Το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά ηθικό. Η Εθνική Ανδρών πρέπει να επενδύσει σε έναν θρύλο του μπάσκετ, που κατάφερε να εμπνεύσει και να ενώσει, εκπληρώνοντας τον στόχο της πρόκρισης στο Παρίσι έπειτα από 16 άκαρπα χρόνια. Γράφει ο «νονός» του «Kill Bill» Κώστας Σωτηρίου.
Στη σύγχρονη Ιστορία του ελληνικού μπάσκετ ο ομοσπονδιακός προπονητής δεν έμοιαζε μόνο αναλώσιμος, αλλά κάποια στιγμή απαξιώθηκε ακόμη και δημοσίως! Ακόμη ηχεί δυσάρεστα στα αφτιά μου η απάντηση που είχε δώσει στην παρουσίαση της νέας τότε φανέλας ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ότι «μια ομάδα ξεκινά από τους παίκτες και παίκτες έχουμε», κάνοντας μάλιστα και χιούμορ προς τον δημοσιογράφο, που τόλμησε να του απευθύνει την πιο εύλογη ερώτηση, ότι «αν είστε διαθέσιμος, να το συζητήσουμε»! Και όλα αυτά δύο μήνες πριν από το Ευρωμπάσκετ 2017!
Να το συζητήσουμε; Μετά τη χρυσή πενταετία του Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος είχε οδηγήσει την Εθνική στο χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2005 και στο αργυρό στο Μουντομπάσκετ 2006, ο Γιόνας Καζλάουσκας ανέλαβε τα σκήπτρα κατακτώντας μάλιστα το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 2009, το τελευταίο μετάλλιο για την Εθνική Ανδρών. Ο Λιθουανός παρέμεινε στη θέση του και στο Μουντομπάσκετ 2010. Τον διαδέχτηκε ο Ηλίας Ζούρος, ο οποίος καθοδήγησε την Εθνική των περισσότερων τραυματισμών στο Ευρωμπάσκετ 2011 και απολύθηκε τηλεφωνικώς μετά το στραπάτσο στο προολυμπιακό τουρνουά του Καράκας το 2012.
Ανέλαβε ο Φώτης Κατσικάρης, ο οποίος καθοδήγησε την Εθνική στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 (9η θέση) και στο Ευρωμπάσκετ 2015 (5η θέση), ούτως όμως αυτός μακροημέρευσε. Για την ακρίβεια, ο κύκλος του έκλεισε μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής στο προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνου το 2016. Μερικούς μήνες αργότερα και ενώ το Ευρωμπάσκετ 2017 πλησίαζε επικίνδυνα, η ΕΟΚ δεν είχε ακόμη ανακοινώσει την πρόσληψη προπονητή. Τελικά, ανέλαβε τη δύσκολη αποστολή ο Κώστας Μίσσας χωρίς όμως επιτυχία (8η θέση).
22:41 - 07.07.2024
Αυτός είναι ο όμιλος της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Η Εθνική ομάδα επιστρέφει σε Ολυμπιάδα, καθώς έκλεισε θέση μέσα από το Προολυμπιακό Τουρνουά του ΣΕΦ και θα βρει στο δρόμο της ομάδας στις οποίες η λάμψη του ΝΒΑ ξεχειλίζει.
Το 2019, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, κοουτσάρισε -μετά την εξαιρετική πορεία στα «παράθυρα» της FIBA- ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, αλλά ούτε αυτός μπόρεσε να διακριθεί και έχασε τη δουλειά του μετά την ενδέκατη θέση για να αναλάβει ο δις πρωταθλητής Ευρώπης με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και πεντάκις με τον Παναθηναϊκό Δημήτρης Ιτούδης σε μια σπουδαία κίνηση της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας υπό την προεδρία πια του Βαγγέλη Λιόλιου.
Στο Ευρωμπάσκετ 2022, ο Ιτούδης έπρεπε να κουτσάρει όχι μόνο τους δώδεκα διεθνείς, μεταξύ αυτών και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά και την… κουστωδία των Μιλγουόκι Μπακς, που έμπλεκαν καθημερινά στα πόδια του. Το αποτέλεσμα; Αποκλεισμός ξανά από την τετράδα και πέμπτη θέση, ενώ την επόμενη χρονιά στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που (για την Ελλάδα) διεξήχθη στην Μανίλα, η Εθνική κατετάγη 15η και αυτό ουσιαστικά προκάλεσε την αρχή του συναινετικού τέλους.
Θα είμαι ειλικρινής. Όταν αποχώρησε ο Ιτούδης και η ΕΟΚ κτύπησε την πόρτα του Σπανούλη, ενός «legend» με εμπειρία ελάχιστων μηνών στην τεχνική ηγεσία του Περιστερίου, φοβήθηκα ότι και αυτός θα ήταν αναλώσιμος, όπως οι περισσότεροι προκάτοχοί του. Σκέφτηκα, δηλαδή, ότι σε περίπτωση νέας αποτυχίας θα ήταν ένας ακόμη προπονητής, που θα πλήρωνε το μάρμαρο και έτσι απλά, η Ομοσπονδία θα πήγαινε στον επόμενο, «legend» ή κοινό θνητό.
00:09 - 08.07.2024
Σπανούλης: «Όλοι μαζί τα καταφέραμε - Ενώσαμε 10 εκατομμύρια Έλληνες»
Ο Βασίλης Σπανούλης έστειλε την Εθνική ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 16 χρόνια και δε θα μπορούσε να είναι πιο ικανοποιημένος με αυτό το επίτευγμα που ένωσε 10 εκατομμύρια Έλληνες.
Ο Βασίλης, όμως, πέτυχε κάτι πολύ περισσότερο από μια πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού ξορκίζοντας την κατάρα των προολυμπιακών τουρνουά, στα οποία η Εθνική μετρούσε μόλις… μία πρόκριση και ένδεκα αποκλεισμούς με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο! Κατάφερε και μάλιστα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ενώσει και να εμπνεύσει! Και για αυτό πρέπει να ανταμειφθεί, εδώ και τώρα κ. πρόεδρε Βαγγέλη Λιόλιο, υπογράφοντας… δεκαετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ΕΟΚ!
Όχι για να λύσει το πρόβλημά του. Αυτό ο Βασίλης Σπανούλης το έχει διευθετήσει προ πολλού μέσα από τα τεράστια συμβόλαια που υπέγραφε στους συλλόγους του. Είναι ζήτημα ηθικής επιβράβευσης, στρατηγικής και πλάνου. Αφού καταφέρατε να βρείτε τον «Στρατηγό», κάτι που για να συμβεί χρειάστηκε να περάσουν… 16 χρόνια (αποχώρηση Γιαννάκη), όσα δηλαδή ήταν και τα χρόνια της απουσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τώρα πρέπει να τον εμπιστευθείτε ανεξαρτήτως αποτελέσματος, γιατί αυτά που κατάφερε ο Σπανούλης σε μερικές εβδομάδες, χρειάζονται χρόνια για να επιτευχθούν. Και οι περισσότεροι προπονητές δεν θα τα καταφέρουν ούτε σε δύο ζωές!