Δεδομένα, συγκρίσεις, εκκρεμότητες, αστερίσκοι και τα σημεία κλειδιά

Άκης Μάντζιος

i

© Intime

Δεδομένα, συγκρίσεις, εκκρεμότητες, αστερίσκοι και τα σημεία κλειδιά

Ο Αλέξης Σαββόπουλος γράφει για την πραγματική εικόνα του Άρη λίγο πριν αναχωρήσει για το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας του, κάνει τις συγκρίσεις με πέρσι και καταγράφει τις ανάγκες που υπάρχουν και τους χρόνους υλοποίησης του μεταγραφικού σχεδιασμού.

Τρία 24ωρα πριν η αποστολή του Άρη αναχωρήσει για την Πτολεμαΐδα όπου θα πραγματοποιήσει το πρώτο και επικεντρωμένο στο physical, κομμάτι της προετοιμασίας της, τα δεδομένα είναι τα εξής και παράλληλα και οι αναπόφευκτες συγκρίσεις με το περασμένο καλοκαίρι, με μια σημαντική διαφορά όμως. Ότι φέτος δεν υπάρχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μέσα στον Ιούλιο, προσφέροντας μια άνεση χρόνου όσον αφορά την υλοποίηση του μεταγραφικού σχεδιασμού. Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Ο Άρης έχει τον ίδιο προπονητή, τον οποίο φρόντισε να ανανεώσει μάλιστα αμέσως μετά από μια «βαρβάτη» και επώδυνη αποτυχία, όπως ήταν ο τελικός του Κυπέλλου. Διατήρησε δηλαδή τον ίδιο άνθρωπο που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, τα καλά και τα στραβά αυτής της ομάδας, τις ανάγκες της για να βελτιώσει την αγωνιστική της εικόνα σε σχέση με πέρσι, τις παθογένειες σε όλα τα επίπεδα, τις ιδιαιτερότητες και τους συσχετισμούς στο ελληνικό πρωτάθλημα και μαζί με αυτά φέρει και μια ευθύνη να υλοποιηθούν τα πράγματα που ζήτησε για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της εύρυθμης λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος (στελέχωση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού καθώς και υλικοτεχνική υποστήριξη).

Θα κάνει φέτος κανονική προετοιμασία σχεδιασμένη όπως ενδείκνυται με καλά φιλικά παιχνίδια και όχι το περσινό… έκτρωμα με τις γνωστές συνέπειες. Γεγονός που θα βοηθήσει τους παίκτες που συνεχίζουν από πέρσι, να πάρουν ένα 20-30 % πάνω.

Έχει ένα ρόστερ που αποτελείται από 23 ποδοσφαιριστές αλλά και μια σειρά από αστερίσκους και εκκρεμότητες. Ναι μεν βρίσκονται στο Ρύσιο και προπονούνται και οι 23 που δεσμεύονται με συμβόλαιο (πλην των διεθνών Σαμόρα και Ρόουζ) που θα ενταχθούν τις επόμενες μέρες, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο πόσοι από αυτούς θα βρίσκονται ακόμη στο ρόστερ μετά την ολοκλήρωση και των δυο σταδίων της προετοιμασίας. Για διάφορους λόγους και θα εξηγήσουμε τι εννοούμε.

Καταρχάς υπάρχουν αυτοί που δεν βρίσκονται στο πλάνο για τη νέα σεζόν και το ξέρουν αφού έχουν ενημερωθεί τόσο οι ίδιοι όσο και οι εκπρόσωποί τους. Πρόκειται για τους Πάρντο, Πάβισιτς και Τζούρασεκ. Είναι προφανές ότι το club θα ήθελε να απαλλαγεί από τα συμβόλαιά τους, ώστε να γίνει μια αναβάθμιση στη μεσαία γραμμή. Μια πρώτη ένδειξη για την τακτική που θα ακολουθήσει ο Άρης στο κομμάτι αυτό θα την έχουμε μόλις βγει η αποστολή που θα ταξιδέψει αρχικά στην Πτολεμαΐδα. Αν αποκλειστούν δηλαδή από αυτή ως μέτρο πίεσης. Ειδικά οι δυο πρώτοι, αφού του Τζούρασεκ μοιάζει πιο δύσκολη περίπτωση.

Στη δεύτερη… ειδική κατηγορία που είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει αριθμητικά το ρόστερ προσεχώς, ανήκουν οι παίκτες που βρίσκονται στο μεταγραφικό στόχαστρο. Ο Μορόν σε περίοπτη θέση, αλλά και οι Οντουμπάτζο, Μάνου Γκαρθία και οποιοσδήποτε άλλος εμφανιστεί με πρόταση στα χέρια την οποία θα κληθεί να αξιολογήσει το club. Και μιλάμε για βασικούς και σημαντικούς ποδοσφαιριστές, τυχόν παραχώρηση των οποίων θα δημιουργήσει νέα κενά στα ήδη υφιστάμενα.

Πάμε τώρα στο εξόχως σημαντικό κομμάτι της ενίσχυσης. Ο Άρης, ειδικά αν αποχωρήσουν και οι Μορόν, Οντουμπάτζο, και δεν ανανεώσει ο Φαμπιάνο, ούτε λίγο ούτε πολύ, θα οδηγηθεί στην ανάγκη να αλλάξει τη μισή και παραπάνω ενδεκάδα του. Θα αναζητήσει δηλαδή εν δυνάμει βασικούς ποδοσφαιριστές σε κομβικές θέσεις (στόπερ, στα άκρα της άμυνας, αμυντικό χαφ, οκτάρι, δυο εξτρέμ και φορ). Μια νέα στη ουσία ομάδα που θα χρειαστεί χρόνο για να μονταριστεί κι αυτό είναι κάτι που δημιουργεί πονοκέφαλο στον Μάντζιο και καθιστά σημαντικό στην κουβέντα, το χρονικό διάστημα στο οποίο θα γίνουν όλες αυτές οι προσθήκες.

Αν ένας σημαντικός αριθμός έρθει ως την αναχώρηση για το δεύτερο στάδιο στην Ολλανδία (21-31/7) αφού για το πρώτο το ενδεχόμενο έχει ήδη αποκλειστεί, τότε ο προπονητής θα έχει ένα μήνα περίπου στη διάθεσή του να τους… βάλει στο κλίμα και τη φιλοσοφία του. Αν όχι… πρόβλημα, γιατί εφόσον αρκετές προσθήκες γίνουν εντός Αυγούστου και λίγο πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, αυτό αναπόφευκτα, θα έχει αντίκτυπο στην ομοιογένεια του γκρουπ και πόσο γρήγορα θα γίνει ομάδα.

Με τα σημερινά δεδομένα και το επίπεδο των ποδοσφαιριστών που «χτυπάει» ο Άρης (όλοι τους θεωρητικά τουλάχιστον αξιόλογες περιπτώσεις), η ολοκλήρωση ενός ποσοστού 60-70 % του μεταγραφικού σχεδιασμού μέσα στον Ιούλιο, φαντάζει δύσκολη ως απίθανη. Για τους ποδοσφαιριστές που προέρχονται από την Ισπανική αγορά ειδικά, ο δείκτης δυσκολίας αυξάνεται αφού πέρα από το οικονομικό, ο Αρης δεν έχει φέτος να προσφέρει το δέλεαρ της ευρωπαϊκής συμμετοχής και αυτομάτως αποτελεί δευτεροτρίτη επιλογή για τους υποψήφιους μεταγραφικούς στόχους με ό, τι αυτό συνεπάγεται στην καθυστέρηση υλοποίησής τους.

Λίγο-πολύ αυτή είναι η κατάσταση λίγο πριν το γκρουπ αναχωρήσει για την Πτολεμαΐδα. Με τον ίδιο προπονητή και τους συνεργάτες του που προσφέρουν μια συνέχεια και εγγυώνται την ποιότητα της δουλειάς που πρέπει να γίνει το καλοκαίρι αλλά και πολλές εκκρεμότητες και αστερίσκους στο ρόστερ που στην παρούσα φάση δεν μας επιτρέπουν να έχουμε μια σαφή εικόνα για την δυναμική και τις προοπτικές του ρόστερ.

Για τον Άρη της επόμενης σεζόν, έτσι όπως μετασχηματίζεται το τοπίο στην ελληνική Σούπερ Λιγκ και γενικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δυο πράγματα είναι σημαντικά. Να ξαναζεστάνει το κοινό του μετά την κρυάδα της απώλειας του κυπέλλου και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με άλματα στο κομμάτι της οργάνωσης, οικονομική συνέπεια και φυσικά με υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις αρκετές προσθήκες που θα γίνουν, ώστε να μπορέσει ο Μάντζιος να παρουσιάσει στο χορτάρι την ομάδα που έχει στο μυαλό του…