Δύο νίκες σημαντικότερες κι από το «διπλό» του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ

Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Δύο νίκες σημαντικότερες κι από το «διπλό» του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ

Ηλίας Λαλιώτης 12:09 - 02.11.2023 / Ανανεώθηκε: 12:17 - 14.08.2024

Ο Ηλίας Λαλιώτης γράφει για τις προσωπικές επιτυχίες του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, τόσο για τον ίδιο τον Παναθηναϊκό, όσο και για το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα.

Ο απόηχος του ντέρμπι στο ΣΕΦ και η επιβλητική νίκη που πέτυχε ο Παναθηναϊκός επί του Ολυμπιακού επισκιάστηκε ως έναν βαθμό από το μεταγραφικό «μπαμ» που έσκασε λίγες ώρες αργότερα. Η ανακοίνωση της μεταγραφής του Κέντρικ Ναν, ενός παίκτη με ενεργό ρόλο στο NBA τα προηγούμενα χρόνια, παίζοντας στους ανταγωνιστικούς Μαϊάμι Χιτ και στο πλευρό του Λεμπρόν Τζέιμς στους Λέικερς, έκανε εκ νέου όλη την Ευρώπη να μιλάει για τον έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης.

Μετά και τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει το τελευταίο διήμερο σχετικά με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε αυτή η μεταγραφή αξίζει μιας ιδιαίτερης ανάλυσης, αλλά σε πρώτο χρόνο θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στο ντέρμπι της περασμένης Δευτέρας (30/10). Όχι στο αγωνιστικό κομμάτι, αυτό το αναλύσαμε σε μεγάλο βαθμό, αλλά σε κάτι που ανέφερα και στην εκπομπή που ακολούθησε του «διπλού» στο Φάληρο.

Έχει να κάνει με το γεγονός της ατμόσφαιρας που υπήρχε στο ΣΕΦ και της φιλοξενίας που έτυχε η αποστολή του Παναθηναϊκού. Σίγουρα απέχουμε πολύ από το να «εξαφανίσουμε» τις αηδιαστικές ύβρεις από τα ελληνικά γήπεδα, αλλά αποδείχθηκε πως υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν σημαντικοί αγώνες χωρίς να κινδυνεύει η ασφάλεια των παικτών και όλων όσων βρίσκονται στο γήπεδο. Κι αυτό είναι μια σημαντική νίκη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός έχει κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή του από την αρχή της χρονιάς να μπει ένα τέλος στην ακραία εχθρότητα. Έχει παραδεχθεί τα λάθη του παρελθόντος και κάνει μια νέα προσπάθεια για το καλό του ελληνικού μπάσκετ, αλλά και της τεράστιας επένδυσης που πραγματοποιεί. Και όπως στο παρελθόν δέχθηκε κριτική, του αξίζουν τώρα και τα εύσημα. Το ντέρμπι του ΟΑΚΑ έδωσε το παράδειγμα με μια εξαιρετική ατμόσφαιρα παρά την ήττα και δεν γράφτηκε το παραμικρό στο φύλλο αγώνα. Και με τον τρόπο του πριν από το ντέρμπι, αλλά και την ανακοίνωση των «πράσινων», φρόντισε να βοηθήσει σημαντικά προς μια πολύ καλή φιλοξενία της ομάδας του και τη διεξαγωγή ενός ντέρμπι, όπου ο Ολυμπιακός έχασε χωρίς να γίνει το παραμικρό. Κάτι που δεν βλέπαμε στο παρελθόν.

Η δεύτερη νίκη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου έχει να κάνει με τη μεταγραφή του Κέντρικ Ναν. Ένας Ισραηλινός δημοσιογράφος έκανε την αρχή και ο Εργκίν Αταμάν το επιβεβαίωσε ξεκάθαρα πως ο Ολυμπιακός είχε μπει ξανά στη διεκδίκηση του παίκτη. Αλλά όπως έγινε και με άλλους παίκτες φέτος, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Ντίνου Μήτογλου, ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που απέσπασε την υπογραφή που ήθελε. Με τις κινήσεις που έκανε ο ισχυρός άνδρας των «πράσινων» δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης σε κανέναν αντίπαλο.

Κι αυτή την επιτυχία δεν την εξαργυρώνει μόνο άμεσα με τους παίκτες που κλείνει (άλλωστε αν θα αποδώσουν στο παρκέ θα το δείξει ο χρόνος), αλλά θα την εξαργυρώσει και στο μέλλον, καθώς η αγορά καταλαβαίνει τι συμβαίνει και ο Παναθηναϊκός έχει ανακτήσει για τα καλά το πρεστίζ του και την αξία του στις διαπραγματεύσεις.

ΥΓ. Όσες φορές και να δεις την ταινία «Ταξίδι Στα Αστέρια» δεν μπορείς παρά κάθε φορά να ανατριχιάζεις και να μην μπορείς να συγκρατήσεις τα δάκρυα χαράς και συγκίνησης. Η πρώτη του τηλεοπτική προβολή συγκλόνισε τον κόσμο που δεν είχε την τύχη να το δει νωρίτερα. Αλλά το πιο ισχυρό μήνυμα των ημερών, το οποίο συνδυάζεται με την ταινία -έστω και συμπτωματικά- είναι πως το ταξίδι του Παναθηναϊκού στα αστέρια έχει πολύ μακριά τον τελικό του προορισμό!

ΥΓ2. Η αποστολή του Παναθηναϊκού στη Βαρκελώνη ήταν εξαιρετικά δύσκολη και πριν το πρόβλημα του Σλούκα. Επειδή όμως η ψυχολογία κάνει... περίεργα παιχνίδια καμιά φορά, περιμένω με ενδιαφέρον την εικόνα της ομάδας μετά τη νίκη στο ΣΕΦ.