Ελλάς, Ευρώπη, Ολυμπιακός!

Ελλάς, Ευρώπη, Ολυμπιακός!

Διονύσης Βερβελές 08:38 - 25.10.2024 / Ανανεώθηκε: 08:38 - 25.10.2024

Ο Διονύσης Βερβελές στο blog του στο Sportal στέκεται στον άξιο πρεσβευτή του ελληνικού ποδοσφαίρου και το μάγκικο «διπλό» στη Σουηδία, αλλά και τη συνέχεια…

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κάνει ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο στη Σουηδία, να βάλει τις βάσεις για τη νίκη και στη συνέχεια, να το διαχειριστεί ανάλογα. Ο Μεντιλίμπαρ δε, έδειχνε εμπιστοσύνη στην ομάδα του, δεν πήγε σε γρήγορες αλλαγές και στο τέλος, ένιωθε δικαιωμένος από ένα πραγματικά σπουδαίο τρίποντο. Για τον Ολυμπιακό βέβαια, ποτέ δεν θα είναι τίποτα εύκολο κι έτσι ένα ματς που θα μπορούσε να «κλειδώσει» στο 68’ (στο τετ α τετ του Ελ Κααμπί) ή στο 83’ (το χαμένο πέναλτι του Μαροκινού), είχε αγωνία ως το τέλος.

Γιατί, όμως, ο Ολυμπιακός έβγαλε αυτή την αντίδραση μετά το 2-2 με το Λεβαδειακό; Ο Μεντιλίμπαρ είπε μια ατάκα την Κυριακή, «κοιμηθήκαμε…». Μια ατάκα που έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα. Έγραφα και μετά την πτήση για τη Σουηδία, πως οι παίκτες ήταν σοβαροί, δεν είχαν όρεξη για γελάκια, την είχαν… ακούσει από τη μεγάλη είναι η αλήθεια γκέλα της Κυριακής. Έπρεπε να αντιδράσουν, να δείξουν, να πατήσουν το κουμπί της επανεκκίνησης και να μην δώσουν τροφή για περαιτέρω σχόλια. Το έκαναν και μάλιστα με τρόπο εμφατικό.

Ο Ολυμπιακός με την ίδια εντεκάδα που ταπείνωσε με 3-0 την Μπράγκα του Καρβαλιάλ, μπήκε στο γήπεδο της Μάλμε και φώναξε, «εδώ, απόψε εγώ θα κάνω κουμάντο». Θα μπορούσε να βρει γκολ από νωρίς, το διεκδίκησε, είχε κεφαλιά του Κοστίνια άουτ, ραντεβού με την ατυχία στο δοκάρι του Ζέλσον Μαρτίνς. Και μαζί, μια ακόμη ατυχία, χάνοντας τον βασικότατό του αριστερό μπακ, τον Ορτέγκα. Παίζει, παίζει, ε κάποια στιγμή αναμενόμενο ήταν ότι θα γίνει αυτό και τώρα έχει ενδιαφέρον πως θα καλυφθεί αυτό το κενό. Θα ενεργοποιηθεί ο Αποστολόπουλος; Θα παίζει ο Κοστίνια και θα γυρίσει ο Ροντινέι δεξιά; Έχει ενδιαφέρον, αλλά νομίζω πως μπαίνοντας και στο Κύπελλο Ελλάδας μεσοβδόμαδα, θα φανεί πως το ρόστερ τελικά ίσως να μην έπρεπε να είναι και τόσο μικρό.

Οι «ερυθρόλευκοι», κατάφεραν να «χτίσουν» το τρίποντο με το γκολ του Ελ Κααμπί στο 30ό λεπτό, εκεί που ο Ζέλσον Μαρτίνς έδειξε πως αν δεν είχε τα θέματα τραυματισμού στην καριέρα του, λογικά θα τον χαζεύαμε από την τηλεόραση. Οι μυημένοι εδώ στο Sportal, θα θυμάστε πως τονίζαμε για τον Πορτογάλο εξτρέμ πως ήταν σε φοβερή κατάσταση στην τελευταία προπόνηση. Έδειχνε διάθεση, ήταν ορεξάτος, μαζί και στη συνέντευξη Τύπου που μίλησε την Τετάρτη, είχε αποτυπώσει πως ο Ολυμπιακός θα έκανε τα πάντα για να φύγει με το «διπλό». Και η αλήθεια είναι πως όσο άντεξε, ήταν εξαιρετικός. Έπεσε στο δεύτερο ημίχρονο, φάνηκε και από τα λάθη του, ορθώς αντικαταστάθηκε.

Ο Μεντιλίμπαρ πάντως, δεν… τρελάθηκε και δεν πήγε σε αλλαγές νωρίς. Παρότι παίκτες του έδειχναν να έχουν… παραδώσει. Και μάλλον τυχερός ήταν σε ένα βαθμό γιατί δεν αντικατέστησε τον Ροντινέι που δεν… μάγεψε, αλλά πρόλαβε τον τραυματισμό του Πιρόλα για να γυρίσει μπακ ο Βραζιλιάνος. Σε άλλο σενάριο, θα έτρεχε και δεν θα… έφτανε από αριστερά, εκεί που πήγε ο Κοστίνια και στάθηκε εξαιρετικά. Δυνατή η παρουσία και του Πορτογάλου, πειθαρχημένος στο γήπεδο, με σωστή τακτική προσέγγιση και εφαρμόζοντας πλήρως τις εντολές του Μεντιλίμπαρ που δεν καταλαβαίνει τίποτα και δίνει φανέλα βασικού στον 17χρονο Μουζακίτη. Εμφανώς βελτιωμένος σε σύγκριση με το ματς με το Βόλο ο μικρός, είχε και αυτός πολύ καλή εικόνα και βοήθησε τα μέγιστα. Γι’ αυτό και αποθεώθηκε από τον κόσμο του Ολυμπιακού που βλέπει στο πρόσωπό του, το δικό του παιδί, να παίζει και να στέκεται περίφημα.

Θα περίμενα από τη Μάλμε που έχει δεδομένα καλύτερο ρυθμό, περισσότερα ματς, να απειλήσει περισσότερο τον Ολυμπιακό. Πήρε κάποιες στιγμές, αλλά όχι σούπερ κλασικές ευκαιρίες. Οι Πειραιώτες το… έσβησαν μια χαρά το ματς και στο τέλος, παρά τις χαμένες ευκαιρίες του Ελ Κααμπί, πίεζαν ψηλά κι έδειχναν να είναι πιο κοντά στο 0-2. Ας ελπίσουμε πως αυτές οι ευκαιρίες, δεν θα κοστίσουν στο τέλος στη διαφορά τερμάτων, γιατί όλα θα μετρήσουν τότε… Κι ένας Ολυμπιακός που θέλει να πλασαριστεί σε καλή θέση, μπορεί να υπολογίζει και στα γκολ στο τέλος. Βέβαια, για να είμαστε και ρεαλιστές, αν έλεγες πριν τη σέντρα ότι αυτή η ομάδα που έφερε 2-2 με το Λεβαδειακό θα κάνει το «διπλό» στη Σουηδία, το έπαιρνες και πήγαινες με συνοπτικές διαδικασίες παρακάτω.

Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή, είναι η καλύτερη ελληνική ομάδα στην Ευρώπη. Έστειλε τη χώρα στη 13η θέση, αλλά αν δεν ακολουθήσουν οι υπόλοιποι, δύσκολα θα αντέξουμε. Κόντρα στις εικασίες των… αντί και των απέναντι, ο Ολυμπιακός κρατάει όρθιο το ελληνικό ποδόσφαιρο, με μια ομάδα που πλέον δεν βγάζει άγχος, δεν φοβάται. Ήταν ανταγωνιστικός στο Λιόν, λύγισε στο τελευταίο εικοσάλεπτο. Ήταν όπως πρέπει με την Μπράγκα και τώρα, στη Σουηδία με τη Μάλμε. Ο Μεντιλίμπαρ, «ψάχνεται» και αυτός στο πρωτάθλημα σίγουρα, δείχνει πως πρέπει να το προσεγγίσει και αλλιώς, αλλά στην Ευρώπη πήρε τον Ολυμπιακό και τον πήγε σε άλλο επίπεδο.

Δεν πιστεύω πως κάποιος που θα καθόταν στις εξέδρες του ΟΑΚΑ, δεν θα την… άκουγε μετά βλέποντας τον Ολυμπιακό να περνά και από τη Σουηδία. Όπως και οι φίλοι του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, που είδαν να σώζεται ένας βαθμός στο τέλος. Ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει, παρουσιάζει άλλο πρόσωπο και δείχνει ικανός να διεκδικήσει το πλασάρισμά του στην οχτάδα του Europa League. Μέχρι να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να περάσει από έδρες όπως είναι η Τρίπολη και ο Αστέρας την Κυριακή. Θα είναι αμαρτία να κατεβάσει τόσο κόσμο στην Αρκαδία και με καλή ψυχολογία μετά το «διπλό» στη Σουηδία και να μην τα καταφέρει. Στοιχειωδώς σοβαρός να είναι, συγκεντρωμένος, θα πάρει το τρίποντο και θα δει με άλλη οπτική τη συνέχεια.

Λύσεις στην Ευρώπη βρίσκει βέβαια, γιατί οι αντίπαλες ομάδες βγαίνουν μπροστά, πάνε να κάνουν παιχνίδι και ο Ολυμπιακός εκεί, δείχνει πως ξέρει να τιμωρεί. Και το κάνει καλά, εξαιρετικά επί Μεντιλίμπαρ. Το ζήτημά του είναι τι θα κάνει και με τα πούλμαν, όταν παρκάρουν στις περιοχές τους, με στόχο να… κόψουν βαθμούς από τον Ολυμπιακό!

Τέλος, ένα μεγάλο μπράβο στον κόσμο του Ολυμπιακού. Θα το επαναλαμβάνω, δεν είναι τυχαίο αυτό που συμβαίνει. Η ομάδα βλέπει το λαό της να ακολουθεί, σε δύσκολες οικονομικά εποχές. Ταξίδια μακρινά, αλλά είναι εκεί, να φωνάξει, να πιστέψει, να στηρίξει, να πανηγυρίσει στο τέλος. Κι όταν εξαντλείς 1500 εισιτήρια κι έχεις άλλους 500 σε άλλες θύρες, τότε νιώθεις δικαιωμένος.

Υ.Γ.: Υγεία να έχουμε και προχωράμε…