Ελλάς, Ευρώπη, Olympiacos! Το ταξίδι στο όνειρο συνεχίζεται!

Ολυμπιακός

i

© Intime

Ελλάς, Ευρώπη, Olympiacos! Το ταξίδι στο όνειρο συνεχίζεται!

Διονύσης Βερβελές 09:36 - 03.05.2024 / Ανανεώθηκε: 09:37 - 29.05.2024

Μεγάλες στιγμές για την οικογένεια του Ολυμπιακού! Απίστευτο βράδυ, μοναδικά συναισθήματα. Ο Διονύσης Βερβελές αναλύει στο blog του στο Sportal

Τι ζήσαμε Θεέ μου, τι ξαναζήσαμε για την ακρίβεια. Δεν υπάρχει αυτό που συμβαίνει, δεν έχει προηγούμενο. Σε μια χρονιά που όλος ο οργανισμός του Ολυμπιακού, έχει δοκιμαστεί πάρα πολύ. Δεν είναι οι προπονητές που άλλαξαν. Δεν είναι οι αθλητικοί διευθυντές. Είναι μια συνεχόμενη δοκιμασία. Όταν ο Ολυμπιακός επί Καρβαλιάλ στο άδειο Καραϊσκάκη συνέτριβε την Μπάτσκα Τόπολα, εξασφάλιζε την πρόκρισή του στη διοργάνωση του Conference League. Εκεί, η κλήρωση τον έφερε απέναντι στην Φερεντσβάρος, που έδειχνε δύο σκάλες πάνω, σε θέμα ετοιμότητας.

Εκείνη την εποχή, μας… έφταιγαν όλοι και όλα, κόσμος αποχωρούσε από το Ρέντη και είμαι σίγουρος πως βλέποντας αυτόν τον Ολυμπιακό χθες βράδυ, θα ζήλευαν και οι πρώην προπονητές του, αλλά και παίκτες.

Ο Ολυμπιακός απέκλεισε την Φερεντσβάρος με δύο νίκες και ακολούθησε η Μακάμπι. Το 1-4 στο Καραϊσκάκη, μετατράπηκε στο 1-6 στη Σερβία, σε μία βραδιά ΕΠΟΣ για τον Ολυμπιακό. Μια πρόκριση από τα άγραφα. Ακόμη και οι αντίπαλοί του, αυτοί που δεν θα συμπαθούσαν τον Ολυμπιακό, πίστευαν πως το ταξίδι θα διακοπεί με αντίπαλο την Φενέρμπαχτσε. Ο Ολυμπιακός την σόκαρε με το 3-0 που έγινε 3-2 και σε συνδυασμό με την ήττα στην Τουρκία, με 1-0, ήρθαν τα πέναλτι. Εκεί, ήταν η ώρα του λεβέντη από την Κρήτη, του Κωνσταντή Τζολάκη. Έγραψε τη δική του ιστορία αποκρούοντας τρία πέναλτι και το ραντεβού για τα ημιτελικά είχε κλείσει.

Θυμάμαι πολλούς, που θεωρούσαν πιο εύκολη τη διαδρομή του ΠΑΟΚ για τον τελικό. Επειδή είχε την Μπριζ και μετά την Φιορεντίνα. Ο Ολυμπιακός, απέναντί του είχε την τέταρτη ομάδα του αγγλικού πρωταθλήματος, την Άστον Βίλα που τη νέα σεζόν θα είναι στα αστέρια του Champions League. Και τι φρόντισαν να κάνουν οι παίκτες του Μεντιλίμπαρ; Πολύ απλά να σοκάρουν τους Άγγλους.

Με μια άριστη τακτική, ένα πλάνο που θα ζήλευε κάθε προπονητής, ο Ολυμπιακός κατάφερε να προηγηθεί με 0-2, αλλά βρέθηκε στα… σχοινιά με το 2-2, με το «καλημέρα» του δευτέρου ημιχρόνου. Προφανώς και έγιναν και λάθη. Ο Ορτέγκα τραυματίζεται λίγο πριν το τέλος του πρώτου μέρους. Δεν γίνεται αλλαγή, κακώς, έρχεται η φάση που διαμαρτυρήθηκαν οι Άγγλοι για πέναλτι και μετά το 1-2 από την πλευρά του. Και με το ίδιο νόμισμα, «πλήρωσαν» και τον Ρίτσαρντς με το «καλημέρα» του δευτέρου μέρους.

Ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ, όμως, δεν κλείστηκε. Και δεν είναι ότι πήρε το πέναλτι με πρωταγωνιστή στη φάση τον Ρέτσο. Έκανε το τέλειο ματς ο Παναγιώτης, μαζί και… απόσβεση για ότι του έχει καταλογιστεί. Ήταν καλύτερος του Κάρμο που έκανε το πέναλτι στο 2-4. Και το ευχάριστο για τον Ολυμπιακό, ήταν πως κατάφερνε να καλύψει και τα θέματά του. Γιατί είχε και τέτοια. Καταναλώθηκε πολλή ενέργεια, ήταν αναμενόμενο, η Άστον Βίλα είναι μια ομάδα που ξέρει να παίζει σε υψηλό ρυθμό, το ζει κάθε εβδομάδα. Πάει πάνω-κάτω η μπάλα και όμως, τα παλικάρια του Μεντιλίμπαρ άντεξαν. Όχι μόνο άντεξαν, αλλά είχαν το σθένος μετά το 2-2, να βγουν μπροστά. Δικαιώθηκαν με τα δύο γκολ που βρήκαν και το 2-4, αποκαθιστώντας τη… ζημιά που είχαν πάθει με την ισοφάριση από το 0-2. Έδειξαν μεγάλη ωριμότητα και συγκέντρωση, με παίκτες κομβικούς.

Ο Τζολάκης φέρει ευθύνη στο γκολ που δέχεται στην κλειστή του γωνία, αλλά δεν… μάσησε, δεν τον πήρε από κάτω και το άστρο του, συνεχίστηκε στο χαμένο πέναλτι του Ντάγκλας Λουίς. Ο Ροντινέι βγήκε και μπροστά, πίσω ξέραμε ότι θα… ταλαιπωρηθεί, όπως και η άλλη πλευρά. Ο Ρίτσαρντς κατάφερε, όμως, να ανέβει με την πάροδο του χρόνου. Τι να πει κανείς, για τον επαγγελματία και ώριμο Ιμπόρα. «Τελειωμένο» τον είχαν πολλοί, αλλά έδειξε την κλάση του, την ποιότητά του. Κατεύθυνε την ομάδα, βοήθησε στο να βγει η πίεση ψηλά. Ο Έσε δικαιώθηκε με το γκολ που πέτυχε έστω και με τη βοήθεια της τύχης και ο Ολυμπιακός έχει πετύχει… λίρα εκατό με τον Τσικίνιο.

Τρεξίματα, επαφές με την μπάλα, μοναδικός. Ο Κώστας Φορτούνης κουβάλησε όταν έπρεπε την ομάδα και ο Ποντένσε, ήταν ένας… μπελάς για τους αντιπάλους. Τι να προωτοσχολιάσεις για τον Ελ Κααμπί. Με τη Λαμία, δεν μπορούσε να… τελειώσει τετ α τετ, αλλά τα κρατούσε για εκεί που έπρεπε ο Μαροκινός «εκτελεστής». Στο Μπέρμιγχαμ, ήταν ο… κλώνος του Ελ Αραμπί στα καλύτερά του. Άνοιξε το σκορ εντυπωσιακά, το ίδιο και το δεύτερό του γκολ. Και δεν παύω να είμαι άνθρωπος που πιστεύω πως δεν είναι εύκολες οι εκτελέσεις πέναλτι. Αυτός νίκησε τον Όλσεν, όταν από την άλλη πλευρά, ο Ντάγκλας Λουίς αστόχησε. Ο Μαροκινός δεν πήρε μόνο την μπάλα του αγώνα μετά, αλλά και την τρελή αγάπη και αποθέωση όλων. Ματς καριέρας, ζωής, βραδιές που μένουν στο μυαλό όλων.

Προφανώς και μετά το 2-4 στην Αγγλία, δεν έχει τελειώσει κάτι. Υπάρχει μεγάλος δρόμος μπροστά μας. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει αυτές τις ημέρες, να διαχειριστεί και τις δυνάμεις του, αλλά και το σκορ… πρόκρισης, όπως αυτό φαίνεται. Όποιος δεν πιστεύει ότι η Άστον Βίλα μπορεί να βγάλει τρία γκολ και σε ένα ημίχρονο μάλιστα, είναι μακριά νυχτωμένος. Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος, όμως. Ότι ο Μεντιλίμπαρ δεν θα πει στους παίκτες του, πάμε… πίσω να κρατήσουμε το σκορ του πρώτου αγώνα. Θα είναι… έγκλημα αν γίνει αυτό.

Δύο ζητήματα υπάρχουν στη ρεβάνς. Το πρώτο, ότι θα… μαρκάρουν όλοι. Ο Θανάσης από την 34, ο Νίκος από τα επίσημα, η Ιωάννα από την 7, ο Γιάννης στην 10, ο Χρήστος και ο Κώστας από την 1. Το Καραϊσκάκη θα πρέπει να «βράζει» και να παίξει… άμυνα, αλλά και να σκοράρει. Και θα το κάνει. Το δεύτερο, είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι τι περιμένει τον Ολυμπιακό! Απέχει μιάμιση ώρα; Δύο; Και πέναλτι; Και κάτι… χιλιόμετρα, από τη συμμετοχή του στον τελικό που θα γίνει στις 29 του Μάη, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Ο Μεντιλίμπαρ τη γνωρίζει την πρόκληση. Το έζησε πέρσι τέτοιο καιρό, όταν είχε αναλάβει τη Σεβίλλη. Βέβαια εκεί, τη συνταγή τη γνώριζαν ως σύλλογος. Εδώ, ήρθε η αύρα και ο Ολυμπιακός είναι πολύ κοντά στο να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Είναι κοντά στο να τα καταφέρει. Λίγο έμεινε, αλλά και μετά το χθεσινό, το Ελλάς, Ευρώπη, Olympiacos θα ισχύει για πολλά χρόνια ακόμη όπως φαίνεται.

Το να μην μπορείς να παραδεχθείς την πορεία του φετινού Ολυμπιακού, μόνο αν έχεις κόμπλεξ και μίσος το κάνεις.

Υ.Γ.: Καλό Πάσχα σε όλους με υγεία!

Υ.Γ.2: Υγεία να έχουμε και προχωράμε…

Μέσα σε αποθέωση η άφιξη της αποστολής του Ολυμπιακού στο «Ελ. Βενιζέλος»