίντεκ της δοκιμασμένης στον Άρη αλλά και παγκοσμίως τσέχικης αγοράς που σχεδόν πάντα βγάζει καλούς επαγγελματίες και ποδοσφαιριστές που λόγω σοβαρότητας, μπορούν να στηριχτούν οι προπονητές. Ο 32χρονος μοιάζει ως ένας από αυτούς. Για τον Χουάνκαρ, η τετραετία του στον Παναθηναϊκό, λειτουργεί καλύτερα και από συστατική επιστολή. Φουλ επιθετικό μπακ, με γνώση του ελληνικού πρωταθλήματος και επίσης ισχυρή προσωπικότητα.

Κινήσεις με το βλέμμα και στο μέλλον

Ο Αρης, στα χρόνια του Θόδωρου Καρυπίδη, αρέσκεται να αναζητεί νεαρούς ποδοσφαιριστές με προοπτική μέσα από την παρουσία τους στην ομάδα να δημιουργήσουν υπεραξία. Στο πρόσωπο των Κλέιτον Ντιαντί και Φίλιπ Σίντκλεφ, το club ψάχνει το νέο Πάλμα, το νέο Ματέο Γκαρσία, τον νέο Σαμόρα. Ήδη ο 18χρονος Σενεγαλέζος με το καλημέρα, έχει δημιουργήσει ντόρο γύρω από το όνομά του και φαίνεται ότι είναι ένας εξτρέμ με τεράστια περιθώρια εξέλιξης. Τον Σουηδό δεν τον έχουμε δει ακόμη αλλά το γεγονός ότι είναι στέλεχος της Εθνικής Ελπίδων της χώρας του μόλις στα 19 του, σίγουρα κάτι λέει. Η συνύπαρξή του με τον πολύ έμπειρο Κουέστα, θα του δώσει τα εφόδια που χρειάζεται, όταν έρθει η ώρα να καθίσει κάτω από τα δοκάρια.

Οι… εσωτερικές μεταγραφές

Θα ήταν λάθος να μην δοθεί η πρέπουσα σημασία και στις ανανεώσεις που με συντονισμένες κινήσεις, κατάφερε να πετύχει ο Άρης, διατηρώντας ένα σημαντικό μέρος του περσινού βασικού κορμού. Κράτησε γρήγορα τον Κουέστα για να έχει ήσυχο το κεφάλι του στο τέρμα και απέκτησε τα δικαιώματα του Σουλεϊμάνοφ από την Κράσνονταρ, θεωρώντας ότι ο Ρώσος, με τις αποδεδειγμένες ικανότητες και τον πιο υψηλό φετινό ανταγωνισμό, θα είναι πιο ωφέλιμος στη 2η του σεζόν στην ομάδα. Για μένα ίσως η πιο σημαντική κίνηση ήταν η παραμονή, έστω και με καθυστέρηση, του Φαμπιάνο που κάνει την τετράδα της άμυνας, από τις πιο αξιόλογες της φετινής Σούπερ Λιγκ. Αν τελικά ανανεώσει τις επόμενες μέρες και ο Μορόν τότε θα μιλάμε για… τζακ ποτ, αφού πρόκειται για τον περσινό πρώτο σκόρερ της λίγκας και επιθετικό που είχε χρόνια να δει ο Αρης.

Η μπάλα είναι πλέον στα πόδια του Άκη Μάντζιου και των συνεργατών του που θα επιδιώξουν το αναβαθμισμένο, όπως φαίνεται ρόστερ, να το εξελίξουν αγωνιστικά, ώστε να επιστρέψει αρχικά του χρόνου στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και να κυνηγήσει, εφόσον το επιτρέψουν οι ιδιάζουσες συνθήκες του ελληνικού πρωταθλήματος, και την… επόμενη πίστα που είναι η συμμετοχή στην τετράδα των playoffs.

14:56 - 30.07.2024

📲 Το νέο mobile app του Sportal είναι εδώ!

To νέο app του Sportal είναι εδώ! Με όλα τα τελευταία νέα, πλήρες ρεπορτάζ, αναλύσεις και αφιερώματα για τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Video highlights, αθλητικές εκπομπές, Live Blogs, στατιστικά και βαθμολογίες για όλους τους αγώνες. Όλα αυτά από την κορυφαία ομάδα του Sportal.gr. Κατέβασε την εφαρμογή στο κινητό σου για να έχεις όλη την αθλητική δράση στα χέρια σου 🤳🏻!