Αυτός είναι ο Κώστας Σλούκας και γι' αυτό τον πήρε ο Παναθηναϊκός!

Κώστας Σλούκας

Αυτός είναι ο Κώστας Σλούκας και γι' αυτό τον πήρε ο Παναθηναϊκός!

Ηλίας Λαλιώτης 00:59 - 16.11.2023 / Ανανεώθηκε: 11:57 - 14.08.2024

Ο Ηλίας Λαλιώτης γράφει για τον πρώτο αγώνα -από τους πολλούς που θα ακολουθήσουν- που έκρινε ο Κώστας Σλούκας για τον Παναθηναϊκό.

Δεν θα σας κρύψω πως το χθεσινό -πλέον- παιχνίδι με την Ζαλγκίρις το φοβόμουν. Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με τις αναθεματισμένες προλήψεις μου, αλλά ακούγοντας τις τελευταίες μέρες και λίγο πριν τον αγώνα τη σιγουριά πολλών για νίκη, κρατούσα όλο και πιο μικρό καλάθι. Αυτά τα παιχνίδια είναι και τα πιο επικίνδυνα. Αυτά που έχουν ένα τεράστιο «ΠΡΕΠΕΙ» με αστερίσκο δίπλα τους.

Αποδείχθηκε και στην πράξη πως ήταν πολύ πιο δύσκολο από όσο περίμεναν οι περισσότεροι. Η Ζαλγκίρις είναι μια ομάδα που αν δεν την «σκοτώσεις» νωρίς, θα απειλήσει μέχρι το τέλος για να σε εξοντώσει. Ο Παναθηναϊκός έδωσε δικαιώματα με την προβληματική του δημιουργία, την κράτησε μέσα στο παιχνίδι και με κάποια μεγάλα τρίποντα του Σμιτς έδειχνε ικανή να κάνει τη ζημιά.

Ο αγριεμένος φέτος Ντίνος Μήτογλου έμοιαζε σε πολλές περιπτώσεις να παλεύει μόνος του για τριάντα λεπτά. Για να φτάσουμε στο τέλος, όπου ήρθε και έδωσε την πρώτη του απάντηση ο Κώστας Σλούκας. Ο αρχηγός του Τριφυλλιού ήταν και ο ηγέτης του. Ήταν αυτός που πήρε όλες τις σωστές αποφάσεις στα κρίσιμα σημεία, πέτυχε μεγάλα καλάθια με δύσκολες διεισδύσεις (7 πόντους στην 4η περίοδο) κρατώντας μπροστά στο σκορ την ομάδα του, πέτυχε 3 σημαντικές βολές και... έβαλε και την πινελιά του στο τάιμ άουτ του Αταμάν στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Ο Σλούκας υπέγραψε την -σπουδαίας σημασίας- νίκη του Παναθηναϊκού και υπενθύμισε σε όλους ότι αυτός ήταν ο λόγος που αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Για να είναι ο παίκτης που θα μιλάει όταν η μπάλα καίει και να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα. Απέναντι στη Ζαλγκίρις ήταν η πρώτη φορά που το έκανε ουσιαστικά, αλλά δεδομένα θα υπάρξουν και άλλες.

Από εκεί και πέρα, πολλά εύσημα πρέπει να πάρει συνολικά η ομάδα του Αταμάν για την αμυντική της επίδοση. Απενεργοποίησε τα μεγάλα όπλα των Λιθουανών (με τον Γκραντ να εξαφανίζει τον Έβανς και τον Γκριγκόνις να κάνει σπουδαία δουλειά πάνω στον Ουλάνοβας) και το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισε ήταν στα pick n' pop του Σμιτς.

Ανησυχητικό είναι το μικρό rotation του Τούρκου τεχνικού (ουσιαστικά έπαιξε με 6 παίκτες) και τα 35+ λεπτά των Γκριγκόνις και Μήτογλου, εν όψει της αναμέτρησης με την Βίρτους Μπολόνια. Μια ακόμα κρίσιμη αναμέτρηση που έχει ένα μεγάλο «ΠΡΕΠΕΙ».

ΥΓ. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού δημιούργησε μια σπουδαία ατμόσφαιρα, με 13.000 περίπου να βρίσκονται στο ΟΑΚΑ, αλλά νομίζω ήρθε η ώρα για το πρώτο sold out που θέλει επίμονα και ο Εργκίν Αταμάν.

ΥΓ2. Η περίπτωση μιας ακόμα μεταγραφής δεν έχει απομακρυνθεί εντελώς, αλλά όσο περνάει ο χρόνος, οι πιθανότητες μειώνονται. Παίκτης με ευρωπαϊκή εμπειρία που δεν θα χρειάζεται χρόνο προσαρμογής δεν έχει βρεθεί προς το παρόν και το ρίσκο με έναν ακόμα Αμερικανό από το NBA, που θα θέλει χρόνο προσαρμογής, όπως βλέπουμε και από τον Ναν, δύσκολα θα παρθεί.

ΥΓ3. Σε αυτό παίζει ρόλο και το γεγονός πως η αποθεραπεία του Χουάντσο Ερναγκόμεθ πάει καλύτερα από το αναμενόμενο και δεν αποκλείεται να τον δούμε να επιστρέφει στα τέλη του 2023 και όχι στις αρχές του 2024.

Sportal Euroleague Show: Ο Μήτογλου άρχισε τη δουλειά, ο Σλούκας την τελείωσε στη νίκη - θρίλερ επί της Ζάλγκιρις